Ποιοι και γιατι επιτεθηκαν στο γραφειο του γ. σουρλα

10:28 4/6/2013 - Πηγή: Fimotro

Ρεπορτάζ : Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος
(από το : tovima.gr)
Το ενδεχόμενο να πρόκειται για μία ακόμη «γενική δοκιμή» μελών νέας οργάνωσης αντάρτικου πόλης, εξετάζει η ΕΛΑΣ για το μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων, το πρωί της Δευτέρας! Μάλιστα οι αστυνομικοί...
φοβούνται ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και νέες παρόμοιου τύπου ενέργειες, όπως είχε συμβεί και την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2013.

Οι αστυνομικοί υπενθυμίζουν ότι, όπως έχει διαπιστωθεί σε τουλάχιστον
δέκα περιπτώσεις, μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» προτού προχωρήσουν σε βομβιστικές επιθέσεις δοκιμάζονταν σε εμπρηστικές ενέργειες μικρότερου βεληνεκούς για να «εκτιμηθούν» οι επιχειρησιακές δυνατότητες τους.

Ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πίσω από τις τρεις επιθέσεις να κρύβονται και μέλη των οργανώσεων «Αποκλίνουσες συμπεριφορές», «Μηδενική Ανοχή» και άλλες - όπως και των ανωνύμων εμπρηστών της οικίας του κ. Σίμου Κεδίκογλου στα Εξάρχεια τον περασμένο Ιανουάριο - που έχουν προχωρήσει σε τέτοιου είδους ενέργειες και δεν θεωρούνται ανενεργές.

Οι εμπρηστικοί μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί στον 5ο όροφο της πολυκατοικίας, όπου βρίσκεται το γραφείο του γενικού γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργου Σούρλα, στην οδό Μιχαλακοπούλου 27, στην είσοδο γραφείων του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην οδό Τσάμη Καρατάση 11 στο Νέο Κόσμο, καθώς και έξω από το αρμόδιο γραφείο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το ΕΣΠΑ, στην συμβολή των οδών Μιχαλακοπούλου Παπαναστασίου στο Γουδί.

Η επιλογή των στόχων

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι το κτίριο της ΙΟΒΕ έγινε στόχος - σύμφωνα με το ιδιότυπο σκεπτικό των αντεξουσιαστών - λόγω της πρόσφατης μελέτης που εξέδωσε για την «ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης» στην χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο άλλος στόχος είχε να κάνει με το πολυσυζητημένο τον τελευταίο καιρό στοίχημα της ανάπτυξης, στο οποίο έχουν το δικό τους ρόλο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Οι αστυνομικοί συνδέουν, πάντως, το χτύπημα και την υπόθεση των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές.

Τα πιο πολλά ερωτήματα προκαλεί η επίθεση στο γραφείο του κ. Σούρλα, ο οποίος προσφάτως είχε προχωρήσει σε αποκαλύψεις για τις off shore εταιρείες, για την διακίνηση εικονικών τιμολογίων, για το λαθρεμπόριο καυσίμων στον στρατό, αλλά και για διάφορες σκανδαλώδεις συμβάσεις.

Η δήλωση του κ. Σούρλα προς «Το Βήμα» είναι χαρακτηριστική: «Περίμενα αυτήν την επίθεση νωρίτερα από τα συμφέροντα που θίγονται από το έργο μου. Είχα δεχθεί απειλητικό τηλεφώνημα την προηγούμενη Πέμπτη. Επιπλέον αν η επίθεση εναντίον μου εκπορεύεται από αντεξουσιαστές μου κάνει τεράστια εντύπωση γιατί ουδέποτε είχα τέτοιου είδους όχληση. Δραστηριοποιούμαι πολιτικά στον Βόλο, όπου υπάρχει ισχυρό μπλοκ αντεξουσιαστών, όπου όμως ποτε δεν μ είχαν ενοχλήσει ή είχαν αφήσει αιχμή εναντίον μου».

