Ωρες κοινης ησυχιας.. στη νεριτ της «μεγαλης αικατερινης»!!!

15:56 4/2/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Κ.Π.
Αγαπητό Fimotro,
Αικατερίνη Ευαγγελάκου. Καθηγήτρια σκηνοθεσίας στο τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το 2005 και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας...
Κινηματογράφου: Αυτούς τους δύο τίτλους, επικαλέστηκε ο κ. Καψής όταν ανακοίνωσε το διορισμό του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ, μετά από πολλές δυσκολίες επιλογής, λόγω των πολλών υποψηφιοτήτων και τα εντυπωσιακά πανεπιστημιακά και επαγγελματικά βιογραφικά τους!!!

Μέσα σε αυτά, ήταν και το πιο εντυπωσιακό.
Της Αικατερίνης Ευαγγελάκου. Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο και πρόεδρος μιας ακαδημίας. Όλα αυτά όμως δεν δένουν, όταν επικαλείσαι ότι έχεις τελειώσει ένα ιδιωτικό ΙΕΚ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της κυρίας Ευγενίας Χατζίκου. Όταν όμως έχεις φιλοδοξίες και πάθος, δεν χρειάζονται πανεπιστήμια και εμπειρίες, απλά τα επικαλείσαι, βρίσκεις γνωριμίες και διασυνδέσεις, για να αναρριχηθείς σε υψηλά αξιώματα, δόξα και αναγνωρησιμότητα.

Στην πορεία της «Μεγάλης Αικατερίνης», όλα ήταν με το μέρος της, μόνο που τα επιστημονικά της καθήκοντα ήταν «μαϊμού» και η ακαδημία «κάλπικη». Ας διευκρινίσουμε τα δύο αυτά θέματα και μετά θα προχωρήσουμε στην εξελιξή της. Εάν σε όλα όσα γράφουμε υπάρχει αμφισβήτηση, θα ήθελα η κυρία Αικατερίνη να μας διορθώσει και να ζητήσουμε συγνώμη. Δεν γράφουμε τίποτα από εμπάθεια η προσωπική αντιδικία., με την κυρία Αικατερίνη. Νομίζω πως τα δημόσια πρόσωπα που πληρώνουμε, πρέπει ο λαός να γνωρίζει την πορεία τους.

Στο πανεπιστήμιο όπως η ίδια αναφέρει δίδαξε:
Διδασκαλία Cinema Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Οκτώβριος 2006 - Ιούνιος 2008 (1 χρόνος 9 μήνες) και όχι από το 2005

Τέτοια διδασκαλία κάνουν δεκάδες εξειδικευμένα άτομα, σε τεχνικούς και καλλιτεχνικούς τομείς χωρίς πτυχία, σε εργαστηριακό επίπεδο και σεμινάρια, από την εμπειρία η γνώση που διαθέτουν. Δεν έχουν καμιά σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Δεν είναι καθηγητές. Πολλές φορές, τέτοιου είδους εργαστηριακές η διδακτικές δραστηριότητες γίνονται μέσα από γνωριμίες και φιλίες με πανεπιστημιακές κοινότητες. Άρα η κ. Αικατερίνη δεν είναι καθηγήτρια. Πάμε τώρα στην Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Παρά την μεγαλοστομία του ονόματος, είναι ένα απλό σωματείο, όπως δεκάδες άλλα(σκηνοθετών, παραγωγών, λογοτεχνών, σεναριογράφων κλπ κλπ.).

Επί υπουργίας Γερουλάνου, μαζεύτηκαν καμιά 15ριά κουλτουριάρηδες και απαίτησαν, νομοθετικά να δημιουργηθεί Ακαδημία Κινηματογράφου και ας μην έχουμε στην Ελλάδα κινηματογράφο. Και καλά έκαναν. Μετά την ψήφιση του νόμου, το 2010, πρώτος πρόεδρος γίνεται ο σκηνοθέτης, Τάσος Μπουλμέτης. Μάλιστα πολλοί αγνοούν και την ύπαρξη αυτού του οργάνου διότι δεν έχει καμία δραστηριότητα. Είναι μία σφραγίδα άνευ αντικρίσματος. Εντυπωσιάζει όμως σαν ονομασία, ΕΑΚ.

Το 2011 η κ. Αικατερίνη, εντυπωσιασμένη από την ονομασία-Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου-αναλαμβάνει την προεδρία, διότι στο μυαλό της έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Οι τίτλοι πάντα προσφέρουν την ευχαρίστηση της εγκεφαλικής ηδονής. Η ίδια μιλώντας, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της είχε τονίσει μεταξύ άλλων:

«Οι κινηματογραφιστές ενωμένοι (σκηνοθέτες, παραγωγοί, σεναριογράφοι, καλλιτεχνικοί συντελεστές, διανομείς, ηθοποιοί) έδωσαν μάχη ζητώντας νομοθεσία. Κανόνες. Όχι χρήματα. Η μάχη κερδήθηκε, ο νόμος ψηφίστηκε, αλλά αποτελέσματα δεν έχει επιφέρει ακόμη. Το μόνο απτό κέρδος εκείνης της περιόδου είναι η δημιουργία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου».

Αλλά για πια ακαδημία μιλάμε; Για μια κάλπικη ακαδημία και την ικανοποίηση κάποιων ονειροπόλων σφετεριστών χωρίς αντίκρισμα., όπως και δεκάδες ΜΚΟ. Η κυρία Αικατερίνη, μετά τη σχολή της Ευγενείας Χατζίκου, είχε στόχους, υπομονή και μεθοδικότητα.

Το 1985 αρχίζει να εργαζεται ως βοηθός μοντέρ, μοντέρ και το 1987 κάνει μια μικρή ταινιούλα(μικρού μήκους) άνευ σημασίας και την ονομάζει «Όλγα». Αφού ταξιδεύει σε έναν δικό της κόσμο, το 1991 κάνει δεύτερη ταινιούλα μικρού μήκους, την «Κυρία Μίκα». Έχει αδυναμία στα ονόματα. Τρία χρόνια αργότερα αποφασίζει να κάνει το μεγάλο άλμα και να το ονειρό της πραγματικότητα. Ταινία μεγάλου μήκους. Εδώ ανοίγει και η τύχη της. Η νουβέλα του Αλέξανδρου Κοτζιά γίνεται ταινία με τίτλο «Ιαγουάριος» 1994. Το σενάριο γράφει ο ίδιος και η δημοσιογράφος των «Νέων» Ρούλα Γεωργακοπούλου και η Αικατερίνη.

Υπόθεση: «Αρχές της δεκαετίας του '60. Δυο γυναίκες συναντιούνται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η Φιλιώ έρχεται από τη Βοστώνη για να διεκδικήσει το μερίδιο του γιου της από την πατρική περιουσία. Ο άντρας της, ήρωας της αντίστασης και του εμφυλίου, είναι από χρόνια νεκρός».

Η επαφή της και γνωριμία με το συγκρότημα ΔΟΛ και την Ρούλα Γεωργακοπούλου της ανοίγουν την πόρτα. Αποκτά φιλίες γνωριμίες, συνεργάζεται με το παρασκήνιο (CINETIC) και το 2002, κάνει το δεύτερο μεγάλο άλμα, με την ταινία «Θα μετανιώσεις» σε σενάριο δικό της και του Γιώργου Αργυροηλιόπουλου. Κόβει περίπου 25 χιλιάδες εισιτήρια. Υπόθεση:
«Το Μαράκι ήταν φτιαγμένο για μεγάλα πράγματα, για αριστεία και διακρίσεις. Και όμως. Διαψεύδοντας κάθε προσδοκία, η ηρωίδα μας τα παρατάει. Αρνείται να δώσει εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο και ξεμένει στην επαρχία πουλώντας πάστα φλώρα».

Η Μεγάλη Αικατερίνη αφού πλανιέται στο χώρο της τέχνης μέσω CINETIC με διάφορα ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση της ΕΡΤ, δένεται με τους ανθρώπους της εκπομπής «παρασκήνιο» και γίνεται συνεργάτης του ΔΟΛ και φιλία μεταξύ των άλλων και του Παντελή Καψή. Με άλλη εταιρία παραγωγής,(CL) η Μεγάλη Αικατερίνη, με πολλές διασυνδέσεις και γνωριμίες ξεκινά στην ΕΡΤ 2004-2005 ένα τηλεοπτικό μαγκαζίνο με τίτλο: «Hotel Τρίτων». Αυτή η σειρά έχει μια μαύρη πινελιά, με βάση την απόφαση που έχουμε στα χέρια μας και τις ανανεώσεις, αλλά ας το αφήσουμε για αργότερα. Η Μεγάλη Αικατερίνη αποκτά βοηθούς και συνεργάτες όπως την εποχή των Ορλόφ. Μεταξύ αυτών και τον Αλέξανδρο-Θεόφιλο Φραγκόπουλο. Κρατήστε το όνομα αυτό, θα μας χρειαστεί.

