Σαρωτικες μεταταξεις και καταργησεις υπηρεσιων φερνουν τα νεα οργανογραμματα υπουργειων

15:56 26/1/2013 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Θάνος Πασχάλης
(από την Ελευθεροτυπία)
Τα πάνω κάτω για εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τους συναλλασσόμενους με αυτούς πολίτες αναμένεται να φέρει η ανασυγκρότηση από μηδενική βάση όλων των οργανωτικών δομών...
(υπηρεσιών), καθώς καταργείται κατά μέσο όρο το 50% των Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων, Τμημάτων και Γραφείων όλων των Υπουργείων. Τα νέα οργανογράμματα σε 15 Υπουργεία και Γενικές Γραμματείες προβλέπουν σαρωτικές μετακινήσεις (με υποχρεωτικές μετατάξεις) σε δεκάδες χιλιάδες
υπαλλήλους, οι οποίο θα αναγκαστούν να αλλάξουν κτίρια αλλά και γραφεία, ενώ αρκετοί γενικοί διευθυντές, διευθυντές και τμηματάρχες θα απολέσουν τις ανάλογες θέσεις που κατέχουν σήμερα στην ιεραρχική πυραμίδα του Δημοσίου. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί και εγκριθεί τα οργανογράμματα των Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Περιβάλλοντος, ενώ έως το τέλος του μήνα, όπως ευελπιστούν στην κυβέρνηση, θα λάβουν την τελική έγκριση από το Συμβούλιο Μεταρρύθμισης υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, τα οργανογράμματα σε άλλα 13 Υπουργεία, οι εκθέσεις αξιολόγησης των οποίων συντάσσονται υπό τις έντονες αντιδράσεις εργαζομένων και συνδικαλιστών, καθώς πριν από λίγες ημέρες αιφνιδιαστικά το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης άλλαξε και τη σύνθεση των μελών σε ορισμένες επιτροπές. Σύμφωνα με τα λεχθέντα από το εποπτεύον Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα περιοριστούν κατά ήμισυ στην κεντρική δημόσια διοίκηση οι λειτουργούσες σήμερα 157 γενικές διευθύνσεις, οι 1978 διευθύνσεις και 5.027 τμήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 20% των τμημάτων λειτουργεί σήμερα μόνο με τον τμηματάρχη αλλά χωρίς υπαλλήλους, ενώ το 55% έχει μόλις 1 έως 3 υπαλλήλους. Επιδίωξη της σχεδιαζόμενης αναδιάρθρωσης της κεντρικής δημόσιας διοίκησης αλλά και των 1.450 φορέων της (Οργανισμοί, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ.) είναι να παύσει το «δυσκίνητο» του δημοσίου που προκαλείται από τις επικαλύψεις αντικειμένων και αρμοδιοτήτων για να μπει μπρος η κρατική μηχανή. Για χιλιάδες όμως δημοσίους υπαλλήλους η αναδιοργάνωση αυτή θα σημάνει υποχρεωτικές μετατάξεις σε άλλα Υπουργεία ή Φορείς (αποτελούν πλέον κρατικούς και όχι δημοσίους υπαλλήλους), καθώς θα «αδειάσουν» δεκάδες χιλιάδες οργανικές θέσεις. Όσοι από αυτούς δεν «χωρέσουν» με τα προβλεπόμενα των νέων οργανογραμμάτων και εφόσον αξιολογηθούν ως ανεπαρκείς εντός του 2013 από το Α.Σ.Ε.Π. θα πάρουν το δρόμο της απόλυσης μέσω της διαθεσιμότητας για ένα (1) χρόνο. Εκτός των απλών υπαλλήλων «στα κάρβουνα» βρίσκονται μερικές εκατοντάδες γενικοί διευθυντές και διευθυντές αλλά και 21.000 τμηματάρχες, καθώς οι μισοί από αυτούς θα αναγκαστούν να «αδειάσουν την καρέκλα» χάνοντας το επίδομα θέσης (200 – 900 ευρώ μηνιαίως).

ΤΑ ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
Υπουργείο Ανάπτυξης, Υποδομών και Μεταφορών(σε τελική φάση η ολοκλήρωση του νέου οργανογράμματος)
Στις σχεδιαζόμενες αλλαγές περιλαμβάνονται ο περιορισμός των 10 Γενικών και Ειδικών Γραμματειών σε 5 (Γενική Γραμματεία Ανάπτυξης – Ανταγωνιστικότητας – Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Δημοσίων Έργων, Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και Επιχειρηματικότητας – Εποπτείας Αγοράς). Από τις συνολικά 527 Γενικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις, Τμήματα και Γραφεία θα παραμείνουν 253 έως 265 (μείωση 48% έως 50%). Ειδικότερα από τις 15 Γενικές Διευθύνσεις θα παραμείνουν 11, από 53 Διευθύνσεις 37 έως 40 και από 316 Τμήματα 193 έως 201. Όσον αφορά το προσωπικό από 3.822 σχεδιάζεται να παραμείνουν 2.892 έως 3.006 (μείωση 21% έως 24%).
