Προσφυγη των αποστρατων αξιωματικων στο στε για το γενος των ατομων που εισαγονται στις στρατιωτικες σχολες...

22:24 23/5/2013 - Πηγή: Fimotro
Απάντηση στο εάν μπορούν να εισάγονται στις στρατιωτικές σχολές υποψήφιοι οι οποίοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά δεν είναι Έλληνες στο γένος, καλείται να δώσει η Ολομέλεια του ΣτΕ, μετά από σχετική προσφυγή που έχουν καταθέσει ενώπιον της οι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων...
Με την προσφυγή τους -η οποία συζητήθηκε σήμερα Πέμπτη ενώπιον της Ολομέλειας- οι απόστρατοι αξιωματικοί ζητούν την ακύρωση ως αντισυνταγματικών και παράνομων των αποφάσεων του υπουργού Εθνικής Αμύνης, κ.λπ. με τις οποίες το 2011, δόθηκε το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή
στις εισαγωγικές εξετάσεις των Στρατιωτικών Σχολών υποψηφίων που δεν είναι Έλληνες στο γένος, έχουν όμως την ελληνική ιθαγένεια.

Μεταξύ άλλων στην προσφυγή τους οι απόστρατοι αξιωματικοί κάνουν λόγο για παραβίαση των άρθρων 4 και 110 του Συντάγματος που αποκλείουν από την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια χωρίς να είναι Έλληνες στο γένος.
Μάλιστα, οι απόστρατοι αξιωματικοί επισημαίνουν στην προσφυγή τους πως «την ελληνική ιθαγένεια αιτούνται πολίτες χωρών, με τις οποίες η πατρίδα μας μέχρι το πρόσφατο παρελθόν ευρίσκετο σε εμπόλεμη κατάσταση και κάποιες εξ αυτών (Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία) εξακολουθούν να διατηρούν και να διατυπώνουν εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον μας». Συνεπώς, συνεχίζουν οι στρατιωτικοί, «θα ήτο παράλογη η απόκτηση της ιδιότητας του σπουδαστού Στρατιωτικής Σχολής και εν συνεχεία αξιωματικού υπηρετούντος εις τον Ελληνικό Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία, ατόμων, τα οποία έτυχαν μεν της κτήσεως ελληνικής υπηκοότητας, έλκουν όμως την καταγωγήν από έθνη μέχρι και σήμερον εχθρικά διακείμενα έναντι της Ελλάδος....».
Πάντως, στην τοποθέτησή του ο σύμβουλος Επικρατείας Μ. Πικραμένος, εισηγητής στην υπόθεση, τόνισε πως οι προσφεύγοντες κατέθεσαν την αίτησή τους υπό την ιδιότητά τους ως Έλληνες που έχουν όχι μόνο την ελληνική ιθαγένεια αλλά είναι Έλληνες στο γένος. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο εισηγητής υπάρχει ζήτημα για το αν αρκεί η επίκληση αυτή και μόνο για να θεμελιωθεί το έννομο συμφέρον τους που τους δίνει τη δυνατότητα να καταθέσουν προσφυγή.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.
Keywords
Τυχαία Θέματα