Οι ελληνικες τραπεζες προσφερουν" σημαντικη ασφαλεια" τονιζει h.... barclays

17:15 23/7/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,Mε ρωτάτε για την... ασφάλεια των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και σας απαντώ ότι τα κεφαλαιακά "μαξιλάρια" που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν μία σημαντική ασφάλεια ενόψει... των στρες τεστ της ΕΚΤ, σύμφωνα και με την Baclays. Και αυτό καθώς
θεωρεί πως οποιοδήποτε κενό δείξουν τα στρες τεστ θα είναι διαχειρίσημο.

Η επενδυτική σε μία προσομοίωση που επιχειρεί με βάση τους κανόνες με τους οποίους θα διεξάγει η ΕΚΤ τα τεστ αντοχής ωστόσο τονίζει ότι είναι προσεκτική με τις ελληνικές τράπεζες και τα κεφάλαια τους λόγω των πάρα πολλών κόκκινων δανείων, τη μη κάλυψη τους σε σχέση με το κεφάλαιο, αλλά και απ' την ασυνεπή ταξινόμηση των αναδιαρθρωμένων δανείων.

Σύμφωνα με την Barclays αυτό σημαίνει ότι το συνολικό αποτέλεσμα των στρες τεστ θα είναι πιο αδύναμο παρά την πρόσφατη κεφαλαιακή ενίσχυση. Παρ 'όλα αυτά, με βάση την ανάλυση της, η Barclays υπογραμμίζει ότι η Εθνική Τράπεζα είναι στην καλύτερη θέση με βάση τα πρότυπα που θα θέσει η ΕΚΤ.

Οι αναλυτές της τράπεζας στέκονται στους τρεις πυλώνες στους οποίους θα κινηθούν τα τεστ αντοχής. Πυλώνας 1 - Εποπτική αξιολόγηση των κινδύνων Η εκτίμηση των εποπτικών κινδύνων κρίνει τους βασικούς κινδύνους του ισολογισμού, όπως η ρευστότητα, η μόχλευση και η χρηματοδότηση. Η εκτίμηση της Barclays δείχνει ότι τα προφίλ χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών είναι επαρκής και στηρίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στις καταθέσεις. Ωστόσο, η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος εξακολουθεί να είναι υψηλή.

Μετά την επανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές χρηματοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες, η Barclays πιστεύει ότι οι τράπεζες θα επιστρέψουν σύντομα στις αγορές για να αντικαταστήσουν μέρος της χρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας. Πυλώνας 2 - Έλεγχος ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων Η Barclays θεωρεί ότι η εξέταση της ποιότητας του ενεργητικού (AQR), θα διαπιστώσει ότι ο όγκος των προβληματικών δανείων των ελληνικών τραπεζών είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, ενώ και ο ορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι λιγότερο συντηρητικός σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΒΑ. Όπως εκτιμά η επενδυτική η ταξινόμηση των αναδιαρθρωμένων δανείων πιθανόν να αναθεωρηθεί με την Τράπεζα Πειραιώς να διατρέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο. Σύμφωνα με την έκθεση η κάλυψη που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για τα προβληματικά δάνεια φαίνεται αδύναμη σε σχέση με το συνολικό απόθεμα των απομειωμένων δανείων. Πυλώνας 3 - Stress test Μετά την αξιολόγηση της Blackrock το 2013 που οδήγησε στις ανακεφαλαιοποιήσεις ύψους 8,3 δισ. ευρώ για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, η Barclays πιστεύει ότι ο κλάδος έχει ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με βάση την οδηγία CRD IV και είναι σε σχετικά καλή θέση για τα στοιχεία που απαιτούνται στα τεστ αντοχής. Ωστόσο, το γεγονός ότι το σημείο εκκίνησης για τα stress test είναι η αναθεώρηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων επί των προσαρμοσμένων ισολογισμών σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο για αρνητικές εκπλήξεις. Παρ' όλα αυτά, η Barclays εκτιμά ότι στην περίπτωση που διαπιστωθεί τυχόν κεφαλαιακό κενό, αυτό θα είναι διαχειρίσιμο.
Keywords
Τυχαία Θέματα