Ρευστοτητα στις τραπεζες αλλα οχι στην αγορα

Ρεπορτάζ : Γ. Κανελλόπουλος
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Ανάσα πήραν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από τη χθεσινή χωρίς προηγούμενο κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τους δανείσει ποσό ρεκόρ που ανήλθε σε σχεδόν μισό τρισ. ευρώ. Ωστόσο, από την ανάσα αυτή δεν αναμένεται να...
επωφεληθούν σημαντικά οι πραγματικές οικονομίες των κρατών μελών.
Η ΕΚΤ δάνεισε αυτά τα χρήματα για να τονώσει
τη ρευστότητα των τραπεζών, οι οποίες υφίστανται - όπως δείχνει το ποσό μαμούθ που ζήτησαν - μεγάλες πιέσεις από την κρίση στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, χθες η ΕΚΤ δάνεισε το ποσό ρεκόρ των 489 δισ. ευρώ σε 523 τράπεζες, μεταξύ των οποίων και ελληνικές, με χαμηλό επιτόκιο (1%) και μεγάλη διάρκεια (τρία χρόνια), με στόχο ουσιαστικά να χρηματοδοτήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Το μεγάλο ερωτηματικό που υπάρχει τώρα είναι αν οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν το ποσό που άντλησαν από την ΕΚΤ για να αγοράσουν κρατικό χρέος χωρών της ευρωζώνης αφού, όπως ανέφεραν στελέχη της αγοράς, το μεγάλο ποσό που ζήτησαν δείχνει την ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Είναι ενδεικτικό ότι ενώ οι τραπεζικές μετοχές αρχικά έκαναν ράλι, στη συνέχεια γύρισαν στο κόκκινο όταν έγινε γνωστό το ποσό που ζήτησαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, το οποίο ήταν πολύ μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις για 300 δισ. ευρώ. Η χθεσινή ήταν η μεγαλύτερη διάθεση κεφαλαίων που έχει κάνει ποτέ σε μόνο μία ημέρα η Τράπεζα. Ιδιαίτερα μεγάλη ζήτηση εκδηλώθηκε από ιταλικές τράπεζες οι οποίες ζήτησαν και πήραν από την ΕΚΤ 116 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Reuters. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η UniCredit, η Intesa Sanpaolo και περισσότερες από δέκα ακόμη.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν στα χέρια τους ομόλογα αξίας περίπου 700 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν το 2012 και το τελευταίο διάστημα δυσκολεύονται να αντλήσουν κεφάλαια λόγω της ανησυχίας που υπάρχει στις αγορές.

Τα νέα τοξικά. Ο επικεφαλής της ιταλικής ένωσης τραπεζών (ΑΒΙ) Τζιοβάνι Σαμπατίνι θεωρεί ότι οι νέοι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) για τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών λειτουργούν ανασταλτικά στο να δανείζουν οι τράπεζες αυτές σε χώρες αγοράζοντας τα ομόλογά τους. «Στα μάτια των αγορών τα νέα τοξικά είναι τα κρατικά ομόλογα. Οι τράπεζες όχι μόνο δεν θα αυξήσουν την έκθεσή τους, αλλά πιθανότατα θα τη μειώσουν και αυτό δημιουργεί ένα δυνητικό πρόβλημα για την αναχρηματοδότηση κρατικών χρεών», είπε στο Reuters. Οι τράπεζες είχαν χρησιμοποιήσει περίπου 220 από τα 442 δισ. ευρώ που είχαν αντλήσει από ανάλογη διάθεση κεφαλαίων από την ΕΚΤ το 2009 για να αγοράσουν ομόλογα της Ελλάδας και της Ισπανίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank που επικαλούνται οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».
Keywords
Τυχαία Θέματα