Ψηφιζουν νομους διχως να μελετησουν

17:20 20/1/2014 - Πηγή: Fimotro
Από το : financialreport.gr
Δίχως να καταφέρει διαγνώσει τα λάθη που περιείχε το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης και την...
αποτροπή της φοροδιαφυγής για τους φόρους επί του εισοδήματος και του κεφαλαίου, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής υπερψήφισε τη συμφωνία.

Παρά τις φωνές των ειδικών και των ανθρώπων που επηρεάζονται άμεσα από αυτήν την συμφωνία, η Νέα Δημοκρατία
και το ΠΑΣΟΚ επικύρωσαν τη συμφωνία, η οποία και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής εντός της εβδομάδας.

Στο financialreport.gr έχουμε πολλάκις θίξει το ζήτημα της εν λόγω συμφωνίας, τα λάθη, τις παραλείψεις και το κακό προηγούμενο που δημιουργείται, ωστόσο τόσο οι εισηγητές του νσ, όσο και τα μέλη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς καμία προετοιμασία επικύρωσαν το κείμενο που δημιουργεί τόσα προβλήματα στους εκεί Έλληνες εργαζόμενους.

Μόνο ο Δ. Αναγνωστάκης της ΔΗΜΑΡ, ζήτησε διευκρινίσεις εκ μέρους της κυβέρνησης πριν την τελική απόφαση του κόμματός του σε σχέση με το νομοσχέδιο, επικαλούμενος τα δημοσιεύματα του financialreport.gr, που αποδεικνύουν ότι είναι ανεπαρκής τη συμφωνία, από τη σκοπιά των Ελλήνων που εργάζονται στα Εμιράτα και «υπερφορολογούνται» από το ελληνικό κράτος, ή υπόκεινται σε δυσμενείς φορολογικούς όρους προκειμένου να επαναπατρίσουν το συνάλλαγμά τους.

Μάλιστα, και ο κ. Μ. Ανδρουλάκης, στην εισήγηση του ανέφερε ότι "με κάλυψε ο κ. Αναγνωστάκης", δείχνοντας την προχειρότητα την οποία αντιμετωπίζονται τόσο κρίσιμα ζητήματα από τους Έλληνες νομοθέτες.

Τόσο ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Καράμπελας, όσο και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, τόνισαν πως η συμφωνία έχει συνταχθεί στο πρότυπο σχετικών διμερών συμφωνιών που έχει συντάξει ο ΟΟΣΑ, και πως η διμερής φορολόγηση αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις επενδύσεις και την εισροή ξένου συναλλάγματος στην Ελλάδα, σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία τα έχει ιδιαίτερα ανάγκη.

Ωστόσο, το επιχείρημα αυτό του κ. Μαυραγάνη δεν μπορεί να αποδειχθεί μέ έγγραφα, καθώς επί δύο μήνες τώρα που έχει τεθεί το θέμα ο κ. Μαυραγάνης δεν έχει φέρει έγγραφες αποδείξεις ότι ισχύει η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Και ερωτάται ο κ. Μαυραγάνης: Όταν ο εφοριακός βάλει πρόστιμο πως θα αμυνθεί ο φορολογούμενος;

Πρέπει να γίνει διόρθωση με ιδιαίτερη εγκύκλιο από τον συνετό ΓΓΔΕ εάν θεωρηθεί ότι υπάρχει γνωμοδότηση από τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων καθώς σε περίπτωση διαφοράς συμφωνίας με το εσωτερικό δίκαιο ισχύει (κατά την ελληνική απόφαση) το ευνοϊκότερο.

Αναμένουμε τα σχετικά έγγραφα από τον κ. Μαυραγάνη...

Δείτε στο σχετικό βίντεο:
Keywords
Τυχαία Θέματα