Οι πολιτες.... "δεν θελουν εκλογεσ"...

Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΟι πολίτες είναι σαφές ότι "δεν θέλουν εκλογές" και σε αυτό "συνηγορούν" και όλες οι δημοσκοπήσεις έτσι ο πρωθυπουργός θα "επιμείνει" στο να αναδεικνύει τους κινδύνους που θα προκύψουν από μια ενδεχόμενη...
πολιτική αστάθεια στη χώρα ενώ προβάλλονται έντονα από την πλευρά της ΝΔ οι αντιφατικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ
ως προς το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν εάν γίνουν εκλογές και εφόσον ο κ. Τσίπρας εκλεγεί πρωθυπουργός. Είναι αλήθεια ότι σημαντικό "χαρτί" στα χέρια του κ. Σαμαρά και των μελών της πλειοψηφίας είναι επίσης και οι τελευταίες μετρήσεις που καταδεικνύουν ότι η πλειονότητα των πολιτών δεν επιθυμεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο κ. Σαμαράς το είπε πάνω από πέντε φορές στην τελευταία του ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες, τα σχετικά στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, μέσα από τις μετρήσεις που γίνονται για λογαριασμό μέσων μαζικής ενημέρωσης.

"Μήλο της έριδος" ο Φώτης Κουβέλης
Με βάση αυτή τη στρατηγική, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι θα μπορέσουν να πείσουν όχι μόνον το σύνολο των ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται ιδεολογικά και πολιτικά από την Κεντροδεξιά, αλλά και ορισμένους βουλευτές των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ. Ειδικά για το κόμμα του κ. Κουβέλη δεν θεωρείται τυχαία η σαφής αιχμή που εξαπέλυσε πολύ πρόσφατα ο πρωθυπουργός, όταν μίλησε για "αρχηγό μικρότερου κόμματος που φαίνεται να υποκύπτει σε πιέσεις και να συμμαχεί με εκείνους που λίγους μήνες πριν κατήγγειλε ο ίδιος ως ''επικίνδυνους και για την Αριστερά και για τον τόπο'' ! «Νομίζουν ότι λαός δεν υπάρχει, ότι μάτια δεν βλέπουν, ότι μνήμες δεν ανακαλούνται», είπε χαρακτηριστικά. Η φράση αυτή ερμηνεύτηκε από βουλευτές και ως μήνυμα προς τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ να μην «παίξουν το ίδιο «παιχνίδι» υιοθετώντας μια αναξιόπιστη στάση σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και την οικονομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς δεν είχε μιλήσει ποτέ εναντίον του κ. Κουβέλη, ούτε την περίοδο κατά την οποία ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση, προκαλώντας έντονους κλυδωνισμούς.
Περίεργο κλίμα στην οικονομία
Έτσι ένα «περίεργο κλίμα» πλανάται τελευταία στη χώρα μας μία εκλογή προέδρου που εξελίσσεται σε «εφιάλτης» με διαδικασίες που δημιουργούν «σενάρια επί σεναρίων» και αναλύσεις που προκαλούν «δέος» και μόνο που τις ακούς…. Η αλήθεια είναι ότι είτε βγει ο πρόεδρος χωρίς εκλογές είτε με εκλογές είναι άμεσα ταυτισμένος με την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί στο μέλλον της χώρας μας. Με δεδομένο ότι ο Ελληνικός λαός πάλεψε και θυσιάστηκε ο προβληματισμός είναι σίγουρα κατανοητός η ανασφάλεια όμως όχι διότι πρέπει άμεσα να απαντηθεί. Τη δεδομένη στιγμή οι πολιτικοί μας πρέπει να απαντήσουν ποιο είναι το «μείγμα της οικονομικής πολιτικής» που θα ακολουθήσει η χώρα μας εφ εξής πρέπει να δώσουν το «στίγμα της χρηματοδότησης της χώρας» που θα εξασφαλίσει ρευστότητα όταν αυτό γίνει κατανοητό νομίζω ότι τότε οι Έλληνες Βουλευτές ή ο Ελληνικός Λαός θα κρίνει…. Ερωτήματα του τύπου πώς θα εξασφαλιστεί η ρευστότητα από τις τράπεζες εάν θέλουμε να παραμείνουμε στο Ευρώ και στην Ευρωζώνη και με ποια πολιτική είναι «εθνική ανάγκη» να απαντηθούν άμεσα. Ακούω τακτικά τους εκλεγμένους βουλευτές μας να τονίζουν ότι θα ψηφίσουμε τον πρόεδρο μόνο εάν υπάρξει «εθνική ανάγκη», μα τελικά δεν είναι «εθνική ανάγκη» το μείγμα της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας ; Και δεν στέκομαι μόνο σε αυτό βλέπω την τρόικα να αναβάλλει συνεχώς την επίσκεψη των επιτελικών στελεχών της γιατί ; Η απάντηση απλή θέλουν…. «σταθερότητα» για να εγκρίνουν καλώς ή κακώς το κλείσιμο του προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας μας… Τελικά θα αφήσουμε την εκλογή προέδρου δημοκρατίας σε «πολιτικάτζικες» εκτιμήσεις και προβλέψεις που κινούνται από 165-180 βουλευτές καθημερινά ; Νομίζω ότι είμαστε σε λάθος δρόμο…. