Ωρα μηδεν για την eurobank...

13:29 14/4/2014 - Πηγή: Fimotro
...ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ...
Ώρα μηδέν για τη Eurobank, καθώς σήμερα στις 17:00 λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών από τα βασικά επενδυτικά σχήματα που ενδιαφέρονται για τα πλειοψηφικά πακέτα της αύξησης κεφαλαίου...
Όπως όλα δείχνουν, η παρουσία της κοινοπραξίας της οποίας ηγείται το Fairfax είναι ο πρώτος ισχυρός πόλος, ενώ ο δεύτερος είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το Apollo.


Ο τρίτος αφορά σε μια κοινοπραξία από πέντε funds που επενδύουν στην Ελλάδα, ήτοι Blackrock, Third Point, Wellington, Soros, Paulson, κρατικά ταμεία Abu Dhabi Investment Authority, Qatar Holding και κρατικό ταμέιο Νορβηγίας.

Παράλληλα, τα επενδυτικά σχήματα θα προσδιορίσουν και τις τιμές προσφοράς που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινούν τουλάχιστον από το επίπεδο των 30 σεντς. Το ενδιαφέρον για συμμετοχή στη Eurobank είναι μεγάλο και από το εσωτερικό, καθώς τα επενδυτικά κεφάλαια εκτιμούν ότι το επίπεδο των 30-35 σεντς και η σημερινή κεφαλαιοποίηση της τράπεζας αποτελεί επενδυτική ευκαιρία.

Ο στόχος είναι να καλυφθεί το 10% της έκδοσης από το εσωτερικό.

Το λεγόμενο ποσοστό του corner stone investor που αντιστοιχεί στις κοινοπραξίες των funds που πέρασαν τη διαδικασία για υποβολή προσφοράς και έχουν πλήρη γνώση του due dilligence της τράπεζας θα αντιστοιχεί σε ένα βασικό μέρος της αύξησης κεφαλαίου που θα καλυφθεί με το ξεκίνημα της διαδικασίας.

Τα τρία λοιπόν επενδυτικά σχήματα που ονομάζονται και anchor investors θα είναι αυτοί που, κατ' ουσίαν, θα αποκτήσουν και τον έλεγχο της τράπεζας, δημιουργώντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις προϋποθέσεις κατά τις οποίες ξένοι επενδυτές μέτοχοι θα ελέγχουν τη διοίκηση, η οποία όμως και θα έχει τον καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της τράπεζας.

Πρόκειται φυσικά για τη διοίκηση Χ. Μεγάλου, στην οποία, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, αναβαθμισμένο ρόλο θα έχει ο Φωκίων Καραβίας.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση της Eurobank θα ανέρχεται σε 2,865 δισ. ευρώ.

Την περασμένη Πέμπτη, οι δύο διεθνείς οίκοι Lazard και Morgan Stanley, ολοκλήρωσαν τις αποτιμήσεις και παρέδωσαν τις εκθέσεις τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας και στις οποίες δεν αναφέρουν συγκεκριμένη τιμή, αλλά ένα εύρος τιμών, στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι προσφορές των ενδιαφερομένων για να γίνουν αποδεκτές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελάχιστα αποδεκτή τιμή είναι τα 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Σήμερα συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣγια να καταλήξει στην ελάχιστη τιμή ανά μετοχή, βάσει της οποίας θα επιλεγεί και ο βασικός επενδυτής (anchor investor).

Το ΤΧΣ, μετά τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου και αφού λάβει τις τιμές από τους στρατηγικούς επενδυτές, θα ενημερώσει την τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών, απ’ όπου θα δοθεί και το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας της αύξησης κεφαλαίου.

Ελάχιστη τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή που θα προσφέρει ο βασικός επενδυτής, ο οποίος θα κληθεί να βελτιώσει την προσφορά του σε περίπτωση που η τιμή που θα προκύψει από το Βιβλίο προσφορών είναι υψηλότερη της ελάχιστης.

Στην επιλογή του βασικού επενδυτή, σημαίνοντα ρόλο θα έχει η Lazard που είναι σύμβουλος του ΤΧΣ για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank και θα αναλάβει την αξιολόγηση των προσφορών βάσει της τιμής και του ποσού συμμετοχής, που θα καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές (απ’ όσα έχουν γίνει γνωστά ενδιαφέρον αναμένεται από τους Fairfax, Apollo και York Capital) και η καλύτερη προσφορά θα αναδείξει τον anchor investor, οποίος θα πρέπει επίσης να υπογράψει Συμφωνία Μετόχων, δεσμευόμενος για τη διακράτηση των μετοχών που θα αποκτήσει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση που μείνει ακάλυπτο μέρος της αύξησης, τότε το αδιάθετο θα καλυφθεί από το ΤΧΣ και στην περίπτωση αυτή θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία bail in για τους ομολογιούχους της τράπεζας. Στην ελληνική αγορά θα διατεθεί το 10% του συνολικού ποσού της αύξησης δηλαδή περίπου 300 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι στις 8 Μαΐου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ομίλου, Χρήστος Μεγάλου, πραγματοποίησε την Πέμπτη δυο συναντήσεις με 50 κορυφαίους επιχειρηματίες και εφοπλιστές της χώρας. Η συζήτηση της διοίκησης με τους επιχειρηματίες και τους εφοπλιστές περιεστράφη γύρω από τις εξελίξεις περί της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες και της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επισημάνθηκε ότι όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,865 δισ ευρώ,η οποία θα καλυφθεί από ξένους (κυρίως) και Έλληνες θεσμικούς επενδυτές.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο, η διοίκηση του ομίλου ξεκινάει από την ερχόμενη Κυριακή road shows τα οποία θα διαρκέσουν περίπου 15 ημέρες. Έχουν συσταθεί 3 ομάδες, οι οποίες θα καλύψουν σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη.
Η πρώτη ομάδα θα συναντηθεί με θεσμικούς επενδυτές σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Βοστόνη, η δεύτερη ομάδα θα «καλύψει» της πρωτεύουσες της Βόρειας Ευρώπης (Βερολίνο, Παρίσι, Στοκχόλμη) και της Μέσης Ανατολής και η τρίτη ομάδα το Χονγκ Κονγκ και το Τόκιο.
Ο επικεφαλής του ομίλου, Χρήστος Μεγάλου, θα βρίσκεται από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα στο Λονδίνο, ενώ τη Δευτέρα του Πάσχα θα μεταβεί σε Νέα Υόρκη και Βοστόνη.
Το βιβλίο προσφορών για τις ξένες και την ελληνική αγορά θα ανοίξει στις 25 Απριλίου και θα κλείσει στις 29 Απριλίου.

Πηγή: newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα