Προσθετα μετρα 3 δις ευρω για να κλεισει η συμφωνια

10:33 28/3/2016 - Πηγή: Fimotro
Πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ χωρίζουν, στο «καλό» σενάριο, Αθήνα και δανειστές, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία. Αυτό υποστηρίζουν πηγές των θεσμών με άμεση γνώση των συζητήσεων που...
ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή στο Hilton μεταξύ κυβέρνησης και επικεφαλής του κουαρτέτου.
Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ΔΝΤ και Ε.Ε. έχουν ακόμη διαφορετική άποψη επί του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, καθώς το
μεν ΔΝΤ εκτιμά ότι αυτό θα ανέλθει σε 4,5%-5% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στα 9 δισ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν δέχεται δημοσιονομικό κενό της τάξης του 3% του ΑΕΠ, δηλαδή, κοντά στα 6 δισ. ευρώ. Συμφωνία προς το παρόν μεταξύ τους δεν υπάρχει, καθώς το ΔΝΤ επιμένει στους δικούς του υπολογισμούς, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση οι θεσμοί να συμφωνήσουν τελικά στο σενάριο των Ευρωπαίων για μέτρα 3% του ΑΕΠ, οι δύο πλευρές, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έχουν βρει μόνο τα μισά μέτρα (1,5% του ΑΕΠ).

Υπολείπονται, λοιπόν, μέτρα 1,5% του ΑΕΠ ή 3 δισ. ευρώ για να βγει ο λογαριασμός.

Τα μέτρα αυτά αναζητούνται τόσο από τις συντάξεις όσο και από τη φορολογία. Αξιωματούχοι των θεσμών υποστηρίζουν ότι στις επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνονται:

- Μεγάλες περικοπές, της τάξης του 30% στις επικουρικές συντάξεις, σε συνδυασμό με κάποια αύξηση στις εργοδοτικές εισφορές.
- Αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, με αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, και αλλαγές στους συντελεστές της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων, με μείωση του αφορολόγητου λίγο κάτω από τα 9.000 ευρώ, αλλά και επιβαρύνσεις μέσω των νέων συντελεστών στα μικρά και μεσαία εισοδήματα.
- Νέα αύξηση στον ΕΦΚ των καυσίμων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης με εκείνον της βενζίνης, γεγονός που θα έφερνε νέες επιβαρύνσεις στα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ., η αγορά των οποίων γνώρισε μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια, ακριβώς λόγω του ότι είχαν φθηνότερο καύσιμο και τέλη κυκλοφορίας. Σήμερα, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,347 ευρώ το λίτρο και στο ντίζελ κίνησης στα 1,019 ευρώ το λίτρο. Μια αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη κατά 10 λεπτά θα έφερνε την τιμή της κοντά στο 1,5 ευρώ το λίτρο, ενώ η αύξηση στο ντίζελ κίνησης θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αφού θα έφερνε την τιμή στα ίδια επίπεδα με την αμόλυβδη.
- Αυξήσεις στους φόρους για την αγορά Ι.Χ., κυρίως μικρού και μεσαίου κυβισμού.
- Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ.
- Εξορθολογισμός στους μισθούς του Δημοσίου, με τους δανειστές να επιμένουν στην ένταξη των ειδικών μισθολογίων στο Ενιαίο Μισθολόγιο και την εξάλειψη των εξαιρέσεων και των ανισοτήτων για δημοσίους υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα.
- Αύξηση της φορολογίας μερισμάτων από το 10% στο 15%.
Συζήτηση έχει γίνει και για την αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ, από το 13% στο 23%, με την κυβέρνηση, πάντως, να απορρίπτει το συγκεκριμένο μέτρο. Στο τραπέζι έχει πέσει και η αύξηση των φόρων στο φυσικό αέριο, ενώ το φως της δημοσιότητας έχουν δει και σενάρια για αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας, ακόμα και για επιβολή τέλους στους χρήστες συνδρομητικής τηλεόρασης!

«ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ» ΜΕΤΡΑ 3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Από τις έως τώρα διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, έχουν ήδη «κλειδώσει» μέτρα 1,5% του ΑΕΠ ή 3 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

- Η κατάργηση του ΕΚΑΣ (0,5% ΑΕΠ).
- Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία (0,5% ΑΕΠ).
- Η μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (0,5% ΑΕΠ).
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη «τρύπες» από μέτρα που είτε έχουν υποαποδώσει, είτε, ενώ έχουν συμφωνηθεί με το μνημόνιο, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, όπως για παράδειγμα:
- Η αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια και στους αγρότες, μετά την απόφαση να μην εφαρμοστεί αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2015.
- Η επιβολή του ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
- Η αύξηση του φόρου στο κρασί.
- Η μείωση των αμυντικών δαπανών.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα κενά αυτά καλύπτονται από τη θετική επίπτωση του 2015 (πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% ΑΕΠ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% ΑΕΠ) ύψους 800 εκατ. ευρώ και δεν θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όμως και αυτό το θέμα αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο.
Καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί ακόμη στο ζήτημα της αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, καθώς οι δανειστές επιμένουν στην άμεση απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των πωλήσεων των δανείων (ακόμα και των μη προβληματικών) σε ξένα funds, την ώρα που η κυβέρνηση θέλει να πετύχει τριετή προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και όρια κάτω από τα οποία δεν θα πωλούνται συγκεκριμένα δάνεια. Πηγές των θεσμών τόνιζαν, πάντως, πως, ενώ σε αυτό το «αγκάθι» την πιο σκληρή στάση εμφανίζεται να κρατά έως τώρα η ΕΚΤ, είναι πολύ πιθανό ο «σκληρός παίκτης» να είναι και σε αυτή την περίπτωση το ΔΝΤ.
Keywords
Τυχαία Θέματα