''πονοκεφαλοσ'' για την κυβερνηση το μπαραζ εκθεσεων για το χρεος...

...ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ...
Αντιμέτωπη με το μπαράζ εκθέσεων (ΔΝΤ, Κομισιόν, Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής), οι οποίες εγείρουν αμφιβολίες για την ασκούμενη οικονομική πολιτική, βρίσκεται η κυβέρνηση...

Επιπροσθέτως το Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί τόσο το «τελεσίγραφο» της τρόικας για τα προαπαιτούμενα όσο και τις νέες απαιτήσεις των δανειστών μας, οι οποίες μπορεί για την ώρα να διοχετεύονται υπό τη μορφή πληροφοριών στον Τύπο, αλλά ουδείς στην κυβέρνηση μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα διατυπωθούν και επισήμως.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας συζητήθηκαν εκτενώς στη σημερινή ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, με θέμα τον τρόπο εφαρμογής του ενιαίου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΑ) το 2014, αλλά κυρίως το ποσό που θα βεβαιωθεί στους φορολογουμένους.
Πέρα από τη διαφωνία με την τρόικα για το ύψος του ποσού που θα αποφέρει ο νέος τρόπος υπολογισμού του ΦΑΠ το θέμα -λένε στην κυβέρνηση- είναι «καυτό» υπό την έννοια ότι ο ΦΑΠ τριών ετών θα έρθει «μαζεμένος» σε πέντε μήνες, οδηγώντας σε αδιέξοδο χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, αφού από τις 31 Οκτωβρίου πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση για τον φόρο του 2013, ενώ ήδη «τρέχουν» οι δόσεις για 2011 και 2012.
Ο νέος φόρος πάντως, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος του Μαξίμου, θα είναι δικαιότερος από τον προηγούμενο γιατί, όπως είπε, «παίρνει λιγότερα από περισσότερους», ενώ η επιβάρυνση σε αγροτεμάχια και σε οικόπεδα μέσα σε αγροτικές περιοχές «θα είναι ελάχιστη».

Η δήλωση του Γ. Στουρνάρα Ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων ενώ σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ, τόνισε πως στη σελίδα 14, υπάρχει η φράση που λέει ότι «για τις ανεπτυγμένες χώρες, το κριτήριο πρέπει να είναι το κυκλικό έλλειμμα ή πλεόνασμα». Την ίδια ώρα «ανοιχτό» παραμένει το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, ενώ αναμένεται η απάντηση για τη μείωση στο φόρο πετρελαίου θέρμανσης.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν καλά πως τα κριτήρια για την εκταμίευση του υπολοίπου της δόσης του Ιουλίου δεν πληρούνται, ότι το 1 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να δοθεί και η τρόικα δεν πρόκειται να γυρίσει στην Αθήνα, αν προηγουμένως δεν έχουν εκπληρωθεί τα τέσσερα λεγόμενα ορόσημα.
Εντός αυτού του κλίματος ο κ. Στουρνάρας αναχωρεί για την Ουάσιγκτον, προκειμένου να μετάσχει στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα μεταβεί στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα