ΠΙΕΣΕΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ...

10:21 8/10/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Δήμητρα Καδδά
(από την Ελευθεροτυπία)
Με την ευχή να κλείσει αύριο και από την πλευρά της Κομισιόν η συμφωνία για τα οριστικά μέτρα της περιόδου 2011-2012 ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ η πολύωρη συνάντηση μεταξύ της τρόικας και του υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου. Πληροφορίες...
αναφέρουν ότι ακόμη ο δρόμος για την οριστικοποίηση της συμφωνίας είναι μακρύς.

Και τούτο διότι συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για μέτρα αξίας άνω των 2,2 δισ. ευρώ που οι δανειστές εκτιμούν ότι απαιτούνται,
επιπλέον όσων ήδη υπάρχουν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, για να ικανοποιηθούν οι στόχοι της περιόδου 2013-2014.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ πρέπει έως τις 24 Οκτωβρίου να ανακοινωθεί το πόρισμα της Επιτροπής για το Μνημόνιο, το οποίο συγγράφεται αρκετές ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Το πόρισμα είναι το πρόκριμα για την εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ, αλλά και για την κρίσιμη διαπραγμάτευση του νέου δανείου.

Η τρόικα φέρεται να εκτιμά ότι από τα μέτρα που ήδη έχει δεσμευθεί διά νόμου να λάβει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια (Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) καλύπτονται τα 26,2 από τα 28,4 δισ. ευρώ που απαιτούνται έως το τέλος της τετραετίας και ζητεί εδώ και τώρα σαφείς δεσμεύσεις για το υπόλοιπο ποσό. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί να πείσει ότι τα λεφτά θα προέλθουν από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής για να αποφύγει δεσμεύσεις για τη σχεδόν μόνιμη απαίτηση, ειδικά από την πλευρά του ΔΝΤ, περί νέων, μαζικών απολύσεων.

Οι δανειστές ανησυχούν επίσης για τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών αξίας άνω των 9,4 δισ. ευρώ προς ιδιώτες για τις οποίες ζητούν διευθέτηση. Απαιτούν και δεσμεύσεις από το υπουργείο ότι δεν θα δημιουργήσει ξανά χρέη.

Φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασισμένοι να μην ολοκληρώσουν το έργο τους αν δεν δουν αποτελέσματα σε δεκάδες διαρθρωτικούς στόχους του Μνημονίου που μένουν σε εκκρεμότητα. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά και η καθυστέρηση στην εφαρμογή του νόμου για τα κλειστά επαγγέλματα.

Οι συζητήσεις προγραμματίζεται να συνεχιστούν αύριο για τα δημοσιονομικά μέτρα του 2011 και του 2012, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να κλείσει και το σύνολο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα