Ολοκληρωθηκε η συναντηση στουρναρα με την τροικα στο υπ.οικονομικων

16:16 5/11/2013 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,Μία από τις... πιο κρίσιμες επισκέψεις είναι αυτή τη φορά η ...άφιξη της τρόικα στην χώρα μας...Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να...πείσει τους δανειστές μας ότι... δεν μπορούν να ληφθούν άλλα "οριζόντια μέτρα" αφού ο Ελληνικός λαός... δεν τα αντέχει!Έτσι άρχισε ο νέος γύρος σκληρών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης σήμερα με την... τρόικα
με μια σειρά από καυτά μέτωπα να αναμένουν «λύση».Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της τρόικας με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ στις 16:00 μ.μ. οι επικεφαλής των δανειστών θα μεταβούν στο υπουργείο Εργασίας όπου και θα συναντηθούν με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση.
Από τις συσκέψεις απουσιάζει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κλάους Μαζούχ, λόγω υποχρεώσεων που έχει στο εξωτερικό.

Την ώρα της συνάντησης, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από εργαζόμενους που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα, ενώ επεισοδιακή ήταν και η άφιξη του κ. Τόμσεν καθώς πολίτης πέταξε κέρματα στο αυτοκίνητό του, όταν σταμάτησε έξω από το υπουργείο.
Ναυαρχίδα των διαπραγματεύσεων αποτελεί ο προσδιορισμός του δημοσιονομικού κενού για το 2014 καθώς η απόκλιση είναι... εξαιρετικά μεγάλη!!!Σίγουρα πάντως οι.... δανειστές μας ήρθαν στην Αθήνα προκειμένου να... διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση τα "νέα μέτρα" με την κυβέρνηση όμως να είναι... "ανοικτή" αυτή τη φορά σε... πολλά μέτωπα!'Ετσι η τρόικα αναμένεται να ζητήσει: λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, συρρίκνωση και απολύσεις σε ΕΑΣ και ΕΛΒΟ με τη μετατροπή τους σε βιομηχανίες που θα καλύπτουν αποκλειστικά τις ανάγκες του ελληνικού στρατού, ολοκλήρωση του προγράμματος κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων και προσδιορισμός των 4.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους, απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων από τον Ιανουάριο του 2014, αξιόπιστο σχέδιο νόμου για τη φορολόγηση ακινήτων που θα βεβαιώνει έσοδα τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ και θα φέρει ετήσια έσοδα 2,9 δισ. ευρώ.Η κυβέρνηση περιμένει αυτή τη φορά ότι τα πράγματα... δεν θα είναι εύκολα καθώς ήδη το Μαξίμου "βράζει" ακόμα στον... "απόηχο του ενιαίου φόρου ακινήτων"...Πάντως ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής» δηλώνει "ψύχραιμος" για την έκβαση των συζητήσεων με την τρόικα...και ζητά «ρεαλισμό», «ευελιξία» και «κοινό νου» από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, στέλνοντας μήνυμα τόσο προς την τριμερή όσο και προς το εσωτερικό δηλώνοντας σχετικά:Απαιτείται ψυχραιμία απ όλους.Και από εμάς και από τους εταίρους μας, και κυρίως να ενσκήψουν και να δουν την αντιστροφή της πορείας της ελληνικής οικονομίας που έχει επιτευχθεί.Γεγονός που οι αγορές αναγνωρίζουν.΄Οπως μέχρι σήμερα βρήκαμε λύσεις σε πολύ δυσκολότερα θέματα, έτσι θα γίνει και τώρα!Πάντως σύμφωνα με την εφημερίδα η... "διαπραγματευτική γραμμή της Ελλάδας" παραμένει πως... δεν απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 2-2,5 δισεκατομμύρια, ευρώ, όπως φαίνεται να προκρίνει η τρόικα, με την Αθήνα να στηρίζει τη θέση της σε... τρεις άξονες:Πρώτος άξονας είναι ότι τα έσοδα του 2013 θα είναι καλύτερα του αναμενόμενου, με στελέχη του ΥΠΟΙΚ να μην αποκλείουν και υπέρβαση του στόχου που έχει περιληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014.Δεύτερος άξονας είναι η καλύτερη αντίδραση της ελληνικής οικονομίας έναντι των προβλέψεων, με την ύφεση του 2013 να προβλέπεται χαμηλότερη του αναμενόμενου.Τέλος, τρίτος άξονας είναι η απόφαση της κυβέρνησης να μη ληφθεί οποιοδήποτε νέο μέτρο μείωσης συντάξεων, αλλά αντ΄ αυτού να προωθηθούν περικοπές δραστικές σε ΔΕΚΟ και Δήμους.Πάντως... "νευρικότητα" επικρατεί όπως μαθαίνουμε στο... Μαξίμου μετά την παρέμβαση των 80 περίπου βουλευτών για τον ...φόρο ακινήτων αφού πρέπει να αναζητηθούν χρήματα με άλλο τρόπο "δικαιότερο" στην φορολόγηση ακινήτων! Ο πρωθυπουργός στην χθεσινή του συνέντευξη "στήριξε" τον κ Στουρνάρα και την πολιτική του με ότι σημαίνει αυτό για τις μελλοντικές εξελίξεις με την τρόικα... Σας ευχαριστώ
Keywords
Τυχαία Θέματα