Παροχες ψυχικης υγειας σε... νεκρους αποκαλυψε η ζεττα μακρη!

13:19 5/6/2014 - Πηγή: Fimotro
Οργιο σπατάλης που ζημείωσε κατά εκατομμύρια ευρώ το κράτος αποκάλυψαν οι έλεγχοι του υπουργείου Υγείας σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας ΝΠΙΔ. Με τους περαιτέρω ελέγχους, η μείωση της σπατάλης αναμένεται...
να περιοριστεί κατά 30% τουλάχιστον, ενώ ήδη με τον νέο τρόπο χρηματοδότησης η σπατάλη στον τομεά αυτό είχε περιοριστεί κατά 30 εκατομμύρια ευρώ.
Σοκ προκάλεσε η χθεσινή δήλωση της υφυπουργού Υγείας Ζέττας Μακρή ότι ένας στους τρεις ασθενείς, όπως έχουν δηλωθεί από τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας (Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα)
και οι οποίοι λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει!
Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν για να διαπιστωθεί εάν τα στοιχεία που υποβάλλονταν στο Υπουργείο Υγείας για να επιχορηγηθούν οι μονάδες ψυχικής υγείας Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ήταν αληθή και αφορούσαν τον αριθμό των ασθενών, που δηλώνονταν. Σε προηγούμενους ελέγχους είχαν διαπιστωθεί σοβαρές παρατυπίες, που οδήγησαν σε εκτενέστερους ελέγχους, οι οποίοι σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα που βρίσκεται στα χέρια της κ. Μακρή, έβγαλαν «λαγούς»!
Από τον Ιούλιο 2013 έως και τον Απρίλιο 2014 και διενεργήθηκε στο σύνολο των Φορέων δηλ. σε εξήντα οκτώ (68) Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, οι οποίοι λειτουργούν διακόσιες εβδομήντα δύο (272) μονάδες για ψυχικά πάσχοντες. Όλες αυτές οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας επιχορηγούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, όπως επισήμανε η κ. Μακρή.
Τα στοιχεία που ελέχθησαν αφορούσαν τους ασθενείς που επισκέπτονται ή διαμένουν σε μονάδες ψυχικής υγείας και υποβάλλονται, μηνιαίως, στο Υπουργείο, προκειμένου να καλύπτονται οι δαπάνες ανά ασθενή, με βάση τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). Οι δαπάνες αφορούν σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας που παρέχονται ημερησίως από τις Μονάδες ΝΠΙΔ σε ψυχικά πάσχοντες, είτε μέσω προγραμματισμένων επισκέψεων, είτε μέσω της φιλοξενίας των ασθενών σε στεγαστικού τύπου μονάδες αποκαταστασιακού χαρακτήρα. Ειδικότερα οι έλεγχοι έδειξαν ότι:
•30,54% των ΑΜΚΑ που δηλώθηκαν, δεν ανήκουν στους ασθενείς στους οποίους φαίνεται να τους παρέχονται υπηρεσίες από τις Μονάδες
•18,85% των ασθενών λαμβάνουν υπηρεσίες από περισσότερες της μίας μονάδες ίδιου ή διαφορετικού τύπου, το μήνα αναφοράς, γεγονός για το οποίο έχει δοθεί εντολή διενέργειας επιτόπιων ελέγχων.
•7,86% των ασθενών που διαμένουν σε μονάδες ψυχικής υγείας στεγαστικού τύπου επισκέπτονται και λαμβάνουν υπηρεσίες και από μονάδες ανοικτού τύπου, όπως Κέντρα Ημέρας, Κινητές Μονάδες. Συνεπώς καταβάλλονται χρήματα για τον ίδιο ασθενή σε πολλές μονάδες. Ελέγχεται περαιτέρω το είδος των παρεχομένων υπηρεσιών, ώστε να διαπιστωθεί η ποικιλότητα τους.
•1,31% των ασθενών διαμένουν ταυτόχρονα σε δύο μονάδες στεγαστικού τύπου (οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευμένα διαμερίσματα)
•1,01% των ΑΜΚΑ αντιστοιχίζονται με μη έγκυρα βάσει των στοιχείων της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. ενώ ένα
•40,42 % των ΑΜΚΑ δεν εμφανίζουν πρόβλημα
Keywords
Τυχαία Θέματα