Οριακες διαπραγματευσεις με την τροϊκα

11:49 4/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Σωτήρης Νίκας
(από την Καθημερινή)
Πιέσεις σε όλα τα μέτωπα για σκληρά μέτρα συνεχίζει να ασκεί η τρόικα στην κυβέρνηση, τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο. Χθες έγινε γνωστό ότι στους υπό απόλυση δημοσίους υπαλλήλους εντάσσονται πλέον και...
ένστολοι και εκπαιδευτικοί, και ζητείται μετ’ επιτάσεως να ανοίξει η πόρτα της εξόδου και για όσους εργάζονται σε ΔΕΚΟ
που τελούν υπό αποκρατικοποίηση. Ταυτόχρονα, απαιτείται τα ειδικά μισθολόγια (γιατροί, ένστολοι, δικαστικοί κ.λπ.) να ενταχθούν από φέτος στο ενιαίο μισθολόγιο ή ακόμα και να γίνουν οριζόντιες περικοπές. Το θέμα των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα έχει σταματήσει να αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο και έχει παραπεμφθεί στις αποφάσεις που θα λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Πέραν αυτών, η τρόικα θέτει ως προαπαιτούμενο, για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου, την κατάρτιση και ψήφιση από τη Βουλή συμπληρωματικού προϋπολογισμού για φέτος. Αλλωστε, οι προβλέψεις για το έλλειμμα (μεταξύ 9,1%9,5% του ΑΕΠ, αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα το τελικό μέγεθος) και την ύφεση του 2011 έχουν ανατραπεί και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2012 απαιτούνται περίπου 4 δισ. νέων μέτρων.
Οι επικεφαλής της τρόικας είχαν χθες μαραθώνια σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο. Σε αυτήν μετείχαν για κάποιες ώρες ο υπουργός και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας και Ντ. Ρόβλιας. Αργότερα -και αφού πρώτα είχε επισκεφθεί τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο- πήρε μέρος στις συζητήσεις ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΤΕ) Γ. Προβόπουλος, δεδομένου ότι είναι ανοιχτό το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών λόγω της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI+). Απόψε αναμένεται εξάλλου να έρθει στην Αθήνα ο εκπρόσωπος του IIF Τσαρλς Νταλάρα για νέο γύρο συζητήσεων.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι σήμερα θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Eurogroup για να εκτιμήσει την κατάσταση και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Ορισμένες πληροφορίες θέλουν τα στελέχη της τρόικας να έχουν αναβάλει εκ νέου την ημερομηνία αναχώρησής τους (ήταν προγραμματισμένο να φύγουν την ερχόμενη Τρίτη). Πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση ασκούνται και από το εξωτερικό. Οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων κρατών της Ευρωζώνης με άριστη πιστοληπτική ικανότητα συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, με τον Ολλανδό να δηλώνει πως «δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα». Η τρόικα πιέζει για: 1. Απολύσεις. Κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι στις αποχωρήσεις των 150.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015 θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι ένστολοι (συνολικά είναι 160.000), οι εκπαιδευτικοί (190.000) και οι εργαζόμενοι στις υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ. Παράλληλα, απαιτεί να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων σε συνδυασμό με την αξιολόγηση του προσωπικού. Κάτι, στο οποίο συμβάλλει γαλλική ομάδα κρούσης, ενώ σύμφωνα μ
Keywords
Τυχαία Θέματα