''πληγη'' η υποθεση των υποβρυχιων...

11:29 21/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Η κυβέρνηση έκλεισε αιφνιδιαστικά την Βουλή για να αποφύγει αναζήτηση πιθανών ευθυνών του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου στο σκάνδαλο των υποβρυχίων;
Διαστάσεις πολιτικού θρίλερ...
λαμβάνει το θέμα που δημιουργήθηκε όταν οι εισαγγελείς έστειλαν στην Βουλή δικογραφία για τα γερμανικά υποβρύχια και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά η οποία σχηματίστηκε μετά από φάκελο που τους κατέθεσε η βουλευτής
του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η σκανδαλώδης υπόθεση των υποβρυχίων που παρήγγειλε πριν από δεκατέσσερα χρόνια ο καταδικασμένος για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος Άκης Τσοχατζόπουλος παραμένει μια χαίνουσα πληγή για τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Προ ολίγων ημερών ο νυν υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε αγωγή κατά των γερμανών κατασκευαστών και των πρώην ιδιοκτητών ΕΝΑΕ από Άμπου Ντάμπι αξιώνοντας αποζημίωση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 7 δισ. ευρώ. Διεκδικεί δηλαδή ποσό τρεις φορές μεγαλύτερο από το τίμημα που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι για την αγορά υποβρυχίων. Η ουσιαστική «λεπτομέρεια» της υπόθεσης είναι ότι σήμερα έχει παραληφθεί μόνο ένα από τα 4 υποβρύχια που αγοράστηκαν… Η σκανδαλώδης υπόθεση επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω της σύμπτωσης (;) ότι η δικογραφία πρωτοκολλήθηκε από την Βουλή την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο της Ολομέλειας καθώς και του ότι οι εισαγγελείς αναφέρουν στο διαβιβαστικό τους ότι από την προκαταρκτική έρευνα διαπίστωσαν στοιχεία περι ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης των Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου!

Στην αντιπολίτευση υπαινίσσονται ότι ένας από τους λόγους που ξεκίνησαν άρον- άρον τα θερινά τμήματα είναι η παραγραφή των πιθανών αδικημάτων και η αποφυγή συζήτησης για την παραπομπή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης σε προανακριτική επιτροπή.

Σημειώνουν επίσης ότι ακόμη και αν η κοινοβουλευτική πλειοψηφία απέρριπτε το σχετικό αίτημα, πολιτικά θα ξανάνοιγε το κεφάλαιο χειρισμών του κ. Βενιζέλου την εποχή που διετέλεσε υπουργός Άμυνας.

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε με οργή κάνοντας λόγο δικαστικές παρεκτροπές και ζήτησε άμεσα την παρέμβαση του Αρείου Πάγου. Η εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου κάλεσε σε ακρόαση τους δικαστικούς λειτουργούς που υπογράφουν το διαβιβαστικό της δικογραφίας και ουσιαστικά άδειασε την κυρία Πόπη Παπανδρέου και τον κ. Αντώνη Ελευθεριανό κάνοντας λόγο για συντακτικό λάθος που δημιούργησε παρερμηνείες.

Μετά τις απειλές του ΠΑΣΟΚ προς τους δικαστικούς λειτουργούς παρενέβη η Ένωση Εισαγγελέων και προειδοποίησε τους πολιτικούς να προβαίνουν σε «σώφρονες αντιδράσεις».

Την ίδια ώρα , το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται αποφασισμένο να συντηρήσει το θέμα στην επικαιρότητα καθώς θεωρεί ότι η συνεχής στοχοποίηση του κ. Βενιζέλου μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει . Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα παραμείνει μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας - επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να επισκιάσει τις θυελλώδεις εσωκομματικές του συνεδριάσεις - ή θα προχωρήσει σε κινήσεις κοινοβουλευτικής ουσίας. Για την ώρα μόνο η κυρία Κωνσταντοπούλου, μιλά για ανάγκη έκτακτης σύγκλισης της Ολομέλειας που ως γνωστόν έχει διακόψει της εργασίες της.

