Ποιο ειναι το συνταξιοδοτικο ταμειο του καναδα που αναλαμβανει το ''ελευθεριος βενιζελοσ''...

21:13 7/5/2013 - Πηγή: Fimotro
Το Public Sector Pension Investment Board (ή PSP Investments) είναι ένα απ' τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά Ταμεία του Καναδά.
Συστάθηκε το 1999 και απ' το 2000 έχει υπό ...
τη διαχείριση της τα κεφάλαια των συνταξιοδοτικών Ταμείων των υπαλλήλων του Καναδικού Δημοσίου, των Καναδικών ένοπλων Δυνάμεων και της αστυνομίας. Απ' το 2007 διαχειρίζεται τα κεφάλαια και της Καναδικής Εθνοφυλακής.

Τα κεντρικά Γραφεία του είναι στην
Οτάβα και επικεφαλής του, Πρόεδρος και Δ/νων σύμβουλος, είναι ο 53χρονος Gordon Fyfe (φωτ.), ένας απ' τους πιο πετυχημένους διαχειριστές ασφαλιστικών Ταμείων στον κόσμο.

Ο Fyfe κατάφερε να αυξήσει την αξία των επενδύσεων του PSP Investment από 8,1 δισ. δολ. το 2003, που ανέλαβε, στα 64,5 δισ. δολ! Και αυτό διότι οι ετήσιες αποδόσεις των επενδύσεων του Ταμείου ήταν διψήφιες, εξαιρουμένων των ζημιών της διετίας 2008 - 09 λόγω της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Μετά το 2009 το Ταμείο καταγράφει μέση ετήσια απόδοση 12,7%.

Οι δραστηριότητες του PSP Investment εποπτεύονται από 11μελη επιτροπή που λογοδοτούν στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Το χαρτοφυλάκιο του, το οποίο διαχειρίζονται εξειδικευμένοι επαγγελματίες, είναι διεθνές και αρκετά διαφοροποιημένο, αφού συμπεριλαμβάνει επενδύσεις σε μετοχές εισηγμένων εταιρειών, μετοχές σε μη εισηγμένες εταιρείες, ομόλογα υποδομές, real estate αλλά και ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα στις 31 Μαρτίου είχε στα χέρια του μετοχές από καναδικές εταιρείες συνολικού ύψους 14,4 δισ. δολ. και περίπου 18 δισ. δολ. από μετοχές εταιρειών στο εξωτερικό.

Εξ αυτών τα 5,3 δισ δολ. έχουν επενδυθεί σε αμερικανικά blue chips, 4,7 δισ. δολ. σε blue chips των υπολοίπων αναπτυγμένων αγορών, 3,6 δισ. δολ σε μετοχές εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης στο σύνολο των αναπτυγμένων αγορών και 4 δισ. δολ. σε μετοχές αναδυόμενων αγορών.
Keywords
Τυχαία Θέματα