Ολο το σχεδιο για την οικειοθελη δηλωση αυθαιρετων

19:00 26/7/2016 - Πηγή: Fimotro
Σχέδιο για παροχή οικονομικών κινήτρων σε όσους προχωρούν σε οικειοθελή δήλωση αυθαιρέτων, προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου νόμου για τη δόμηση. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό...
Πρακτορείο FM, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης τόνισε πρόκειται για έναν νόμο ευρύτερα για το δόμηση, με τρία κεφάλαια: Στο πρώτο απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης νέου ακινήτου, ώστε να μη δημιουργείται αιτία και ανάγκη για αυθαίρετη δόμηση.

35 χρόνια αναμένουν το σχέδιο πόλης

Το
δεύτερο κεφάλαιο αφορά τα σχέδια πόλης, τα ρυμοτομικά και γενικά πολεοδομικά σχέδια, γιατί μια δεύτερη αιτία για την αυθαίρετη δόμηση είναι οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις σε αυτό το πεδίο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος, στο Ηράκλειο για παράδειγμα, υπάρχουν εκκρεμότητες έως και 35 ετών στο σχέδιο πόλης, με αποτέλεσμα όσοι είχαν ένα οικόπεδο και δεν μπορούσαν να το αξιοποιήσουν, να έχουν χτίσει αυθαίρετα σε ποσοστό άνω του 50%. «Δεν είναι ένας ο παραβάτης δηλαδή, αλλά όλη η κοινωνία» σημείωσε.

Και το τρίτο κεφάλαιο έχει να κάνει με το πώς θα θεραπευτεί η χωροταξική και περιβαλλοντική ανωμαλία, που έχει δημιουργήσει η υπάρχουσα κατάσταση αυθαιρέτων. «Αν δεν καταφέρουμε να καταγράψουμε όλα τα αυθαίρετα, που σημαίνει ότι θα δώσουμε ένα ισχυρό κίνητρο οικειοθελούς καταγραφής, θα έχουμε κι εμείς αποτύχει όπως οι προκάτοχοί μας. Ο νόμος 4178 πήγε να κάνει ακριβώς αυτό (να καταγράψει τα αυθαίρετα δηλαδή) και δεν το κατάφερε παρά σε ένα μικρό ποσοστό» σημείωσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα