''οι ελληνικες τραπεζες θα τετραπλασιασουν τα στεγαστικα απο το 2015''...

15:37 11/7/2014 - Πηγή: Fimotro
«Από του χρόνου οι ελληνικές τράπεζες θα τετραπλασιάσουν τα στεγαστικά δάνεια». Με αυτό τον τίτλο το Bloomberg σχολιάζει την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών από το 2015...
Μάλιστα όπως σημειώνει ο τραπεζίτης κ. Θεόδωρος Καλαντώνης «το επόμενο έτος θα είναι σημείο καμπής για την ελληνική αγορά ενυπόθηκων δανείων. Οι πολίτες θα δουν ότι οι τιμές δεν πέφτουν πιο κάτω, θα διορθωθεί
η λανθάνουσα ζήτηση και οι τράπεζες θα μπουν πιο ενεργά στην προώθηση νέων δανείων».

Ο κ. Καλαντώνης, εκτελεστικός γενικός διευθυντής της Alpha Bank, περιγράφει μιλώντας στο Bloomberg πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης στον τομέα της χορήγησης δανείων. Σύμφωνα με τον κ. Καλαντώνη, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας σχεδιάζουν διπλασιασμό του ενυπόθηκου δανεισμού φέτος καθώς η ελληνική οικονομία βγαίνει από την ύφεση και ενδεχομένως να το επαναλάβουν το 2015. «Όλα αυτά θα γίνουν σε ένα μακροοικονομικό περιβάλλον που θα βελτιώνεται σταθερά» δήλωσε συμπληρώνοντας πως στόχος των τραπεζών είναι να αυξήσουν το δανεισμό στα 500 με 600 εκατ. ευρώ φέτος.

«Από τα 15 δισ. ευρώ που δίνονταν το 2007, πέρυσι άγγιξαν μετά βίας τα 250 εκατ. ευρώ» σημειώνει και συνεχίζει: «Από το 2010, οπότε και η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο, αρκετοί άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους, αφού δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να "παγώσουν" τα δάνεια».

Οι νόμοι για την προστασία της πρώτης κατοικίας και η πίεση που άσκησε η κυβέρνηση στις τράπεζες να λύσουν το θέμα με τα "κόκκινα" δάνεια, επέδρασαν καταλυτικά. Όπως σημειώνει ο κ. Καλαντώνης: «Γίνονται περισσότερες κατασχέσεις τώρα. Αλλά το κάνουμε μόνο όταν έχουμε στοιχεία πως εκείνος που αρνείται να πληρώσει, έχει πραγματικά τη δυνατότητα να το κάνει ή απλά αρνείται». «Οι κατασχέσεις θα αυξηθούν σταδιακά και προσεκτικά, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην αγορά» δηλώνει ο κ. Καλαντώνης.

Ήδη, όμως, αυτή η κατάσταση αλλάζει και θα αλλάξει ακόμα περισσότερο το 2015, από τη στιγμή που ολοένα και περισσότεροι έρχονται να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Ειδικά εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν. Η σταδιακή μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συμβάλλει στην αλλαγή της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον κ. Καλαντώνη η τράπεζά του θα διαπραγματευτεί με τους μη ενήμερους δανειολήπτες ώστε να υπάρξει αναδιάρθρωση των δανείων τους ή θα τους προτείνει να μείνουν στα ακίνητά τους πληρώνοντας ό,τι μπορούν μέχρι η τράπεζα βρει αγοραστή. «Μελετήσαμε το παράδειγμα της Ισπανίας πολύ προσεκτικά και δε θέλουμε να επαναλάβουμε τα λάθη που έκαναν» υπογραμμίζει στη συνέντευξή του ο κ. Καλαντώνης.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα