Παγκοσμιο ειδιαφερον για τις συναντησεις βαρουφακη με ομπαμα - σοιμπλε...

15:16 16/4/2015 - Πηγή: Fimotro
Σε Ευρώπη και Αμερική απλώνει πλέον η κυβέρνηση την πολιτική διαπραγμάτευση...
για το ελληνικό ζήτημα η κυβέρνηση, καθώς ο Γιάνης Βαρουφάκης μεταβαίνει στις ΗΠΑ και πολιορκείται ήδη από τα διεθνή ΜΜΕ για δηλώσεις και συνεντεύξεις.

Με ενδιαφέρον αναμένεται όχι ίσως τόσο η σύντομη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ομπάμα την Παρασκευή, στο πλαίσιο της δεξίωσης του Λευκού Οίκου για τους εορτασμούς της ελληνικής εθνικής Ανεξαρτησίας, αλλά κυρίως εάν απόψε το βράδυ θα σηκώσει
το γάντι που πέταξε χθες ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κατηγόρησε την νέα ελληνική κυβέρνηση ότι κατέστρεψε τα βήματα προόδου της προηγούμενης και, επιπλέον, απέκλεισε πως θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup και εκταμίευση βοήθειας προς τη χώρα μας εντός του Απριλίου.

Στην Ουάσινγκτον θα διασταυρωθούν όχι μόνον τα βλέμματα αλλά και τα λόγια του Γιάνη Βαρουφάκη με τον κύριο Σόιμπλε, καθώς πρόκειται να μιλήσουν διαδοχικά αμέσως ο ένας μετά τον άλλον, στο ίδιο συνέδριο.

Μέσα σε αυτό το φορτισμένο κλίμα, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ετοιμάζει τις βαλίτσες της για τις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να συνεδριάσει την Παρασκευή το Brussels Group. Οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

Μόνον η ελληνική πλευρά πάντως φαίνεται να αισιοδοξεί ακόμη ότι ίσως επιτευχθούν μέσα σε μία εβδομάδα όσα δεν έγιναν μήνες τώρα. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι «χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών προσθέτοντας ότι «ελπίζουμε πως οι συζητήσεις θα πάρουν τώρα τη δυναμική που χρειάζεται, για να έχουν αίσιο τέλος εν ευθέτω χρόνω».

Αλλά και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Χοσέ Βινιάλ τόνισε χθες ότι η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα και τους Έλληνες, χωρίς να υποτιμά όμως και τον αντίκτυπο για το κοινό νόμισμα.

Αργή χαρακτήρισε την πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παραδέχθηκε πως «οι διαφορές σε ορισμένα σημεία εξακολουθούν να είναι μεγάλες». Επιπλέον, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ανέφερε ότι, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η συνεργασία με την ελληνική πλευρά είναι «απλώς αδύνατη» και ότι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς κυριαρχεί «απογοήτευση, απελπισία και παραίτηση» από οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση.
Keywords
Τυχαία Θέματα