Πανω απο 45.000 συροι εχουν ηδη επαναπατριστει...

23:14 29/4/2013 - Πηγή: Fimotro
Περισσότεροι από 45.000 Σύροι επέστρεψαν στη χώρα τους από τον καταυλισμό προσφύγων του Ζαατάρι, στη βόρεια Ιορδανία, κατά τους τελευταίους εννέα μήνες, ανέφερε σήμερα ο διευθυντής του καταυλισμού αυτού...Ο συνταγματάρχης Ζάχερ Αμπού Σεχάμπ εξήγησε ότι από τον Ιούλιο του 2012 συνολικά 45.865 Σύροι πρόσφυγες "δέχτηκαν να φύγουν από τον καταυλισμό και να επιστρέψουν στα σπίτια τους", σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από το επίσημο πρακτορείο Petra.

"Καθημερινά 300-400 πρόσφυγες εκφράζουν την επιθυμία να επιστρέψουν στη Συρία", πρόσθεσε.

Στις 12 Απριλίου η Ύπατη Αρμοστεία
του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχε ανακοινώσει ότι αυξάνεται ολοένα ο αριθμός των Σύρων που επιλέγουν να επιστρέψουν στη χώρα τους και ότι περίπου 300 άτομα διασχίζουν καθημερινά τα σύνορα με την Ιορδανία.

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ είπε ότι οι λόγοι για την επιστροφή τους ποικίλουν: ορισμένοι θέλουν να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, άλλοι να επανενωθούν με την οικογένειά τους και ορισμένοι πείθονται από τις πληροφορίες ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση στα μεθοριακά χωριά.

Παράλληλα, δεν μειώνεται ο αριθμός των Σύρων που καταφθάνουν καθημερινά στην Ιορδανία. Στη χώρα αυτή φιλοξενούνται περισσότεροι από 500.000 Σύροι πρόσφυγες και η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι θα φτάσουν το 1,2 εκατομμύριο μέχρι τα τέλη του έτους, αριθμός που ισοδυναμεί με το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Ιορδανίας.

Στον καταυλισμό Ζαατάρι διαμένουν 160.000 άνθρωποι, συνήθως σε σκηνές. Πολύ συχνά οργανώνονται διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κακές συνθήκες διαβίωσης. Στις 19 Απριλίου ξέσπασαν συγκρούσεις σε μια τέτοια διαδήλωση με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δέκα αστυνομικοί. Οκτώ πρόσφυγες συνελήφθησαν.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα