Πεφτουν υπογραφες στη νεα κλαδικη συμβαση οτοε-τραπεζων

12:00 9/5/2013 - Πηγή: Fimotro

Κοντά στην υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης των τραπεζοϋπαλλήλων διάρκειας 2,5 ετών (θα λήγει στο τέλος του 2015). Η κλαδική σύμβαση που συζητείται θα προβλέπει μειώσεις βασικών μισθών 6%, καθώς και μείωση...
3,5% που θα προέλθει από την κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού. Ωστόσο, η επιχειρησιακή σύμβαση του 2012 της Εθνικής τράπεζας, (με μειώσεις 7,5%) περιέχει ρήτρα συμψηφισμού οποιασδήποτε μείωσης προέλθει στο μέλλον, είτε από κλαδική σύμβαση, είτε με από νόμο της κυβέρνησης.

Ως εκ τούτου οι μειώσεις
της υπό υπογραφή σύμβασης θα έπρεπε να συμψηφισθούν με το 7,5% των μειώσεων της επιχειρησιακής στην Εθνική τράπεζα, κάτι που δεν δέχεται η διοίκησή της, η οποία θέλει οι μειώσεις να ισχύσουν αθροιστικά.

Σήμερα Πέμπτη κατά τη συνεδρίασή της, η διοίκησης του συλλόγου καλείται να αποφασίσει κατά πόσο δέχεται την άρση της συγκεκριμένης ρήτρας, όπως προτείνει η τράπεζανέα συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των τραπεζών και της ΟΤΟΕ θα γίνει την Παρασκευή, ενώ σήμερα Πέμπτη ο σύλλογος υπαλλήλων της Εθνικής καλείται να συμφωνήσει στην άρση της «ρήτρας συμψηφισμού» των μειώσεων που έχει συμπεριλάβει στην περσινή επιχειρησιακή σύμβαση με την διοίκηση της Εθνικής.

Υψηλόβαθμο συνδικαλιστικό στέλεχος της ΟΤΟΕ, επισημαίνει προς «Το ΒΗΜΑ online» πως η Ομοσπονδία θα προχωρήσει στην υπογραφή της κλαδικής σύμβασης, ακόμη και αν δεν συμφωνήσει ο σύλλογος της Εθνικής τράπεζας. Δηλαδή δεν δεχθεί την αλλαγή του όρου της επιχειρησιακής σύμβασης.

Οι συνδικαλιστές των τραπεζών θεωρούν ότι σε αυτή την περίοδο είναι σημαντικότερο να διατηρήσουν - σε ισχύ - το περιεχόμενο της κλαδικής σύμβασης, έναντι κάποιας απώλειας στις αμοιβές.

Περάν αυτών στην νέα κλαδική σύμβαση θα περιέχεται ρήτρα μη απόλυσης, όπως ζητά η ΟΤΟΕ, αλλά αναμένεται να είναι γενικόλογη και διόλου δεσμευτική για τις τράπεζες. Επίσης το ευέλικτο ωράριο που ζητούν οι τράπεζες θα ισχύσει τελικώς στις «διοικητικές μονάδες των τραπεζών» και όχι «στις μονάδες του δικτύου συναλλαγών (καταστήματα)».
Keywords
Τυχαία Θέματα