Προς λυση οδευει το θεμα του διακανονισμου ολπ - cosco...

16:50 29/8/2013 - Πηγή: Fimotro

Προς θετική κατάληξη φαίνεται να οδεύει το σίριαλ του φιλικού διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, καθώς οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών ήταν...
συνεχείς και χθες.
Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν σήμερα, σύμφωνα με την αρχική συμφωνία των δύο μερών, ήταν το αίτημα της Cosco για αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος για ορισμένα χρόνια. Ενα αίτημα που πάει «πακέτο» με την επένδυση 224 εκατ. ευρώ για την επέκταση του προβλήτα ΙΙΙ, τη μεταφορά του προβλήτα πετρελαιοειδών και τη δημιουργία μαρίνας και
αλιευτικού καταφυγίου.
Χθες το βράδυ, αναφέρθηκε στη «Ν», από τον ΟΛΠ, ότι οι επαφές είναι συνεχείς, με στόχο να «οδηγηθούμε έτσι σε κάποια θετική λύση».
Σε κάθε περίπτωση, ο ΟΛΠ, σήμερα ή το αργότερο αύριο, θα πρέπει να εκδώσει μία ανακοίνωση με το αποτέλεσμα των συζητήσεων, όπως ανάλογη είχε εκδώσει στις 26/7, με την οποία γνωστοποιούσε την παράταση των συζητήσεων για ένα μήνα ακόμη και μέχρι σήμερα 29/8.
Εάν, πάντως, δεν υπάρξει συμφωνία και η υπόθεση οδηγηθεί στη διαιτησία, τότε η Cosco-ΣΕΠ δεν θα προχωρήσει στην επέκταση του προβλήτα ΙΙΙ και θα χαθούν 500 θέσεις εργασίας, όπως και τα υπόλοιπα οφέλη που προκύπτουν από την πρότασή της.
Χθες, ο ΟΛΠ στην επίσημη ανακοίνωσή του, τη σχετική με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα ότι «ΟΛΠ Α.Ε. και ΣΕΠ Α.Ε. με μνημόνιο συνεργασίας συνεξετάζουν την κατασκευή με σύμβαση παραχώρησης του Δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ, δαπάνης 224 εκατ. ευρώ, που θα καταβάλει η ΣΕΠ Α.Ε.».
Στην ίδια ανακοίνωση ιδιαίτερη αίσθηση κάνει η αναφορά στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Σε σχέση με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, σημειώνεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους θα αποφασίσει αν αυτή θα γίνει μέσω της πώλησης πακέτου μετοχών ή μέσω της ευρωπαϊκής πολιτικής των παραχωρήσεων σε πολλούς χρήστες, βάσει και των προτάσεων του Μνημονίου ΙΙΙ.
Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΛΠ υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση, τον Απρίλιο 2013, με το Ν. 4150/13, αποφάσισε την απορρόφηση από τον ΟΛΠ Α.Ε. των 3 λιμένων της Αττικής (Ραφήνας, Λαυρίου, Ελευσίνας), συγχώνευση η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της περιουσίας του ΟΛΠ Α.Ε. και του μετοχικού του κεφαλαίου (Αττικό Λιμενικό Σύστημα).
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, ο ΟΛΠ παρουσίασε αύξηση κερδών προ φόρων κατά 92,54% (3.729.941 ευρώ έναντι 1.937.186 το 2012) και αύξηση κερδών μετά από φόρους κατά 208,64% (3.456.897 ευρώ έναντι 1.120.048 του 2012).
Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2013 είναι τα καλύτερα μετά το 2007, αφού οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας συνεχώς βελτιώνονται. Το τρίτο τρίμηνο 2013 αναμένεται να είναι ακόμη θετικότερο στα έσοδα και την κερδοφορία λόγω κρουαζιέρας, ανέφερε στην εισήγησή του προς το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης.
Παρά τη συνεχιζόμενη κρίση στις μεταφορές, προστίθεται στην εισήγηση, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας υπέστη ελάχιστη μείωση (-2,14%), ενώ τα συνολικά έξοδα μειώθηκαν κατά -5,05%. Τα χρηματικά διαθέσιμα στις 30.06.2013 ανήλθαν σε 21,3 εκατ. ευρώ, έναντι 8,6 εκατ. ευρώ το 2012, ενώ η καθαρή θέση της εταιρείας ανήλθε σε 161,9 εκατ. ευρώ, έναντι 155,9 εκατ. ευρώ το 2012.
Οι αμοιβές προσωπικού αντιστοιχούν πλέον στο 53% του τζίρου, έναντι 71% του 2008, ποσοστό το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο της λιμενικής βιομηχανίας (51%). Ολοι οι δείκτες (ρευστότητας, EBITDA και δανειακής επιβάρυνσης) είναι βελτιωμένοι, ενώ οι κίνδυνοι ή αβεβαιότητες είναι ασήμαντα, αφού η εταιρεία δεν έχει συναλλαγματικούς ή άλλους κινδύνους.
Η εταιρεία, μετά την ολοκλήρωση των υποδομών στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (Προβλήτας Ι), έστρεψε τις πολιτικές της στους τομείς κρουαζιέρας και car-terminal. Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του A’ Διεθνούς Terminal (Μιαούλης) και άρχισε να λειτουργεί ο Β΄ Διεθνής Σταθμός (Θεμιστοκλέους), εξυπηρετώντας μέχρι και 24.000 επιβάτες κρουαζιέρας ημερησίως. Ηδη, το πρώτο επτάμηνο, η κρουαζιέρα transit είναι αυξημένη κατά 11,6%. Στο car-terminal ολοκληρώθηκε το έργο του επιλιμένιου σιδηροδρομικού σταθμού μεταφοράς αυτοκινήτων.
120 εκατ. από την Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το έργο της επέκτασης του νοτίου λιμένα κρουαζιέρας, δαπάνης 120 εκατ. ευρώ, με κοινοτική χρηματοδότηση 95%. Ο Οργανισμός προχωράει με γρήγορους ρυθμούς το έργο της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα