Προσπαθουν να στηριξουν την deutsche bank

08:45 10/2/2016 - Πηγή: Fimotro
Συντονισμένη επιχείρηση στήριξης της Deutsche Bank, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των... σεισμικών δονήσεων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο το τελευτάιο διάστημα εκδηλώθηκε χθες...
στον απόηχο της βουτιάς 9,5% της μετοχής τη Δευτέρα. «Δεν ανησυχώ για την Deutsche Bank», δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Είχε προηγηθεί εσωτερικό σημείωμα του διευθύνοντος συμβούλου του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού Τζον
Κράιαν, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι η κεφαλαιακή θέση της Deutsche είναι «σταθερή σαν βράχος» και ότι η τράπεζα δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα ρευστότητας και είναι σε θέση να αποπληρώσει τα κουπόνια των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης που λήγουν τον Απρίλιο. Οι διαβεβαιώσεις αυτές, ωστόσο, δεν έπεισαν τους επενδυτές και μετά από μια βραχύβια αντίδραση, η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε πάλι χθες κατά 4,5%. Οι σωρευτικές απώλειες από την αρχή του έτους ανέρχονται στο 40%, ενώ το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της τράπεζας έναντι κινδύνου χρεοστασίου έχει υπερδιπλασιαστεί.
Αργά χθες το βράδυ γνωστοποιήθηκε ότι η τράπεζακαταρτίζει σχέδιο επαναγοράς ομολόγων αξίας δεκάδων δισ. ευρώ καθώς επιχειρεί να ανασχέσει τη ραγδαία πτώση της τιμής των χρεογράφων της. Το σχέδιο αφορά πάντως κύρια ομόλογα και όχι τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές (Cocos) στα οποία εκδηλώθηκαν οι μεγαλύτερες πιέσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο εθνικός πρωταθλητής της Γερμανίας έκλεισε τη χρήση του 2015 με ζημίες-μαμούθ 6,8 δισ. ευρώ, καθώς προχώρησε σε απομειώσεις στοιχείων ενεργητικού και έβαλε στην άκρη πρόσθετα κεφάλαια για τις νομικές διαμάχες που αντιμετωπίζει.
Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης που εξήγγειλε ο κ. Κράιαν τον Οκτώβριο, όμως οι αναλυτές προβληματίζονται για την κερδοφορία της τράπεζας και αμφιβάλλουν για το εάν το φιλόδοξο σχέδιο μπορεί να υλοποιηθεί με δεδομένη την επιδείνωση του διεθνούς χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος.
Keywords
Τυχαία Θέματα