Ψαλιδι εως 30% στις συνταξεις ανω των 1.500 ευρω...

18:30 19/4/2016 - Πηγή: Fimotro
Εντός της ημέρας αναμένεται να δημοσιοποιηθεί για διαβούλευση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο 250 σελίδων ...
το οποίο τις επόμενες ημέρες θα προωθηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Bουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άρθρο που αναφέρεται στις επικουρικές συντάξεις είτε θα παραληφθεί είτε στη θέση του θα γράφεται η πρόταση της ελληνικής πλευράς πριν από την αναχώρηση των δανειστών. Στόχος του υπουργείου εργασίας είναι το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη βουλή εντός της Μεγάλης Εβδομάδας προκειμένου να ψηφιστεί στην ολομέλεια αμέσως
μετά το Πάσχα. Εκ παραλλήλου θα αναζητηθεί η επίτευξη συμφωνίας ώστε το κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή να έχει τη σύμφωνη γνώμη και των θεσμών.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει σαρωτικές αλλαγές για τις νέες συντάξεις που θα υπολογίζονται πλέον με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι νέες συντάξεις θα είναι αυξημένες για όσους έχουν λίγα έτη ασφάλισης (μέχρι και 25) και εισόδημα μέχρι τα 1.000 ευρώ το μήνα. Αντίθετα θα είναι ψαλιδισμένες έως και 30% (μεσοσταθμικά 15%-20%) για τους ασφαλισμένους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και μέσο συντάξιμο μισθό πάνω από 1.500 ευρώ.

Οι συντάξεις όσων καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι την ημερομηνία έναρξης του νόμου υπολογίζονται βάσει των διατάξεων που ίσχυαν έως τις 31/12/2014. Για όσους αποχωρήσουν μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ο υπολογισμός θα γίνει με βάση το μέσο μηνιαίο μισθό που προκύπτει από το 2002 (ολοκλήρωση μηχανογράφησης ΙΚΑ) και μετά. Ετησίως, η περίοδος αναφοράς αυξάνεται κατά ένα έτος, προκειμένου να περιληφθεί το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.

Από την ψήφιση του νόμου και μετά, το συνολικό ποσοστό εισφοράς του κλάδου σύνταξης για τον μισθωτό και τον εργοδότη προς το νέο φορέα ( ΕΦΚΑ ) ορίζεται σε 20% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των εργαζόμενων, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεων τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας. Από την 1η Ιανουαρίου 2017, το ίδιο θα ισχύσει και για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι θα δουν τις εισφορές τους να αυξάνονται.

Στο 20% του καθαρού εισοδήματος θα αντιστοιχεί και το ποσοστό εισφοράς των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

Το άρθρο 101 που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο αναφέρεται στις εκπτώσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% για την τριετία 2017-2019 που προβλέπονται για τους επιστήμονες ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα