''παλιρροικο κυμα ο καρκινοσ''...

14:56 4/2/2014 - Πηγή: Fimotro
Με "παλιρροϊκό κύμα" καρκίνου βρίσκεται αντιμέτωπoς ο πλανήτης ενώ περιορισμοί στην κατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης θα πρέπει να εφαρμοστούν...
το συντομότερο, επισημαίνουν επιστήμονες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, κατά την σημερινή "Παγκόσμια Ημέρα κατά Καρκίνου".

Μέχρι το 2030, αναμένεται να αυξηθούν κατά 50% τα κρούσματα καρκίνου φτάνοντας τα 21,6 εκατομμύρια ετησίως, ενώ το 2012 δεν υπερέβησαν τα 14 εκατομμύρια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Υπηρεσίας για την Ερευνα του Καρκίνου του ΟΗΕ.

Οι
θάνατοι από τη νόσο αναμένεται να αυξηθούν από τα 8,2 εκατομμύρια σε 13 εκατομμύρια ετησίως, αύξηση που αποδίδεται αφενός στη γήρανση του πληθυσμού και αφετέρου στην υιοθέτηση επισφαλούς τρόπου ζωής Ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου θα φθάσει τα 24 εκατομμύρια το χρόνο μέχρι το 2035, αλλά οι μισές περιπτώσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν, αναφέρουν οι ερευνητές του παγκόσμιου οργανισμού. Η ιατρική κοινότητα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πρόληψη του καρκίνου, αντιμετωπίζοντας συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ αλλά και ασθένειες όπως η παχυσαρκία."Εάν δούμε το κόστος της περίθαλψης καρκινοπαθών θα δούμε ότι βγαίνει εκτός ελέγχου, ακόμα και για αναπτυγμένες χώρες. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική και έχει κατά κάποιο τρόπο παραμεληθεί", σημείωσε ο διευθυντής του Διεθνούς Πρακτορείου για την Έρευνα για τον Καρκίνου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κρις Ουάιλντ.

Για τη σύνταξη της έκθεσης, συνεργάστηκαν 250 επιστήμονες από σαράντα χώρες. Η Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, πρόσθεσε ότι τα κρούσματα θα είναι αυξημένα στις αναπτυσσόμενες χώρες -που ήδη προσπαθούν να αντιμετωπίσουν κάποιες μορφές της νόσου, που προκαλούνται από λοιμώξεις ή συνδέονται με άλλες ασθένειες. Από το 2011 ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, θέση που παλαιότερα κατείχαν τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 53% των κρουσμάτων καρκίνου αφορούν άνδρες, όπως, εξάλλου και το 57% των θανάτων από τη νόσο. Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι ο συχνότερος ανδρικός καρκίνος (16,7%) και ακολουθούν του προστάτη (15%), του παχέος εντέρου (10%), του στομάχου (8,5%) και του ήπατος (7,5%). Στις γυναίκες συχνότερος είναι ο καρκίνος του μαστού (25,2%), του παχέος εντέρου (9,2%) και ακολουθούν των πνευμόνων (8,7%), του τραχήλου της μήτρας (7,9%) και του στομάχου (4,8%). Παγκοσμίως, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου (19,4%) και ακολουθούν ο καρκίνος του ήπατος (9,1%) και του στομάχου (8,8%).Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η γεωγραφική διασπορά της ασθένειας. Το 60% των κρουσμάτων και το 70% των θανάτων από καρκίνο σημειώθηκαν στην Αφρική, την Ασία και την Κεντρική και Νότιο Αμερική.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα