Πεθανε ο γιαρουζελσκι

08:58 26/5/2014 - Πηγή: Fimotro
ΗΤΑΝ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ
Ο τελευταίος ηγέτης της κομμουνιστικής Πολωνίας, στρατηγός Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι πέθανε χθες Κυριακή σε ηλικία 91 ετών. O Γιαρουζέλσκι νοσηλευόταν εδώ και καιρό με προβλήματα υγείας σε...
νοσοκομείο της Βαρσοβίας καθώς έπασχε από καρκίνο στους λεμφαδένες.

Ο Γιαρουζέλσκι, ο οποίος είχε γεννηθεί στις 6 Ιουλίου 1923, θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που επέβαλε στρατιωτικό νόμο στη χώρα του, στις 13 Δεκεμβρίου 1981, σε μια μάταιη προσπάθεια να καταστείλει τη δράση
του συνδικάτου Αλληλεγγύη του Λεχ Βαλέσα. Ο ίδιος ωστόσο ήταν ο πρώτος κομμουνιστής ηγέτης της Ευρώπης που ξεκίνησε, οκτώ χρόνια αργότερα, τη διαδικασία μετάβασης της χώρας του προς τη δημοκρατία.

Ο Γιαρουζέλσκι υπήρξε μια αινιγματική φυσιογνωμία, κρυμμένη συνήθως πίσω από μεγάλα, σκούρα γυαλιά. Συνήθιζε να επαναλαμβάνει ότι «μόνο η ιστορία θα τον δικαιώσει». Υποστήριζε μάλιστα ότι το 1981 επέλεξε το «λιγότερο κακό» για την Πολωνία και την έσωσε από μια εισβολή των σοβιετικών στρατευμάτων.

«Πιστεύω ότι δεν χαιρόταν τη ζωή, δεν απολάμβανε τις μικρές χαρές της. Η δουλειά και η πολιτική, με το π κεφαλαίο, ήταν ανέκαθεν οι προτεραιότητές του», έγραψε η κόρη του, Μόνικα, στη βιογραφία του πατέρα της.

Ο Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι γεννήθηκε στο Κούροφ το 1923 και σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Στα 17 του, λίγο μετά την διχοτόμηση της Πολωνίας μεταξύ Γερμανίας και ΕΣΣΔ εξορίστηκε μαζί με όλη του την οικογένεια στη Σιβηρία. Ο πατέρας του πέθανε εκεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα