Ολα ανοιχτα για το ασφαλιστικο...

15:19 6/11/2013 - Πηγή: Fimotro
«Oλα στο τραπέζι» από την τρόικα για το ασφαλιστικό, που φαίνεται να μην πείθεται ούτε να θεωρεί αρκετά τα μέτρα που εισηγείται η πολιτική ηγεσία ...
του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, ώστε να μην απαιτηθούν οριζόντια μέτρα και νέες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό.
Ενδεικτική της κατάστασης ήταν η αμηχανία που υπήρχε χθες, επί αρκετή ώρα, μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ματίας Μορς (Ε.Ε.) και
το γεγονός ότι δεν υπήρξε ουσιαστική ενημέρωση.
Μία τυπική μόνο ανακοίνωση, που διανεμήθηκε κάποια ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, στην οποία αναφερόταν ότι «έγινε μια ουσιαστική συζήτηση πάνω στις ήδη γνωστές και καινοτόμες προτάσεις του υπουργείου Εργασίας και τους μηχανισμούς που εισάγουμε με το νομοσχέδιο, που βρίσκεται σε διαβούλευση, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως η χθεσινή (σ.σ.: προχθεσινή) με το διοικητή του ΙΚΑ, μέσα από τις οποίες ενισχύεται η εισπραξιμότητα των εισφορών και παράλληλα εξοικονομούνται ιδιαίτερα σημαντικά ποσά για τα ασφαλιστικά ταμεία. Από αύριο (σ.σ.: σήμερα) ο διάλογος θα συνεχιστεί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας».
Καμία άλλη κουβέντα και αποφυγή οιουδήποτε σχολίου. Το γεγονός και ο τρόπος που επιλέχθηκε να γίνει μια υποτυπώδης ενημέρωση παραπέμπουν σε σενάρια για εμπλοκή των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι δύο εκπρόσωποι της τρόικας άκουσαν την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, που βασιζόταν στην αναλυτική παρουσίαση των διατάξεων του νομοσχεδίου για την τόνωση των μηχανισμών ελέγχου και αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής, χωρίς να τοποθετηθούν εάν θεωρούν αυτά τα μέτρα αρκετά.
Ο υπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατέθεσε βελτιωμένη πρόταση για την οικονομική στήριξη των Ταμείων, που -μεταξύ άλλων- προβλέπει και το συμψηφισμό των επιδοτήσεων των αγροτών με οφειλές στον ΟΓΑ.
Ο κ. Βρούτσης στάθηκε ιδιαίτερα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το ΙΚΑ και συγκεκριμένα στο σύστημα μηχανογραφικών εφαρμογών που ενεργοποιείται από σήμερα για την αυτόματη διασταύρωση των υποβληθεισών μηνιαίων εισφορών σε σχέση με τις καταβληθείσες, όπου για το σύνολο των περιπτώσεων που διαπιστώνεται υστέρηση των καταβληθέντων ποσών σε σχέση με τα υποβληθέντα θα αναστέλλεται η ηλεκτρονική υποβολή, θα εκδίδεται μηχανογραφικά Πράξη Επιβολής Εισφορών και θα ακολουθούν αναγκαστικά μέτρα εάν δεν τακτοποιείται άμεσα η οφειλή.
Για τις απολύσεις και το νέο καθεστώς μεγαλύτερης ελαστικοποίησής τους, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε πως αναμένει από μέρα σε μέρα την έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και ότι στη συνέχεια θα προβεί στις διορθωτικές κινήσεις, στη βάση ενός σχεδίου μεγαλύτερης ευελιξίας, ιδίως για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιοργάνωσης και αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Ενημέρωση υπήρξε και για το θέμα της παραπέρα μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να επισημαίνει ότι μια γενική εφαρμογή ενδεχομένως θα οδηγούσε σε μεγαλύτερα προβλήματα για τα Ταμεία.
Η αντιπρόταση αφορά σε επιλεγμένη εφαρμογή, που θα εξαρτάται από τη συνέπεια των επιχειρήσεων στην απόδοση των εισφορών. Σε αυτούς, ως επιβράβευση, να ισχύουν οι μειωμένες εισφορές, όπως προτείνεται από την πλευρά της κυβέρνησης.
Συζήτηση υπήρξε και για το θέμα των κοινωνικών πόρων και των ενεργειών εξορθολογισμού που προωθούνται για τη χορήγηση των επιδομάτων.

Η στάση της τρόικας
Η τρόικα εμφανιζόταν εξαρχής διστακτική να αποδεχτεί ως μοναδική λύση στο πρόβλημα της οικονομικής στήριξης των ασφαλιστικών ταμείων για την κάλυψη της μαύρης τρύπας στα έσοδα και του δημοσιονομικού κενού το 2014 τα μέτρα που εισηγείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Στο «στόχαστρο» της τρόικας βρίσκονται οι πρόωρες συντάξεις και τα λεγόμενα ειδικά ταμεία (δηλαδή οι φορείς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών).
Στο μικροσκόπιο βρίσκονται ο ΟΑΕΕ και η επιβολή ειδικής εισφοράς σε επιχειρήσεις, ενώ στα ανοιχτά ζητήματα περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση της επιπλέον μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, από το 2014 και έως το 2016, κατά 3,9 μονάδες, ο νέος τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ και των επικουρικών, με δεδομένη τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και πέρα από το ασφαλιστικό, το νέο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις.
Για τα θέματα αυτά αναμένεται διεξοδική συζήτηση τις επόμενες ημέρες σε τεχνικό επίπεδο με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα