Οι σημαντικες στιγμες του φετινου φεστιβαλ αθηνων...

14:30 16/5/2013 - Πηγή: Fimotro
Γυναικείο άρωμα στο μουσικό κομμάτι του Φεστιβάλ Αθηνών καθώς δύο μεγάλες κυρίες της μουσικής θα επισκεφτούν την Αθήνα φέτος.Η Patti Smith και η Diana Krall δεσπόζουν ...στο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ Αθηνών το οποίο ανακοίνωσε ο διευθυντής του Γιώργος Λούκος εχθές Τετάρτη.
Ένα
ιερό τέρας της μουσικής, μια πολύ χαρακτηριστική εκπρόσωπος της γενιάς της, η Patti Smith θα βρεθεί στο Ηρώδειο παρουσιάζοντας παλιά και νέα της κομμάτια.Μια μεγάλη κυρία της τζαζ, η Diana Krall, ξαναεμφανίζεται στην Αθήνα και το Ηρώδειο μετά από επτά χρόνια στις 1/7, σε μια συναυλία φόρο τιμής στην ελληνο-καναδική φιλία.
Σαφώς λόγω κρίσης, οι διεθνείς παραγωγές δεν είναι τόσες όσες παλιότερα, παρ' όλα αυτά όμως, το πρόγραμμα είναι πολύ δυνατό και φέτος και μάλιστα όπως υπογράμμισε ο κος Λούκος, πολλοί καλλιτέχνες άλλαξαν το συναυλιακό τους πρόγραμμα για να είναι στην Ελλάδα.
Εκτός από τις Smith και Krall, το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει μια μεγάλη παράσταση, το “Old Woman” του Ρόμπερτ Γουίλσον (που έχει γίνει αγαπημένος του ελληνικού κοινού μετά την Οδύσσεια του στο Εθνικό Θέατρο) με πρωταγωνιστές τους Γουίλιαμ Νταφόε και Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ. Η τοποθεσία και η ημερομηνία δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμα.

Επίσης θα ξαναδούμε τον Τόμας Όστερμαϊερ με τη γερμανική Σαουμπίνε στο κλασσικό έργο «Εχθρός του Λαού» του Ερρίκου Ίψεν. (3-5/7, στον χώρο της Πειραιώς 260).

Ένα ακόμα κλασσικό έργο είναι και ο «Ρινόκερος» του Ευγένιου Ιονέσκο (30/6-1/7, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών) που ανεβάζει ο Γάλλος σκηνοθέτης και διευθυντής του Theatre de la Ville, Εμμανουέλ Ντεμαρσύ-Μοττά.Ο Γάλλος Ολιβιέ Πι μετά το vitrioli στο Εθνικό Θέατρο, θα παρουσιάσει την «Miss Knife», με πρωταγωνιστή τον ίδιο και θέμα τη γυναικεία αμφίεση (9-10/7 στην Πειραιώς 260).
Στο χορό, θα δούμε την πολύ σημαντική Γαλλίδα χορογράφο Μαγκί Μαρέν με το τελευταίο της έργο «Nocturnes» (22-23/6, Πειραιώς 260).
Τέλος για τους φίλους της κλασσικής μουσικής, θα υπάρχουν δύο αφίξεις, από Γαλλία και Ρωσία, η MusicAeterna από Ρωσία (16/6, Ηρώδειο) και «Ο Κύκλος της Αρμονίας» (23/7 Μέγαρο Μουσικής) από Γαλλία, με μαέστρους τον Έλληνα Θεόδωρο Κουρεντζή και τον Γάλλο Ζερεμί Ρορέρ αντίστοιχα.
Ελληνικές παρουσίες Εκτός από τον Μαρμαρινό και τον Παπαιωάννου, που επιστρέφουν με τις περσινές τους παραστάσεις που έγιναν sold out σε λίγες ώρες, (Insenso και Πρώτη Ύλη αντίστοιχα) ξεχωρίζουμε την Ιλιάδα, ένα καλοδουλεμένο και μεγάλο εγχείρημα του Στάθη Λιβαθινού στο θέατρο Πειραιώς 260, σε μια βραβευμένη μετάφραση του Ι.Μαρωνίτη, που παρουσιάζεται πρώτη φορά ολόκληρη.Το Φεστιβάλ θα τιμήσει και τον Λευτέρη Βογιατζή, ανεβάζοντας το «Θερμοκήπιο» του Πίντερ με νέα διανομή -τον Γιώργο Γάλλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο που κρατούσε ο Λευτέρης Βογιατζής – στο θέατρο της Οδού Κυκλάδων, μια παράσταση που θα ανέβαζε ο μεγάλος σκηνοθέτης αυτό το καλοκαίρι.Στη μουσική, οι Yianneis θα παρουσιάσουν τη μουσικοθεατρική παράσταση «Anthem» στις 8 Ιουλίου στο κτίριο της Πειραιώς 260 ενώ ο Μαρκέλλος Χρυσικόπουλος θα παρουσιάσει την μουσική παράσταση «Ένας Άγγλος Ταξιδευτής στο Λεβαντε» στις 23/6 στον ίδιο χώρο. Το Ηρώδειο θα υποδεχτεί τον Θάνο Μικρούτσικο (18/6) και την Χαρούλα Αλεξίου (3/7) δυο συναυλίες που ενδέχεται να κόψουν αρκετά εισιτήρια.ΕπίδαυροςΤο πρόγραμμα έχει ανακοινωθεί, αλλά προστέθηκε και η Γκόλφω τον Δεκαπεντάυγουστο ως εορταστική παράσταση και θα υπάρξουν και μουσικοθεατρικές παραστάσεις στο μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου: ΣταμάτηςΚραουνάκηςμε τους Σπείρα Σπείρα (5 και 6/7), Ηρώ με τον Xavier De Ciriaco (12 και 13/7), Encardia (29 και 20/7) και ο συνθέτηςΗλία Ανδριόπουλο (26 και 27/7).
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα