Πανε για συμφωνια για τον φορο ακινητων ;

Κοντά στη λύση του ζητήματος που έχει προκύψει με τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα αντικαταστήσει το λεγόμενο «χαράτσι» φαίνεται πως βρίσκεται η κυβέρνηση...

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του naftemporiki.gr, σήμερα το πρωί οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είχαν στα χέρια τους κείμενο από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ενσωματώνει τις περισσότερες από τις ενστάσεις
που είχαν διατυπώσει το προηγούμενο διάστημα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η τελική λύση που προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών είναι προς την κατεύθυνση όσων έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας, δηλαδή θα αποτελεί έναν συνδυασμό του ΦΑΠ και του Ενιαίο Φόρου Ακινήτων και θα επιβάλλεται ανά ακίνητο, όπως ίσχυε με το ΕΕΤΑ.
Επίσης θα προβλέπει μειώσεις φόρων στη μικρή ακίνητη περιουσία, αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ και επιβαρύνσεις στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις. Το σχέδιο επίσης προβλέπει και μείωση του φόρου μεταβίβασης, από 8%-10% σε 3% ή 5%.
Το τελικό σχέδιο του Γιάννη Στουρνάρα φαίνεται πως ικανοποιεί τους βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι πριν από λίγο στη Βουλή εξέφραζαν τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί λύση σε ένα θέμα που ταλαιπώρησε το τελευταίο διάστημα την κυβέρνηση.
Όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα από το γραφείο του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Θανάση Μπούρα, «από τη συζήτηση προέκυψε ότι το νέο σχέδιο ενσωματώνει τη συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων που υπέβαλαν οι βουλευτές της ΝΔ και οδηγεί σε ένα ριζικά αναμορφωμένο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Ένα σύστημα πιο δίκαιο, πιο αντικειμενικό, πιο αναλογικό, πιο προοδευτικό και πιο ρεαλιστικό».
Στην ανακοίνωση προστίθεται πως «οι βουλευτές της ΝΔ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν ουσιαστικά στην περαιτέρω επεξεργασία και ολοκλήρωση του σχεδίου νόμου».
Και από πλευράς ΠΑΣΟΚ, μετά τη σημερινή διευρυμένη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών, προκύπτει συγκρατημένη αισιοδοξία.
Ενδεικτική είναι η ανακοίνωσή που εκδόθηκε αμέσως μετά, και στην οποία σημειώνεται ότι η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ «είχε ως σημαντικό αποτέλεσμα την ουσιαστική αλλαγή του σχεδίου που είχε δοθεί για διαβούλευση».
Παράλληλα επισημαίνεται ότι μετά την τελική επεξεργασία της νομοτεχνικής διατύπωσης του σχεδίου αυτού και των παραδειγμάτων που θα αποδεικνύουν τις αλλαγές που επιτεύχθηκαν, θα υπάρξει τελική τοποθέτηση.
Πάντως, και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσής, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες είχε διατυπώσει τις περισσότερες επιφυλάξεις, μιλώντας στο naftemporiki.gr δήλωσε ικανοποιημένος από τις αλλαγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση ακόμη και σήμερα, με δεδομένη και την εντολή Σαμαρά να κλείσουν εδώ και τώρα τα ανοιχτά θέματα, προκειμένου αύριο με την επιστροφή της τρόικας από το Εurogroup η κυβέρνηση να είναι έτοιμη.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα