''oxi'' kai παλιi ''oxi απο τον σοιμπλε για νεο ''κουρεμα''...

09:44 21/7/2013 - Πηγή: Fimotro
Τέλος στη συζήτηση για το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του χρέους επιχειρεί να βάλει για μία ακόμη φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του ...
στο «Βήμα της Κυριακής».
« Ένα κούρεμα σε δημόσια δάνεια θα σήμαινε ότι η ευρωζώνη δεν θα πάρει πίσω τα δάνεια που παρείχε ως βοήθεια στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τη χώρα. Η ανασφάλεια θα αυξανόταν»,
επισημαίνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Όπως εξηγεί, για τη Γερμανία ένα «κούρεμα» των δανείων δεν θα ήταν δυνατόν και για λόγους που άπτονται του δημοσιονομικού δικαίου. «Νομικά δεν μπορούμε να παρέχουμε περαιτέρω δάνεια, αν υπολογίζουμε ότι δεν θα μας επιστραφούν. Ένα ενδεχόμενο κούρεμα δεν θα είχε εξάλλου τα επόμενα χρόνια σχεδόν καμία επίδραση στην κατάσταση ρευστότητας της Ελλάδας, εφόσον οι τόκοι είναι ήδη σαφώς μειωμένοι και έχουν λάβει εν μέρει παράταση», τονίζει.
Υπενθυμίζει ακόμη πως η Ευρωζώνη πάντοτε διαβεβαίωνε ότι θα παράσχει υποστήριξη στην Ελλάδα, μέχρις ότου εκείνη αποκτήσει πάλι πρόσβαση στις αγορές αλλά θέτει ως προϋπόθεση να συνεχίσει η χώρα να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις. Επισημαίνει μάλιστα πως για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα με επιτυχία απαιτείται διακομματική συναίνεση. «Ελπίζω ότι η τωρινή κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει την απαραίτητη κοινωνική στήριξη για τις εκτεταμένες αλλαγές που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα», σημειώνει.
Ο κ. Σόιμπλε δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα αν και αναγνωρίζει ότι η συνεχής πίεση μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα και φέρνει ως παράδειγμα τις περυσινές εκλογές. «Χωρίς την υλοποίηση των συμφωνημένων διαρθρωτικών αλλαγών η Ελλάδα δεν θα είναι θέση να ασκήσει πάλι ανεξάρτητη οικονομική πολιτική χωρίς να έχει ανάγκη τα δάνεια των άλλων κρατών», προειδοποιεί.
Σημειώνει τέλος πως η ανταγωνιστικότητα μιας εθνικής οικονομίας είναι το «κλειδί» για μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη τονίζοντας πως «δημοσιονομική εξυγίανση και ανάπτυξη δεν είναι πράγματα αντιφατικά».
Κριτική SPD για τους χειρισμούς της Μέρκελ
Την ίδια ώρα ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Πέερ Στάινμπρουκ προειδοποιεί ότι περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα πλήξει και τους πολίτες της Γερμανίας, ενώ κατηγορεί παράλληλα Άγκελα Μέρκελ για την πολιτική της σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση.
«Φυσικά βρισκόμαστε σε μία ένωση ευθύνης. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να είναι;», αναφέρει σε συνέντευξή του στο οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche» και επισημαίνει ότι για πρώτη φορά θα πρέπει να παραιτηθούν από αξιώσεις και οι δημόσιοι πιστωτές.
Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του επικεφαλής του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην Γερμανική Ραδιοφωνία επισήμανε ότι ήταν λάθος να ξεκινήσουν προγράμματα λιτότητας ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες που βρίσκονταν σε κρίση και με απουσία επενδύσεων. «Δεν πρέπει να εκπλήσσεται κανείς που αυτή η σωτήρια θεραπευτική νηστεία, την οποία η κυρία Μέρκελ επέβαλε στους Ευρωπαίους εξελίχθηκε σε νευρική ανορεξία», δήλωσε.
Ο κ. Γκάμπριελ υποστήριξε ακόμη ότι στο μέλλον οι ευκατάστατοι πολίτες αυτών των χωρών θα πρέπει να επωμιστούν μεγαλύτερη ευθύνη, ακόμη και αν βρίσκονται στο εξωτερικό και κατηγρόρησε την Καγκελάριο ότι υποστηρίζει με μισή καρδιά τον αγώνα κατά της ανεργίας των νέων στις υπό κρίση χώρες.Δραστικό «κούρεμα» για την Ελλάδα και άλλες χώρες προβλέπει γερμανός οικονομολόγος
Από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στο Wirtschaftwoche, ο γερμανός οικονομολόγος Βίλχελμ Χάνκελ προβλέπει δραστική αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα, αλλά και για άλλα κράτη μετά τις εκλογές στην Γερμανία.
Ο κ. Χάνκελ τονίζει ακόμη ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα σύστημα παράλληλων νομισμάτων και προτείνει την εκ νέου εισαγωγή όλων των προγενέστερων εθνικών νομισμάτων με την παράλληλη διατήρηση του ευρώ ως νομίσματος αναφοράς.
Υπέρ μιας «συμφωνίας απόσβεσης χρέους» που θα είναι συνδεδεμένη με μία «πολιτική απαιτήσεων και ενισχύσεων» για κράτη που βρίσκονται σε κρίση, όπως η Ελλάδα, τάσσεται στο μεταξύ ο επικεφαλής των «σοφών» της γερμανικής οικονομίας Κριστόφ Σμιντ.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung, ο κ. Σμιντ επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι η ευρωκρίση δεν θα έχει υψηλό κόστος για τους Γερμανούς και εξηγεί ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να αναθεωρηθούν επί τα χείρω οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας λόγω αναζωπύρωσης της κρίσης.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα