Ποσες και ποιες εδρες αναμενεται να λαβει η νδ με βαση τον εκλογικο νομο

10:05 29/4/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κατσαβού
(από τον Τύπο της Κυριακής)
Το παζλ των εδρών, στις επικείμενες κρίσιμες εθνικές εκλογές, συμπληρώνεται πάνω σε τελείως διαφορετικό «καμβά»: Ο νέος εκλογικός νόμος κρύβει εκπλήξεις και ανατροπές για βουλευτές οι οποίοι μπορεί να θεωρήσουν «κλειδωμένη» την...
εκλογή τους με βάση ένα πολύ υψηλό ποσοστό που
θα συγκεντρώνει το κόμμα στο συγκεκριμένο νομό και τελικά να μείνουν εκτός Βουλής. Οπως επίσης μπορεί να συμβεί και το «σαρωτικό» σενάριο, να κερδίσει δηλαδή η Ν.Δ. όλες τις έδρες στις τετραεδρικές εκλογικές περιφέρειες και να αφήσει μόλις... μία ή δύο για τους αντιπάλους στις πενταεδρικές.
Τα τερτίπια του νέου εκλογικού νόμου αρχίζουν να ξεδιπλώνονται από τις τετραεδρικές περιφέρειες και πάνω, καθώς οι έδρες κατανέμονται σύμφωνα με το μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό ψήφων. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο μεγάλη είναι μια περιφέρεια τόσο πιο πιθανό είναι να «δώσει» έδρες σε μικρότερους σχηματισμούς, ακόμη κι αν τα ποσοστά τους είναι χαμηλότερα από άλλα κόμματα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν αφήσει στο συρτάρι των αναλυτών οι τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί, ο «ΤτΚ» επιχειρεί ένα «ταξίδι» στο χάρτη της Ελλάδας βάζοντας στο επίκεντρο τα πιθανά σενάρια των γαλάζιων εδρών.

ΜΟΝΟΕΔΡΙΚΕΣ
Οι εκτιμήσεις λοιπόν δείχνουν ότι η Ν.Δ. φέρεται να έχει σημαντική διαφορά από το ΠΑΣΟΚ στις μονοεδρικές περιφέρειες, επομένως το πιο πιθανό σενάριο είναι να τις πάρει όλες. Δηλαδή, να εκλέξει βουλευτή στη Θεσπρωτία, στη Φωκίδα, στα Γρεβενά, στη Σάμο, στην Κεφαλλονιά, στη Ζάκυνθο, στην Ευρυτανία και τη Λευκάδα.
ΔΙΕΔΡΙΚΕΣ - ΤΡΙΕΔΡΙΚΕΣ
Φαίνεται επίσης «στάνταρ» ότι θα πάρει μία έδρα από τις περιφέρειες όπου εκλέγονται συνολικά δύο βουλευτές. Δηλαδή, από έναν γαλάζιο βουλευτή θα έχουν η Χίος, η Φλώρινα, η Καστοριά, η Πρέβεζα, το Λασίθι και το Ρέθυμνο. Το ίδιο σενάριο ισχύει για τις τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, εκλογή δηλαδή ενός βουλευτή, δεδομένου ότι το εκλογικό μέτρο είναι 33%. Επομένως, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ένα βουλευτή θα εκλέξει η Ν.Δ. στη Λακωνία, στις Κυκλάδες, στη Χαλκιδική, στην Αρκαδία, στη Δράμα, στο Κιλκίς, στη Ροδόπη και την Ξάνθη, στη Λέσβο, στην Αργολίδα, στην Κέρκυρα και την Αρτα.
ΤΕΤΡΑΕΔΡΙΚΕΣ
Στο «γκρουπ» των τετραεδρικών εκλογικών περιφερειών, στις οποίες λόγω του εκλογικού νόμου το πρώτο κόμμα στη χώρα έχει ιδιαίτερο προβάδισμα, η Ν.Δ. δεν αποκλείεται να κερδίσει σχεδόν παντού και τις τέσσερις έδρες! Το πιθανότερο λοιπόν σενάριο το βράδυ των εκλογών δεν είναι μόνο να γίνουν «γαλάζιες» οι οκτώ τετραεδρικές εκλογικές περιφέρειες, αλλά να «σαρώσουν» και τις τέσσερις έδρες οι βουλευτές της Ν.Δ. στην Πέλλα, στον Εβρο, στην Ημαθία, στην Καβάλα, στην Κορινθία, στην Πιερία και τη Βοιωτία! Aπό το γενικό αυτό κανόνα θα πρέπει να εξαιρέσει κανείς τα Χανιά που αποτελούν την πιο ευμετάβλητη ίσως εκλογική περιφέρεια της χώρας. Η Ν.Δ. δύσκολα θα μπορούσε στα Χανιά να κερδίσει όλες τις έδρες, ενώ αντίθετα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις -και αντίθετα με τις άλλες τετ
Keywords
Τυχαία Θέματα