Σχολες για δουλεια και κοντα στους γονεις τους διαλεξαν οι νεοι φοιτητες

11:09 28/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Σίγουρη δουλειά, ήταν το κριτήριο με το οποίο πάρα πολλοί υποψήφιοι επέλεξαν τις σχολές τους. Το δεύτερο ήταν το οικονομικό. Η οικονομική κρίση τους οδήγησε να προτιμήσουν σχολές που είναι κοντά στον τόπο διαμονής. Κοινή εκτίμηση των...
αναλυτών είναι ότι η οικονομική κρίση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο τοπίο που διαμορφώνεται, χαρακτηριστικό του οποίου είναι το άνοιγμα της ψαλίδας των βάσεων ανάμεσα στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων και την περιφέρεια. «Οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους φοβήθηκαν την εσωτερική μετανάστευση» επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο εκπαιδευτικός αναλυτής
Στράτος Στρατηγάκης, με άλλα λόγια οι υποψήφιοι δεν επέλεξαν σχολή αλλά πόλη φοίτησης. Ενδεικτικό της τάσης είναι το παράδειγμα της πτώσης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά των βάσεων εισαγωγής στις άλλοτε περιζήτητες παιδαγωγικές σχολές. Οι λίγοι διορισμοί εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση (φέτος θα προσληφθούν μόλις πέντε δάσκαλοι), κάνουν το αντικείμενο σπουδών ελάχιστα ελκυστικό για τους υποψήφιους. Το φαινόμενο της εισαγωγής σε τμήματα των ΤΕΙ με εξαιρετικά χαμηλές βαθμολογίες επαναλαμβάνεται και φέτος. Ειδικότερα:
• Τα τμήματα νομικής κατέγραψαν άνοδο όπως και οι σχολές φιλολογίας και ψυχολογίας στα μεγάλα αστικά κέντρα.
• Εντυπωσιακή άνοδος καταγράφεται στη σχολή αστυφυλάκων όπου οι βάσεις εισαγωγής εκτοξεύθηκαν κατά 2.243 μόρια, ενώ κατακόρυφη ήταν η άνοδος στη σχολή αξιωματικών της αστυνομίας με 459 μόρια στις οποίες πάντως ο αριθμός των εισακτέων μειώθηκε στο μισό.
• 'Ανοδος σημειώθηκε στις μαθηματικές σχολές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ πτωτικά κινήθηκαν τα τμήματα της περιφέρειας, στο φυσικό, στις οικονομικές σχολές και τις σχολές δημόσιας διοίκησης. Πτώση καταγράφουν τα τμήματα χημείας, οι αρχιτεκτονικές σχολές, οι σχολές πολιτικών μηχανικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
• Οριακή άνοδο είχαν οι ιατρικές σχολές.
Keywords
Τυχαία Θέματα