Η ΕΛΑΣ έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της σε καταγραφές από ιδιωτικές κάμερες διαμερισμάτων που υπάρχουν στην πολυκατοικία, όπου βρίσκεται το γραφείο του κ. Σούρλα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αστυνομικών οι δράστες ανέβηκαν με το ασανσέρ μέχρι τον τέταρτο όροφο του κτιρίου, τοποθέτησαν και έβαλαν φωτιά στα γκαζάκια στο γραφείο του 5ου ορόφου και ύστερα έφυγαν από τις σκάλες του κτιρίου.

Συνδέσεις και διασυνδέσεις

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνδέουν τις επιθέσεις με την εν εξελίξει δίκη κατηγορουμένων για την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» αλλά πιθανόν και την δίκη που ξεκινά στις 10 Ιουνίου, κατηγορουμένου για την αιματηρή ληστεία στην Πάρο το προηγούμενο καλοκαίρι.

Οι αστυνομικοί λαμβάνουν υπόψη και τη «σιωπή» περίπου επί δίμηνο οργανώσεων που προχωρούν σε εμπρηστικές ή βομβιστικές επιθέσεις. Υπενθυμίζουν επιπλέον ότι συλληφθέντες για την ληστεία στον Βελβεντό αλλά και εμπλεκόμενοι στην βομβιστική επίθεση στο Mall, πριν από τέσσερις μήνες, συνδέθηκαν με οργανώσεις που προχωρούσαν σε εμπρηστικές και όχι μόνο επιθέσεις μικρού βεληνεκούς.

Μία από αυτές ήταν οι «Φωτιές στον Ορίζοντα» που είχε αναλάβει την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση σε εταιρεία με έδρα στο Χαλάνδρι, η οποία προμήθευε θερμικές κάμερες στις αρχές ασφαλείας, για δολιοφθορά με …τσιμεντοκολώνες στο τραμ στα νότια προάστια αλλά και με κάψιμο αυτοκινήτων.

Ακόμη τα ίδια άτομα από την ληστεία στο Βελβεντό συνδέθηκαν με την οργάνωση «Μαχόμενη Μειοψηφία» που προχώρησε σε εμπρηστικές επιθέσεις στην κατοικία του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, στο αυτοκίνητο ενός ιδιώτη που φέρεται να είχε εμπλακεί σε ρατσιστικές επιθέσεις, σε βάρος της πρώην γενικής γραμματέως του ΠΕΧΩΔΕ κυρίας Μαρίας Καλτσά αλλά και εναντίον των κατοικιών πέντε δημοσιογράφων.

Επιπλέον μέλη της ίδιας ομάδας φέρεται να ανήκαν προηγουμένως στην οργάνωση «Πύρινες Σκιές», η οποία είχε προχωρήσει από τις αρχές του 2009 σε εμπρηστικές επιθέσεις σε εταιρεία αυτοκινήτων στο Χαλάνδρι αλλά και σε τράπεζα και ασφαλιστική εταιρεία στον Νέο Κόσμο.

Η μη εξαρθρωθείσα οργάνωση «Μηδενική Ανοχή» έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια επιθέσεις με γκαζάκια στα γραφεία των πρώην υπουργών Μιλτιάδη Παπαιωάννου, Βάσως Παπανδρέου και Μαριλίζας Ξενογιανακοπούλου.

Τέλος τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. υπενθυμίζουν τις εμπρηστικές επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει η οργάνωση «Αποκλίνουσες Συμπεριφορές για την διάδοση του επαναστατικού τερορισμού» με στόχους εταιρείες ενοικίασης ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ., τα γραφεία της Microsoft στο Μαρούσι, τα δημαρχεία Καισαριανής και Ζωγράφου, πολυκαταστήματα της Αθήνας αλλά και μοτοσυκλέτες αστυνομικών. Τελος εμπρηστική επίθεση εναντίον τριών βουλευτών είχε σημειωθεί στην Θεσσαλονίκη τον περασμένο Μάρτιο από την οργάνωση «Ολικοί αρνητές στράτευσης με το υπάρχον»
Keywords
Τυχαία Θέματα