''ραγδαια η εξαρση του φαινομενου της λαθρομεταναστευσησ''...

15:04 5/9/2014 - Πηγή: Fimotro
Για ραγδαία αύξηση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης που δεν οφείλεται σε οικονομικούς λόγους αλλά στην αναζήτηση σωτηρίας από περιοχές όπως η Συρία ή το Ιράκ έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης...
Για να ενημερώσει μάλιστα τη διεθνή κοινή γνώμη για το μεγάλο βάρος που σηκώνουν στους ώμους τους οι Ελληνικές Αρχές, το Λιμενικό Σώμα και ο Ελληνικός λαός, κάλεσε στη σημερινή συνέντευξη τύπου και ανταποκριτές διεθνών μέσων
ενημέρωσης.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι «ως Ελληνική Πολιτεία θέλουμε να στείλουμε δύο σαφέστατα μηνύματα. Καταρχάς, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα σύνορα μας να γίνουν ξέφραγο αμπέλι. Θα συνεχίσουμε να τα επιτηρούμε, θα συνεχίσουμε να τα ελέγχουμε, για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας υγείας. Ωστόσο, σημείωσε, «δεν πρόκειται να σταματήσουμε να προσπαθούμε να σώζουμε κάθε ζωή στη θάλασσα και είναι πραγματικά δραματικά τα νούμερα και η αυξανόμενη τάση των περιστατικών έρευνας και διάσωσης». Αναφερόμενος μάλιστα, σε συγκεκριμένο περιστατικό είπε ότι «μόνο εχθές το βράδυ διεσώθησαν από τη θάλασσα 172 άνθρωποι. Παράλληλα περισυλλέγησαν από την Τουρκία 105 άνθρωποι, τους οποίους εμείς εντοπίσαμε μέσα στα θαλάσσια ύδατα της Τουρκίας και ειδοποιήσαμε τις Τουρκικές αρχές να τους περισυλλέξουν. Αυτή είναι η καθημερινότητα.

Θέλοντας να δείξει το μέγεθος της επιχείρησης ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου «έχουν διασωθεί περίπου 6500 άνθρωποι, σε έναν αριθμό 15.500 ανθρώπων που πέρασαν τα θαλάσσια σύνορά μας».

Για τους ευρωπαίους εταίρους, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι «έχουν συνδράμει πάρα πολύ με την ενίσχυση του εξοπλισμού του Λιμενικού Σώματος», όμως, πρόσθεσε ότι το καθημερινό κόστος των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, φιλοξενίας και προστασίας θαλασσίων συνόρων, που δεν είναι μόνο ελληνικά αλλά είναι και ευρωπαϊκά, δυστυχώς πέφτει στις πλάτες του ελληνικού προϋπολογισμού ο οποίος έχει συγκεκριμένα όρια που έχουν τεθεί άλλωστε και από τους ίδιους τους ευρωπαίους μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δανεισμού της χώρας.

O υπουργός Ναυτιλίας, τόνισε ότι μέχρι τώρα το Λιμενικό Σώμα δεχόταν κριτική για απάνθρωπη συμπεριφορά, ενώ, όπως είπε «τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι έχουμε κάνει μία τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με συντριπτική, θα έλεγα, σε ποσοστό 99% επιτυχία». «Ακόμα και το 1% μας προβληματίζει, δεν θέλουμε να υπάρξει ούτε μία απώλεια ζωής στη θάλασσα, κάθε απώλεια μας συγκλονίζει αλλά στο μέγεθος του φαινομένου δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε ατύχημα ούτε κάποια κακή εξέλιξη της επιχείρησης της έρευνας επιχείρησης και διάσωσης», ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι παράλληλα με αυτή την αντιμετώπιση του φαινομένου η χώρα έχει πετύχει ένα πάρα πολύ μεγάλο νούμερο για την αύξηση των απελάσεων και των επαναπροωθήσεων. «Το 2014 έχουμε φτάσει στις 13.500 χιλιάδες αναγκαστικές και εθελούσιες απελάσεις και επαναπροωθήσεις και το 2013 σε ένα γενικό σύνολο είχαμε φτάσει τις 26.000» σημείωσε, ενώ, υπογράμμισε ότι το 95% των μεταναστών που προέρχονται από τη Συρία, δεν κάνουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, « που δείχνει ότι οι παράνομοι μετανάστες πλέον αντιμετωπίζουν τη χώρα μας ως σημείο εισόδου και διέλευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κλείνοντας, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι στόχος είναι η ενίσχυση των σχέσεων με τις τουρκικές αρχές: «Γι αυτό το λόγο έχει προγραμματισθεί τις επόμενες ημέρες συνάντηση του Αρχηγού της Ελληνικής Ακτοφυλακής με τον αντίστοιχο της Τουρκικής Ακτοφυλακής που θα γίνει στον Πειραιά στο πλαίσιο των διμερών επαφών. Είναι σίγουρο ότι υπάρχει μέχρι τώρα, μια καλή συνεργασία, τουλάχιστον στα περιστατικά έρευνας και διάσωσης, η οποία, όμως, με την αύξηση της επιτήρησης θα μπορούσε να επιφέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα», κατέληξε.
Keywords
Τυχαία Θέματα