Το 2006, η Μεγάλη Αικατερίνη ζει μια άλλη μεγάλη στιγμή. Γυρίζει την 3η ταινία μεγάλου μήκους: «Ώρες κοινής ησυχίας». Οι προηγούμενες, φαίνεται δεν την είχαν ικανοποιήσει. Το σενάριο είναι του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Κρατήστε και αυτό το όνομα θα μας χρειαστεί. Υπόθεση της ταινίας:

«Μια νύχτα σε μια πολυκατοικία στην Αθήνα συμβαίνουν διάφορα απρόοπτα που ψυχογραφούν το νεοελληνικό πληθυσμό. Σε μια γειτονιά, τα πράγματα φαίνεται να είναι ήρεμα. Το μόνο που ταράζει το σκηνικό είναι ο συναγερμός ενός αυτοκινήτου που χτυπάει ανά περιόδους, αναστατώνοντας τους πάντες».
Και οι 3 ταινίες της Μεγάλης Αικατερίνης, όπως έχουν καταγραφεί, με άριστα το 10, έχουν πάρει..3! Αυτό όμως δεν την εμποδίζει στην καριέρα της, αφού έχει δυνατά στηρίγματα και υπομονή.

Μετά την «Ακαδημαϊκή καριέρα», συνεχίζει με τη σειρά ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ 2008, «Εμείς οι Έλληνες». Το 2011, η Μεγάλη Αικατερίνη Εντυπωσιασμένη, με την ονομασία, Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, Χολιγουντιανή ονομασία, αναλαμβάνει την προεδρία και η τύχη της δουλεύει. Η φιλία της με την οικογένεια Καψή βρίσκεται στο αποκορύφωμα της, παράλληλα με τον ΔΟΛ.

Όταν ο Παντελής Καψής αναλαμβάνει τα ηνία της αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ, Η Μεγάλη Αικατερίνη, ως τηλεοπτικό «αστέρι» γίνεται το Νο 1 στη ΝΕΡΙΤ και το μάτι του Καψή παρά τα όσα λέγονται και ακούγονται περί Προκοπάκη. Αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια.
Γιατί το καλάμι είναι τόσο μεγάλο, και από τις «βερίνες» μπορεί να μπει εκεί που δεν το περιμένει κανείς και..«Θα το μετανιώσεις» Αικατερίνη για να δανειστώ τον τίτλο σου!!! Θα έχουμε συνέχεια, γιατί είναι το κυρίαρχο πρόσωπο της ΝΕΡΙΤ. Στους τυφλούς ο μονόφθαλμος βασιλεύει!
Keywords
ωρες κοινης ησυχιας, ωρες, ωρες κοινης ησυχιας, ωρες, θεσσαλονικη, ιεκ, cinema, γερουλανος, ελλαδα, εακ, μκο, γιου, δολ, εισιτήρια, ΕΡΤ, hotel, αθηνα, ηνία, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καλή Χρονιά, εκρηξη βοστωνη, αποτελεσματα, δυνατα, ηνία, γνωση, δολ, ιεκ, καριερα, μκο, ντοκιμαντερ, ονοματα, ονειρο, ταινιες, τηλεοραση, τυχη, φιλια, cinema, αδυναμια, αεροδρομιο, αικατερινη, απλα, αριστοτελειο πανεπιστημιο, αριστοτελειο, βιογραφικα, βοστωνη, βρισκεις, βρισκεται, γειτονια, γινεται, γινονται, γιου, γνωριμια, δευτερο, δοξα, δωσει, εακ, υπαρχει, εισιτήρια, εξετασεις, εξελιξη, εποχη, ερχεται, εταιρια, ιδια, υπομονη, πολυκατοικια, υποθεση, ηρεμα, καψης, κυρια, ματι, μυαλο, νυχτα, νουβελα, παντα, οικογενεια, οκτωβριος, ονομα, παθος, παμε, πορτα, σεμιναρια, σεναριο, συγνωμη, συνεχεια, σειρα, σφραγιδα, σωματειο, τασος, τμημα, τρια, φιλιω, χρονος, ηρωας, ιουνιος, θεματα, βοηθος, χερια
Τυχαία Θέματα