Οι εισαγγελείς προχώρησαν σε προανακριτική έρευνα

Πέραν, των παραπάνω, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου στο επίμαχο διαβιβαστικό εντοπίζει την ενδεχόμενη τέλεση ποινικών ευθυνών στα πρόσωπα των κ.κ. Βενιζέλου Παπακωνσταντίνου και την οριοθετεί από την 17 Οκτωβρίου 2010 και εντεύθεν. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η δικαστικός προέβη σε κάποιου είδους έρευνα. Είχε το δικαίωμα; Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι βάσει Συντάγματος και νόμου περι ευθύνης υπουργών απαγορεύεται η προκαταρκτική διερεύνηση υπόθεσης που αφορά υπουργούς. Πέραν αυτού ο κ. Παναγιώτης Ρηγας σημειώνει πως η δικογραφία δεν περιλαμβάνει «ερευνητικό» υλικό παρά μόνο τα πρακτικά της ολομέλειας όταν συζητήθηκε στην Βουλη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για τα υποβρύχια! Δημιουργείται λοιπόν προβληματισμός για το πως οι εισαγγελείς έβγαλαν συμπεράσματα απο πρακτικά συνεδρίασης στο τέλος της οποίας η πλειοψηφια του Σώματος καταψήφισε την ανάγκη διερεύνησης της υποθεσης.

Από την άλλη πλευρά, η κυρία Κωνσταντοπούλου εξηγεί ότι η επιστολή της προς την εισαγγελέα, που αποτέλεσε και την αφορμή για την διενέργεια έρευνας, δεν αναφερόταν συγκεκριμένα σε ευθύνες υπουργών και άρα η κα. Παπανδρέου είχε υποχρέωση εκ του νόμου να διατάξει προκαταρκτική. Συμπληρώνει δε πως προφανώς κατά την διάρκεια της παραπάνω διαδικασίας οι εισαγγελείς «έπεσαν» πάνω σε πιθανή τέλεση ποινικών αδικημάτων από υπουργούς και διαβίβασαν το φάκελο στην Βουλή. Θυμίζει μάλιστα ότι ανάλογη διαδικασία είχε ακολουθηθεί και στην περίπτωση της «λίστας Λαγκάρντ». Ο τότε Οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης διενεργούσε προκαταρκτική έρευνα για ευθύνες υπηρεσιακών προσώπων στην οποία είχαν καταθέσεις οι κ.κ. Βενιζέλος και Παπακωνσταντίνου. Από την πορεία εκείνης της έρευνας προέκυψαν οι ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου με αποτέλεσμα ο κ. Πεπόνης να στείλει τον φάκελο της δικογραφίας στην Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εισαγγελείς φαίνεται ότι προχώρησαν σε προκαταρκτική έρευνα παρά την σχετική διάψευση από τον Άρειο Πάγο και το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το έγγραφο μάλιστα που φέρεται ως «επίμαχο» για τα συμπεράσματα των εισαγγελέων είναι η «Επιβεβαιωτική Δήλωση για την Παραίτηση από κάθε Αξίωση και Δικαίωμα» που υπογράφεται από τους τότε υπουργούς Άμυνας και Οικονομικών στις 27.10.2010 (είναι χειρόγραφη η ημερομηνία και ενδεχομένως να δημιούργησε σύγχυση στις εισαγγελείς για το αν είναι 17 ή 27.10) και όχι η αρχική σύμβαση που υπογράφηκε από περισσότερους υπουργούς και ψηφίστηκε από την Βουλή. Με την συγκεκριμένη πράξη «η Ελληνική Δημοκρατία και η ΕΝΑΕ επιβεβαιώνουν ότι… ρητά, ανεπιφύλακτα και ανέκκλητα παραιτούνται, απεκδύονται και αποξενώνονται με ισχύ από την EDCA οιωνδήποτε και όλων των αξιώσεων, δικαιωμάτων, διεκδικήσεων, εξόδων, δαπανών (συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών δικηγόρων) οποιασδήποτε φύσεως, χαρακτήρα και περιγραφής, είτε εκ συμβάσεως είτε εκ του νόμου, που προέκυψαν ή μπορεί να έχουν προκύψει κατά αλλήλων σύμφωνα με οποιουσδήποτε νόμους ή όρους όλων των Συμβάσεων Υ/Β 214 και των Συμβάσεων Υ/Β 209 κατά τα προηγούμενα στάδια εκτέλεσης των Προγραμμάτων Αρχιμήδης και Ποσειδών ΙΙ αντίστοιχα και προ της EDCA, συμπεριλαμβανομένων, αλλά όχι περιοριστικά, των αξιώσεων για αθέτηση της σύμβασης, υπερημερία, ποινικές ρήτρες, τόκους, αδικοπραξία και αδικαιολόγητο πλουτισμού».
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα