Πηγές: η εκτ διστάζει να δώσει ημερομηνία για λήξη του qe

17:04 14/7/2017 - Πηγή: Fimotro

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτιμά να διατηρήσει το πρόγραμμα αγορών χωρίς ημερομηνία λήξης, παρά να ορίσει μια πιθανώς μακρινή ημερομηνία για το τέλος των αγορών ομολόγων, προκειμένου να κρατήσει μια ευελιξία σε περίπτωση που η οικονομία δεν τα πάει καλά, αναφέρουν πηγές του Reuters από το περιβάλλον των συζητήσεων.

Με το να μην ορίσει ημερομηνία για το πότε οι καθαρές αγορές ομολόγων θα υποχωρήσουν στο μηδέν, η κεντρική τράπεζα

ελπίζει να υπογραμμίσει πως δεν υπάρχει προκαθορισμένη πορεία για το πρόγραμμα τόνωσης και ότι τυχόν αλλαγές εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα οικονομικά στοιχεία, με ιδιαίτερη εστίαση στους μισθούς, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η τράπεζα κρατά ως πιθανό πρότυπο την έξοδο της Fed από το δικό της πρόγραμμα αγορών το 2014, σημειώνοντας την απροθυμία της να θέσει δημόσιο στόχο για ημερομηνία λήξης.

«Η Fed έχει κάνει την επιτυχημένη έξοδο, οπότε είναι το παράδειγμα που μελετάμε εμείς», ανέφερε μία από τις πηγές. «Το σημαντικό είναι να μη δεσμευθούμε προκαταβολικά και να κρατήσουμε την κατάσταση πολύ σταδιακή», εξήγησε.

Το πρακτορείο επισημαίνει πως οι μισοί από τους αναλυτές του αναμένουν πλέον η ΕΚΤ να ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο πως θα περιορίσει σταδιακά το tapering, ένα 25% των ειδικών αναμένει μία απότομη μείωση και άλλο ένα 25% δεν αναμένει καμία αλλαγή.

Μέχρι στιγμής, η κεντρική τράπεζα έχει αναφέρει ότι είναι προγραμματισμένο να διατηρήσει τον τρέχοντα ρυθμό στις αγορές της μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 «ή παραπέρα, αν χρειαστεί», καθώς και ότι θα υπάρξει μια φάση ελάττωσης από εκεί και πέρα.

Η Fed ανακοίνωσε την πρώτη μείωση του δικού της προγράμματος τον Δεκέμβριο του 2013 και έδωσε τέλος στις αγορές τον επόμενο Οκτώβριο. Οι φορείς χάραξης πολιτικής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας απέφυγαν ευλαβικά να συζητήσουν για ημερομηνία λήξης σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας του tapering, παρότι οι αγορές έβγαλαν τα συμπεράσματά τους, τα οποία και αποδείχθηκαν σωστά.

Οι πηγές της ΕΚΤ επισημαίνουν ότι, υιοθετώντας μια παρόμοια στρατηγική, η κεντρική τράπεζα κινδυνεύει να παγιδευτεί και να δυσκολευτεί να παρεκκλίνει από ένα χρονοδιάγραμμα εικασιών, χωρίς να προκαλέσει ακραία μεταβλητότητα στην αγορά.

Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. Οι πηγές, πάντως, πρόσθεσαν πως δεν έχει παρθεί απόφαση ακόμη και το debate παραμένει ανοικτό, με τις νέες προβλέψεις των μελών της που αναμένονται τον Σεπτέμβριο να προσφέρουν ίσως κάποιο από τα βασικά κομμάτια που λείπουν από το παζλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα