Παπανδρεου : καταστροφικη μια ενδεχομενη εξοδος απο το ευρω

19:43 16/6/2012 - Πηγή: Fimotro
Την πεποίθηση ότι μια έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική, εκφράζει σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει- χωρίς...
αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί εκ νέου- ενώ τονίζει ότι λάθη δεν έχουν
κάνει μόνο οι Έλληνες αλλά και οι Ευρωπαίοι.

Αποφεύγοντας να κάνει πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της αυριανής εκλογικής αναμέτρησης, ο Γ. Παπανδρέου εκφράζει την ελπίδα ότι θα προκύψει μια κυβέρνηση που θα προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καθόλη την διάρκεια της και είναι αδύνατον να υλοποιηθεί: και ευρώ και κατάργηση του χρέους.
Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας: «Έχουμε μια συμφωνία με την Ευρώπη και πρέπει να την τηρήσουμε για να μείνουμε στο κλαμπ του ενιαίου νομίσματος. Φυσικά μπορούμε να ξανασυζητήσουμε με τις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτούμε κι άλλο. Για παράδειγμα μπορούμε να ζητήσουμε και άλλο χρόνο για να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας».

Στην συνέχεια, ερωτηθείς για το αν θα ήταν πιο απλό να βγει η χώρα μας από το ευρώ, αποφαίνεται: «(Μια έξοδος) θα ήταν καταστροφή. Στην Ελλάδα εισάγουμε τα πάντα , θα είχαμε έναν υπερπληθωρισμό που θα μας τσάκιζε και θα υπήρχαν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία».
Αναφερόμενος τέλος στο θέμα του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, το οποίο είχε θέσει τον περασμένο Νοέμβριο, ο Γ. Παπανδρέου υποστηρίζει ότι αν είχε διεξαχθεί το δημοψήφισμα οι Έλληνες θα είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής στο ευρώ και τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Όπως ισχυρίζεται είχε συζητήσει τότε το θέμα με τους εταίρους, με τον Μπαρόζο, τον Ρομπέι και την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία παρότι- όπως λέει- ήταν σύμφωνη, έκανε πίσω λόγω της σφοδρής αντίδρασης του τότε προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.
Στην συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι και οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει λάθη- ένα από αυτά είναι κατά την γνώμη του η τότε αντίδρασή τους στο δημοψήφισμα και ένα άλλο τα ευρωομόλογα, τα οποία, όπως επισημαίνει, θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί εδώ και πολλά χρόνια.
Keywords
Τυχαία Θέματα