Πολυ δυσκολο φθινοπωρο για τις τραπεζες

11:05 26/8/2013 - Πηγή: Fimotro

Πυρετωδώς ετοιμάζουν οι τράπεζες τα επιχειρησιακά τους σχέδια τα οποία αφενός θα πρέπει να κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και αφετέρου να εγκριθούν από την DigiCom, δηλαδή από την αντίστοιχη...
Ευρωπαϊκή Αρχή σε συμφωνία και με το υπουργείο Οικονομικών. Οι τράπεζες αναμένεται να παραδώσουν τα businessplans τους μέσα στον Σεπτέμβριο και αυτός άλλωστε
είναι και ο λόγος που έχουν «πατήσει γκάζι» στη λογική της προετοιμασίας αυτής σε ένα περιβάλλον εξόχως δύσκολο γι' αυτές τόσο εγχωρίως όσο και διεθνώς.
Τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν ορίζοντα τριετίας προβλέπουν κατ' αρχήν, ως εκτέλεση μνημονιακής υποχρέωσης από την πλευρά των πιστωτικών συστημάτων, την πώληση μη τραπεζικών δραστηριοτήτων απ' όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με τη βοήθεια του ΤΧΣ. Αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να προχωρήσουν στις ενέργειες αυτές τους προσεχείς 36 μήνες και να αντλήσουν κεφάλαια από τις ενέργειες αυτές. Η υποχρέωση προκύπτει καθώς οι κεφαλαιακές απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ επιβάλλουν στα πιστωτικά ιδρύματα περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών τους, δηλαδή περαιτέρω κεφάλαια.
Ωστόσο, στην παρούσα φάση, όπως πανθομολογείται από τους τραπεζικούς παράγοντες, οι τράπεζες το μόνο περιουσιακό στοιχείο για το οποίο μπορούν άμεσα να προχωρήσουν σε πώληση είναι ακίνητα και όχι μη τραπεζικές δραστηριότητες, για τις οποίες δεν φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ζημίες
Τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών αναμένεται να προβλέπουν διακοπή ζημιογόνων δραστηριοτήτων του εξωτερικού και μολονότι δεν θα μπαίνουν σε πλήρη ανάλυση στον τομέα αυτόν ενδέχεται να προβλέπουν και πωλήσεις δραστηριοτήτων του εξωτερικού. Και εδώ, ωστόσο, τα προβλήματα είναι αρκετά. Ας σημειωθεί ότι αντίστοιχα σχέδια έχουν και ου άλλες τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου, ενώ χώρες όπως η Ιταλία και η Αυστρία, που έχουν αναπτύξει δραστηριότητες στη ΝΑ Ευρώπη, δεν βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης των εργασιών αυτών.
Keywords
Τυχαία Θέματα