Σαλος με το σχεδιο μπαλτα για χαρατσι 2% σε υπολογιστες και ταμπλετ

12:16 20/1/2016 - Πηγή: Fimotro
Αναστάτωση προκαλούν τα φερόμενα ως σχέδια της κυβέρνησης για επιβολή ειδικού φόρου σε υπολογιστές και tablets, που φαίνεται να προβλέπεται σε νομοσχέδιο που έχει καταθέσει ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, δίχως...
ωστόσο να το γνωρίζει κάποιο από τα αρμόδια υπουργεία.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το newsit.gr σε σχετικό ρεπορτάζ, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εξέφραζαν πλήρη άγνοια για το συγκεκριμένο χαράτσι.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, προβλέπεται η επιβολή ειδικού φόρου σε κάθε υπολογιστή και σε κάθε tablet που πωλείται στην Ελλάδα, ως αντιστάθμισμα για τα πνευματικά δικαιώματα που χάνονται από την ηλεκτρονική πειρατεία.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το νέο χαράτσι ανέρχεται στο 2% επί της αξίας του υπολογιστή και 4% επί της αξίας των tablet.
Το νέο ζήτημα που προκύπτει τέθηκε επί τάπητος και κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, κ. Τζήκας μίλησε για ένα παράλογο μέτρο.
Οπως είπε χαρακτηριστικά «είναι σαν να φορολογουνται τα μηχανάκια επειδή τα χρησιμοποιούν οι ληστές για να κλέψουν τις τράπεζες».
Για το θέμα μίλησε στο κανάλι «Epsilon» και την εκπομπή του Νίκυ Ευαγγελάτου και ο Νομικός Σύμβουλος του ΣΕΠΕ: «Πρόκειται για το άρθρο 69 του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της λειτουργίας οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Ουσιαστικά, επαναφέρει ένα χαράτσι 2% επί της τιμής των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ισχύει για κάθε υπολογιστή που εισάγεται ή κατασκευάζεται στην Ελλάδα».
Keywords
Τυχαία Θέματα