Σχετικά με διευκρινησεις... για τις προσληψεις στην "δτ"

09:56 26/7/2013 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Μιχαήλ Εμ. Κριτσωτάκης
Ένας επιτυχημένα τυλιγμένος μέχρι
επαγγελματικού θανάτου στις κόλλες χαρτιού σας
Αγαπητό Fimotro,
Με την ευκαιρία ας θέσω εδώ την στενομυαλιά (επιτηδευμένη ανοησία?) αυτών που συνέταξαν το νομοθέτημα (εφημ.κυβερν. Αρ.Φύλλου...
1483 / 27 Οκτωβρίου 2005) που ορίζει τα προαπαιτούμενα προσόντα για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος ειδικοτήτων του τηλεοπτικού χώρου αντιγράφοντας τα προαπαιτούμενα των χαμηλότερων βαθμολογικά ειδικοτήτων παραγωγής του Φροντιστή και Γραμματέα Παραγωγής που έχω εμπειρία από παλιότερα:

"3. Άδεια Φροντιστή
Χορηγείται χωρίς εξετάσεις:
Στους Πτυχιούχους των ΤΕΙ του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης (MARKETING).
Χορηγείται με εξετάσεις:
Στους κατόχους Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης, της ειδικότητας «Οργανωτικός Συντονιστής Παραγωγής».4. Άδεια Γραμματέα Παραγωγής Χορηγείται χωρίς εξετάσεις
Στους Πτυχιούχους των ΤΕΙ του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων."
Τι μας λέει ο πάνσοφος νομοθέτης; Μας λέει ότι για να κουνάς πράγματα στον τόπο του γυρίσματος πχ καρέκλες και σκάλες ή για να κάνεις σαφάρι στην αγορά για να προμηθευτείς τα απαραίτητα για ένα γύρισμα (από μαρκαδόρους και χαρτί Α4 μέχρι καθρέπτες καμαρινιών ή μπογιές ή καρέκλες καφενείου και ημίψηλα καπέλα και λοιπά πολλά) ή για να μεταφέρεις κασσέτες/δίσκους και λοιπό υλικό λήψης πρέπει να έχεις πτυχίο ΤΕΙ Μάρκετιγκ ή ΙΕΚ της μόνης σωστής ειδικότητας και να περάσεις και ειδικές εξετάσεις. Για να απαντάς τηλέφωνα και για να συντάξεις ένα χαρτί με λίστα υλικών ή ένα φαξ προς συνεργάτες πρέπει να έχεις πτυχίο ΤΕΙ Διοίκησης Επιχειρήσεων ... (μα τω Δία!).
Εδώ θέλω να ζητήσω από τον εκπληκτικό συντάκτη του νομοθετήματος να μου βρει πόσοι εν ενεργεία Φροντιστές ή Γραμματείς Παραγωγής στην κινηματογραφική και τηλεοπτική αγορά στην Ελλάδα έχουν εκδόσει άδεια άσκησης επαγγέλματος με αυτά τα "αντικειμενικά κριτήρια". Εγώ δεν ξέρω ούτε έναν.
Αντίστοιχα όλο το νομοθέτημα προβλέπει παράλογα υψηλά κριτήρια για την πλειοψηφία των ειδικοτήτων του χώρου που ελάχιστοι έχουν ή καλύπτουν τις απαιτήσεις χορήγησης. Ακόμα και ικανότατοι επαγγελματίες του χώρου ή υπάλληλοι της ΕΡΤ με ποιοτικές παραγωγές στη φαρέτρα τους δεν έχουν δυνατότητα να βγάλουν άδεια εξάσκησης επαγγέλματος με αυτά τα παράλογα κριτήρια. Αυτός που συνέταξε το νομοθέτημα δεν έχει καμμιά επαφή με την πραγματικότητα του χώρου που νομοθέτησε ή ίσως δολίως φρόντισε να κοψοράψει τα κριτήρια σύμφωνα με τις τυπικές σπουδές του εαυτού του και των ομοίων του δηλαδή αυτών που ευτύχησαν να έχουν την οικονομική/οικογενειακή δυνατότητα ανώτερων σπουδών και οι άλλοι "ας παν να κουρεύονται". Το αν υπάρχουν πολλοί που χρόνια καλύπτουν αυτές τις ειδικότητες επιτυχημένα στον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο ουδόλως απασχολεί τον νομοθέτη καθώς όλη αυτή η προυπηρεσία έχει δευτερεύουσα μοριοδότηση "μέχρι 60 μήνες". Να θυμήσω πως το "Φιλότιμον προς Εργασίαν" δεν περιλαμβάνεται ως κριτήριο ούτε αξιολογείται στα αντικειμενικά του προβληματικού φίλτρου με το όνομα ΑΣΕΠ όσο και να το παρουσιάζουν ως το αδιάβλητο σύστημα επιλογής των ικανών και παραγωγικών.
Εν προκειμένω για τη ΝΕΡΙΤ, ελάχιστοι θα έχουν τα ζητούμενα τυπικά προσόντα οπότε θα προσληφθούν άσχετοι μέσω αδιαβλήτων κριτηρίων ικανότητας ΑΣΕΠ πχ οικογενειακή κατάσταση, βαθμός Λυκείου & χρόνος ανεργίας ή θα υπάρξει έδαφος για έντεχνο μαγείρεμα ειδικά στους δημοσιογράφους που έχουν και πιο ομιχλώδη περιγραφή αντικειμενικών ικανοτήτων.
Γενικά, ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΝΟΜΟΘΕΤΑ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ γιατί μας κάνεις τόσο ευέλικτους όσο ένα τριζάτο κάρο σε πίστα ταχύτητας.
Keywords
Τυχαία Θέματα