Υπουργείο Εσωτερικών(σε τελική φάση η ολοκλήρωση του νέου οργανογράμματος)
Κατά 43% προβλέπεται να μειωθούν οι οργανικές θέσεις ενώ μειώνεται δραστικά και οι Υπηρεσίες. Από τις 3 Γενικές Γραμματείες (Εσωτερικών, Ισότητας των Φύλων και Μεταναστευτικής Πολιτικής) θα παραμείνει μία (1) με την ονομασία Γενική Γραμματεία Εσωτερικών. Για τις υπόλοιπες οργανικές δομές προβλέπεται η μείωση των Γενικών Διευθύνσεων από 6 σε 4, των Διευθύνσεων από 21 σε 12 και των Τμημάτων από 78 σε 45.
Υπουργείο Οικονομικών(σε τελική φάση η ολοκλήρωση του νέου οργανογράμματος)
Δραστικές θα είναι οι μειώσεις των οργανικών μονάδων στο πρώτο τη τάξει Υπουργείο. Με το νέο οργανόγραμμα συστήνονται 2 Γενικές (Δημοσίων Εσόδων και Οικονομικών) και 2 Ειδικές Γραμματείες (Σ.Δ.Ο.Ε. – Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων). Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα περιλαμβάνει 5 Γενικές Διευθύνσεις (Φορολογικής Διοίκησης, Οικονομικής Επιθεώρησης, Χημείο του Κράτους, Διοικητικών Υπηρεσιών, Τελωνείων και Ε.Φ.Κ.) 15 Διευθύνσεις, 45 Τμήματα και τις ειδικές αποκεντρωμένες διαπεριφερειακές και περιφερειακές υπηρεσίες (140 Διευθύνσεις, 74 Υποδιευθύνσεις, 714 Τμήματα και 66 Γραφεία). Στη Γενική Γραμματεία Υπουργείου Οικονομικών θα υπάγονται 3 Γενικές Διευθύνσεις (Δημοσιονομικής Πολιτικής, Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας). Μειώσεις Διευθύνσεων και Υπηρεσιών θα υπάρξουν στο Σ.Δ.Ο.Ε. και στη Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που μετατρέπεται από Γενική σε Ειδική Γραμματεία. Το δημοσιονομικό όφελος που εκτιμάται από την αναδιάρθρωση του Υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να φθάνει τα 15 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης(το νέο οργανόγραμμα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μεταρρύθμισης)
Κατά 66% μειώνονται οι οργανικές μονάδες (Υπηρεσίες) στην κεντρική διοίκηση του Υπουργείου. Οι 5 σήμερα Γενικές Διευθύνσεις μειώνονται σε 3 (Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού). Οι Διευθύνσεις μειώνονται σε 9 από 21 σήμερα ενώ τα Τμήματα περιορίζονται σε 37 από 70. Όπως εκτιμάται από στελέχη του Υπουργείου το «ψαλίδι» αναμένεται να περιορίσει μέχρι και 7 εκατ. ευρώ το λειτουργικό κόστος λόγω της μείωσης από τον περιορισμό των ενοικίων σε κτίρια, επιδομάτων θέσεων ευθύνης αλλά και τη χρησιμοποίηση του Εθνικού Τυπογραφείου για την παροχή εργασιών σε τρίτους.
Υπουργείο Περιβάλλοντος(το νέο οργανόγραμμα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μεταρρύθμισης)
Καταργούνται οι 3 Γενικές και Ειδικές Γραμματείες και στη θέση τους συστήνονται 2 νέες Γενικές Γραμματείες (Περιβάλλοντος και Χωροταξίας – Ενέργειας και Φυσικών Πόρων). Στις Γραμματείες αυτές θα υπάγονται 5 Γενικές Διευθύνσεις (Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Φυσικών Πόρων, Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, Ανάπτυξης και Δασών). Η μείωση των υπηρεσιών φθάνει το 61% και το προσωπικό από 1.137 υπαλλήλους περιορίζεται σε 900. Επίσης, με το τελικό οργανόγραμμα καταργούνται 4 νομικά πρόσωπα και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στην κεντρική υπηρεσία και στις περιφέρειες. Η εξοικονόμηση αναμένεται να φθάσει τα 8 εκατ. ευρώ και θα προέλθει κυρίως από τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών από 27 κτίρια όπου στεγάζονται σήμερα σε ένα (1).
Keywords
Αναζητήσεις
οργανογραμμα υπουργειου μεταναστευτικης πολιτικης
Τυχαία Θέματα