Ποια τα προειδοποιητικα σημαδια και συμπτωματα της θρομβωσης...

Τουλάχιστον 50.000 Έλληνες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω της φλεβικής θρομβοεμβολής (Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου), μιας ...
καρδιαγγειακής εμπλοκής που προκαλεί θρόμβους αίματος στα πόδια και στους πνεύμονες.

Την ίδια στιγμή, η φλεβική θρομβοεμβολή είναι η βασική αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι μπορεί να προληφθεί με εξετάσεις. Μάλιστα, στην Ελλάδα το 60% των περιστατικών με φλεβική θρομβοεμβολή καταγράφονται εντός των νοσοκομείων, διαπίστωση που κατά τους ειδικούς καθιστά
επιτακτική την εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε κάθε εισαγόμενο για νοσηλεία ασθενή.

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου) οι εκπρόσωποι 15 επιστημονικών εταιριών της χώρας ζητούν να γίνεται αξιολόγηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου κατά την εισαγωγή κάθε ασθενούς σε νοσοκομείο και να συμπεριληφθεί στις βασικές εξετάσεις η εκτίμηση του κινδύνου για τη Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο (ΦΘΝ).

Όπως επισήμανε ο κ. Αλέξανδρος Τσελέπης, καθηγητής Χημείας - Βιοχημείας και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α.) «στη θρόμβωση οφείλονται κυρίως οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως: Το εγκεφαλικό επεισόδιο, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος».

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης εστιάζει στην Ενδονοσοκομειακή Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο.

«Αν κάθε νοσοκομείο της χώρας μας ήταν υποχρεωμένο να κάνει εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή και άρα εφάρμοζε και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, σκεφτείτε πόσες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν», δήλωσε με αφορμή την αυριανή ημέρα ο κ. Ματσάγκας και συνέχισε: «Οι ειδικοί πρότειναν να ακολουθηθεί στο ΕΣΥ το μοντέλο εκτίμησης θρομβοεμβολικού κινδύνου που έχει εφαρμοστεί στη Βρετανία. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας έχει αναπτύξει σημαντικά πρωτόκολλα σχετικά με την πρόληψη της Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου. Το 2011 δημιουργήθηκαν και έγιναν υποχρεωτικές οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη ΦΘΝ. Από αυτή την ημερομηνία και μετά, τα νοσοκομεία υποχρεούνται να υποβάλλουν μηνιαίες εκθέσεις για τις επιδόσεις τους προς την Επιτροπή Ποιότητας και Φροντίδας, που είναι ο ρυθμιστικός φορέας που ελέγχει την ποιότητα της προσφερόμενης φροντίδας των ασθενών. Το αποτέλεσμα: Η πλειοψηφία των ασθενών υποβάλλονται σε έλεγχο και λαμβάνουν την απαραίτητη προληπτική αγωγή, γεγονός που αποτυπώθηκε σε μείωση των θανάτων λόγω ΦΘΝ κατά 15 %.

Τι είναι η Φλεβική Θρομβοεμβολική ΝόσοςΗ Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος είναι ο σχηματισμός θρόμβων αίματος στη φλέβα.
- Εν Τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση - ο θρόμβος αίματος που σχηματίζεται σε κάποια εσωτερική φλέβα (κυρίως στα πόδια).
- Πνευμονική Εμβολή -ο θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες. Η Πνευμονική Εμβολή συμβαίνει όταν ο θρόμβος αποσπασθεί από τις φλέβες (συνήθως των ποδιών) και με την κυκλοφορία του αίματος φτάσει στους πνεύμονες, και εγκατασταθεί σε κάποιο σημείο της πνευμονικής αρτηρίας (με αποτέλεσμα να διακοπεί η ροή του αίματος από εκείνο το σημείο και μετά). Η Πνευμονική Εμβολή συχνά μπορεί να είναι θανατηφόρα.
Η Εν Τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση και η Πνευμονική Εμβολή αποτελούν τη Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο ή Φλεβική Θρομβοεμβολή, μια εξαιρετικά συχνή και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια.

Προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματαΗ ΦΘΝ μπορεί να εμφανιστεί χωρίς προειδοποιητικά σημάδια ή συμπτώματα και μπορεί να μη διαγνωστεί από τον επαγγελματία υγείας. Τα συμπτώματα που είναι εμφανή ενδέχεται να σχετίζονται είτε με την Εν Τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση είτε με την Πνευμονική Εμβολή.
- Εν Τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση: Πόνος, κύρια στην γάμπα (συχνά συμπεριλαμβανομένων του αστραγάλου ή της πατούσας), και αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά, ερυθρότητα ή εμφανής αλλοίωση του χρώματος, ευαισθησία και οίδημα (πρήξιμο) στο κάτω άκρο
- Πνευμονική Εμβολή: Αδικαιολόγητη δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια), ανάγκη για συχνές ανάσες (ταχύπνοια), δυνατός πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ελαφρά ζαλάδα ή λιποθυμία και έντονος βήχας.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης www.imetha.gr/worldthrombosisday2015.
Keywords
Τυχαία Θέματα