Παπακωνσταντινου: η μειωση του ελλειμματος ειναι τεραστια επιδοση

07:07 24/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Η μείωση κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ του πρωτογενούς ελλείμματος μέσα σε δύο χρόνια είναι μία επίδοση που καμία άλλη χώρα δεν έχει πετύχει επεσήμανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος, μιλώντας στο επενδυτικό φόρουμ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας...
Επενδύσεων. Όμως, όπως τόνισε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου,
η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία συνθήκη, αλλά δεν είναι και ικανή από μόνη της, να φέρει βιώσιμη ανάπτυξη.
Σημείωσε ακόμη ότι η πρόσφατη απόφαση των Βρυξελλών έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την πορεία της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, βάζει τις βάσεις να μειωθεί το δημόσιο χρέος της χώρας, για πρώτη φορά, σε ονομαστικούς όρους μετά από πάρα πολύ καιρό και δρομολογεί ένα οικονομικό πρόγραμμα με τις διαρθρωτικές αλλαγές, που χρειάζονται για να ξαναδώσουμε πνοή στην ελληνική οικονομία.
Ανέφερε ότι το ΥΠΕΚΑ παίζει κομβικό ρόλο σε αυτήν την πορεία καθώς η ενέργεια και ειδικά οι Ανανεώσιμες Πηγές, η διαχείριση των απορριμμάτων, τα μεγάλα projects όπως είναι το project του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, θα είναι κυρίαρχα σ' αυτή την προσπάθεια.
Επιπλέον, το ΥΠΕΚΑ έχει την ευθύνη για οριζόντιες πολιτικές, όπως η περιβαλλοντική αδειοδότηση, οι χρήσεις γης, το ρυθμιστικό, θέματα που αφορούν την πολεοδομία, κλπ. που μπορούν να επιταχύνουν την αναπτυξιακή διαδικασία.
Ο υπουργός ανέφερε ότι το ΥΠΕΚΑ με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προωθεί ένα «μπουκέτο παρεμβάσεων», όπως είπε, που αν υλοποιηθούν όλες μαζί στο σωστό χρόνο και με το σωστό τρόπο, θα δώσουν μια τεράστια ώθηση στην οικονομία και να δημιουργήσουν νέα δυναμική.
Σε αυτές περιλαμβάνονται το πρόγραμμα αξιοποίησης του παλαιού Αεροδρομίου του Ελληνικού (σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός), το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» για εξαγωγή ηλιακής ενέργειας, οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικά στην Αττική μέσα από Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με την πώληση από το Ελληνικό Δημόσιο των μεριδίων που κατέχει στις εταιρείες φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, στα Ελληνικά Πετρέλαια, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα ηλεκτρικά δίκτυα της χώρας και στην εταιρεία «Κτηματολόγιο Α.Ε.».
Keywords
Τυχαία Θέματα