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς «αιφνιδίασε» όχι τυχαία με τη χρονική στιγμή που κίνησε τη διαδικασία για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας με σκοπό να προλάβει…. «δυσάρεστες εκπλήξεις» από μία 6 μηνη παράταση του προγράμματος που θα «εκτροχίαζε» όλες τις θυσίες του Ελληνικού λαού το 2015 θα «επιβαρύνεται» με ελλείμματα, τόκους και μικρά πλεονάσματα και με νέα μέτρα τις πλάτες του Ελληνικού λαού. Είναι ώρα να δούμε τα πράγματα «ψυχρά» αντι να «πολιτικολογούμε» να ζητάμε διευκρινίσεις για την οικονομική πολιτική της επόμενης ημέρας. Δεν είναι ωραίο να ακούμε από το εξωτερικό για έξοδο από το μνημόνιο, χρεοκοπία και «φτωχά ΑΤΜ» , με άγνωστο νόμισμα δεν το αξίζουμε, οι θυσίες όλων των Ελλήνων δεν το επιτρέπουν, ο λαός μας είναι υπερήφανος του αξίζουν «εξηγήσεις για το μέλλον αυτής της χώρας» που χτίζεται καθημερινά με θυσίες, αγώνες προσπάθεια και ιδρώτα. Νομίζω ότι ο Έλληνας πρέπει να πάρει απαντήσεις πού πήγαν τα λεφτά του και ποιος θα του εξασφαλίσει το μέλλον του…Τον Ιανουάριο θα επιστρέψει στην Αθήνα το ΔΝΤ
Μέσα στον Ιανουάριο θα επιστρέψει η «διαπραγματευτική αποστολή» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα και στόχος είναι η «επιτυχής ολοκλήρωση» της 6ης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, κατά τη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον. «Περιμένουμε ότι θα επιστρέψουμε με τη διαπραγματευτική αποστολή τον Ιανουάριο. Πρόθεσή μας είναι να επιστρέψουμε στην Αθήνα τον Ιανουάριο» τόνισε συγκεκριμένα. Απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις για την Ελλάδα, ο κ. Μάρεϊ δεν θέλησε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τις πολιτικές εξελίξεις, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ συνεργάζεται με τις ελληνικές Αρχές για την «επιτυχή ολοκλήρωση» της 6ης αξιολόγησης και ότι στην Αθήνα βρίσκονται τεχνικά κλιμάκια.
Σε ερώτημα που αφορούσε τη «μετεξέλιξη» της σχέσης της Ελλάδας με το ΔΝΤ, ο κ. Μάρεϊ ανέφερε ότι «διαισθανόμαστε πως οι ελληνικές αρχές προτίθενται να ζητήσουν το υφιστάμενο πρόγραμμα να καταστεί προληπτική γραμμή», προσθέτοντας ότι οι αρχές (της Ελλάδας) δεν έχουν υποβάλει «επίσημο αίτημα» και ότι αυτό που προκύπτει από τις επαφές με Έλληνες αξιωματούχους είναι πως μετά την ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης η Ελλάδα θα υποβάλει σχετικό αίτημα. Ερωτηθείς για την «προληπτική γραμμή στήριξης», υποστήριξε ότι στις πιο πολλές περιπτώσεις χωρών που έχουν προγράμματα-δανειακές συμφωνίες με το ΔΝΤ και «επανακτούν» τη σχέση τους με τις αγορές, τα προγράμματα μετατρέπονται σε «προληπτική χρηματοδοτική γραμμή» και ότι σε μια τέτοια εξέλιξη τα χρήματα του ΔΝΤ λειτουργούν ως «ανάχωμα» αν τα χρειαστεί η χώρα.
Θα επιστρέψει τελικά η τρόικα εάν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις;
Σε ερώτηση για τις «πολιτικές εξελίξεις» και «αν θα μπορούσαν να ματαιώσουν» την επιστροφή της αποστολής στην Αθήνα, επανέλαβε ότι «στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στην Αθήνα τον Ιανουάριο» και αρνήθηκε να σχολιάσει το αν η αποστολή του ΔΝΤ θα επηρεαστεί από το ενδεχόμενο «προκήρυξης πρόωρων εκλογών». Και σε άλλες ερωτήσεις που αφορούν τα θέματα των συζητήσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας και κυρίως για τη δημοσιονομική πτυχή, ο κ. Μάρεϊ επεσήμανε ότι «οι δημοσιονομικές πολιτικές είναι ένα σημαντικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης».
Τελικά επαναλαμβάνω η εκλογή του προέδρου αποκτά άλλες διαστάσεις κυρίως οικονομικές και μετά πολιτικές ας το κρίνουν αυτό οι «ειδήμονες» είναι εθνικό ή δεν είναι εθνικό θέμα ψηφίζοντας ή καταψηφίζοντας και ας μας δώσουν ακριβώς τις διαστάσεις που αξίζουν όλοι οι Έλληνες της…. οικονομικής πολιτικής της επόμενης ημέρας.

Και η αγωνία κορυφώνεται..
Keywords
Τυχαία Θέματα