Οηε: τουλαχιστον 60.000 οι νεκροι του εμφυλιου στη συρια

23:01 2/1/2013 - Πηγή: Fimotro

Πολύ περισσότερα από όσα εκτιμώνται ως τώρα είναι τα θύματα του εμφυλίου στη Συρία που μαίνεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, με την Ύπατη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα...
να μιλά πλέον για τουλάχιστον 60.000 νεκρούς –άμαχους, στρατιώτες και αντάρτες.

Η εξονυχιστική έρευνα που διεξήγαγε το όργανο του ΟΗΕ με αντιπαραβολή επτά διαφορετικών πηγών καταγράφει 59.648 θανάτους από τις 15 Μαρτίου 2011 και 30 Νοεμβρίου 2012, εξηγεί η επικεφαλής της Αρμοστείας, Νάβι Πιλάι.

Καθώς ο εμφύλιος δεν έδειξε
κανένα σημάδι εκτόνωσης από το τέλος Νοεμβρίου (αντίθετα μάλιστα ο αριθμός των νεκρών παραμένει σταθερά σε πολλές δεκάδες την ημέρα, αν όχι πάνω από 100-150), τα θύματα έχουν σαφέστατα ξεπεράσει τα 60.000, προστίθεται από την Αρμοστία.

«Ο αριθμός των θανάτων είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο, είναι πραγματικά σοκαριστικό», τόνισε η Πιλάι.

Οι ως τώρα εκτιμήσεις από την αντιπολίτευση μιλούσαν για περίπου 45.000 νεκρούς, στην μεγάλη πλειοψηφία τους αμάχους, με τους αντάρτες ή λιποτάκτες και τακτικούς στρατιώτες να ακολουθούν στη μακάβρια λίστα.

Ακόμα και έτσι όμως, μέσα στο χάος του εμφυλίου, οι συλλήψεις και οι εξαφανίσεις αντιφρονούντων, οι θάνατοι από την έλλειψη εφοδίων σε πολιορκημένες πόλεις, οι θάνατοι προσφύγων από τις κακουχίες ή και τα πυρά ενόπλων, οι θάνατοι των βαριά τραυματισμένων κάι άλλοι λόγοι κάνουν τον ακριβή υπολογισμό των νεκρών του εμφυλίου σχεδόν αδύνατο. Όπως σε κάθε πόλεμο άλλωστε.
Keywords
Τυχαία Θέματα