Πως φτασαμε στη νεα κριση στη λωριδα της γαζας...

19:20 9/7/2014 - Πηγή: Fimotro
Υπό το φόβο μίας νέας Ιντιφάντα, η διεθνής κοινότητα καλεί σε αυτοσυγκράτηση Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους την ώρα που αναζωπυρώνεται επικίνδυνα...
η κρίση στη Λωρίδα της Γάζας. Οι αντιμαχόμενες πλευρές δείχνουν τα... δόντια τους με το Ισραήλ να εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές κατά της Χαμάς με στόχο να καταστρέψει κατοικίες αλλά και το στρατηγείο της παλαιστινιακής οργάνωσης και την Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες στέλνοντας τους Ισραηλινούς στα καταφύγια.

Η
ειρήνη στη Μέση Ανατολή κρέμεται από μία κλωστή με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού αντισυνταγματάρχη, Πίτερ Λέρνερ, να διατυμπανίζει ότι η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ είναι προετοιμασμένη για «πιθανή κλιμάκωση» στη Λωρίδα της Γάζας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης. Δύο ταξιαρχίες στη μεθόριο με τη Γάζα και άλλοι 1.500 έφεδροι έχουν τεθεί σε «ετοιμότητα για κλιμάκωση», προς το παρόν όμως, δεν έχουν κληθεί να κινητοποιηθούν για επιχείρηση στη Γάζα.

Πώς ξεκίνησε η αναζωπύρωση της κρίσηςΗ απαγωγή τριών νεαρών Ισραηλινών έβαλε σε νέα τροχιά έντασης το αδιέξοδο του Παλαιστινιακού. Το τραγικό τέλος των έφηβων που βρέθηκαν δολοφονημένοι, προκάλεσε την οργή των Ισραηλινών και κινητοποίησε ακραίους που καλούσαν σε «εκδίκηση». Ακολούθησε η επόμενη τραγική εξέλιξη: η απαγωγή και δολοφονία 16χρονου Παλαιστίνιου.

Το Ισραήλ έσπευσε να καταδικάσει έντονα την δολοφονία του Παλαιστίνιου, σε μία ύστατη προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα. Η παλαιστινιακή πλευρά όμως θεωρεί δεδομένο ότι το κίνητρο της επίθεσης ήταν η τυφλή αντεκδίκηση. To Ισραήλ θεωρεί ότι η Χαμάς έχει στα χέρια της τις πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση, καλώντας την να σταματήσει τις εκτοξεύσεις ρουκετών. Η Χαμάς από την άλλη,υποστηρίζει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κλιμακώσει την κατάσταση, με την ευρείας έκτασης επιχείρηση που είχαν ξεκινήσει μετά την απαγωγή των τριών ισραηλινών εφήβων.

Με τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ να επιστρέφουν στην αμφιλεγόμενη τακτική των κατεδαφίσεων σπιτιών της Χαμάς - η πρακτική είχε εγκαταλειφθεί πριν από δέκα χρόνια, με φόντο τις έντονες αντιδράσεις από το εξωτερικό - οι Παλαιστίνιοι ετοιμάζονται να πάρουν εκδίκηση για το θάνατο ηγετικού στελέχους της Χαμάς, που βρήκε το θάνατο χτες το βράδυ από ισραηλινά πυρά.

Πλήγμα στο ΝετανιάχουΗ επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις Ισραηλινών-Παλαιστινίων έχει καταφέρει πλήγμα στην εικόνα του πρωθυπουργού Νετανιάχου. Από τη μια, ο Μπένζαμιν Νετανιάχου επιχειρεί να ρίξει τους τόνους τηλεφωνώντας στον πατέρα του αδικοχαμένου 16χρονου και από την άλλη ο κυβερνητικός του εταίρος, Άβιγκντορ Λίμπερμαν αποχώρησε από τον πολιτικό συνασπισμό με το κόμμα του Νετανιάχου, ζητώντας επίμονα την έναρξη ευρείας στρατιωτικής επιχειρησης. Ωστόσο η απροθυμία του Ισραηλινού πρωθυπουργού να εξαπολύσει οργανωμένη και ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη Γάζα φαίνεται πως οδήγησε τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ σε αυτή την κίνηση. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η ανακοίνωση αυτή αμαυρώνει την εικόνα του Νετανιάχου και πως ο Λίμπερμαν έχει στόχο την πρωθυπουργία του Ισραήλ. Η κίνησή του, προσθέτουν, αποτελεί ένδειξη ότι προσπαθεί να προσελκύσει τους σκληροπυρηνικούς Ισραηλινούς δείχνοντας πιο δεξιός απ' ό,τι ο πρωθυπουργός. Για τα διεθνή ΜΜΕ, για την αναζωπύρωση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η αποτυχία της διαμεσολαβητικής προσπάθειας των Αμερικανών να βρει έναν κοινό άξονα στις συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα