Οι διαπραγματευσεις της κυβερνησης με την τροικα...

Περικοπές και μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, πολλά εκ των οποίων εκκρεμούσαν εδώ και ενάμισι χρόνο και τα οποία θα επιφέρουν έσοδα 1,3 δισ. και όχι 500 - 600 εκατ. ευρώ, που ήταν η αρχική εκτίμηση για το ύψος του ...
δημοσιονομικού κενού, αποτελούν το «κλειδί» της κυβέρνησης που φιλοδοξεί να ξεκλειδώσει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μας.
Το μεγάλο πρόβλημα, λέει στο naftemporiki.gr υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, δεν είναι τόσο το ύψος του δημοσιονομικού κενού όσο η
καχυποψία της τριμερούς, πρώτον διότι πολλά από τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα εκκρεμούν εδώ και ενάμισι και πλέον χρόνο και δεύτερον και κυριότερον για το αν θα επιφέρουν επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία ύψους 1,3 δισ., όπως ισχυρίζεται το οικονομικό επιτελείο.
Οι συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου, μέχρι αργά χθες το βράδυ και από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, έχουν ως αντικείμενο την εξειδίκευση των εν λόγω μέτρων προκειμένου ο έλληνας ΥΠΟΙΚ να εμφανιστεί έτοιμος στην αυριανή συνάντηση με την τρόικα.
Επιπροσθέτως, η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου έχει σαφώς πολιτικό χαρακτήρα με στόχο να επιβεβαιώσει την εκφρασμένη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, κάτι που επανέλαβε χθες και ο Γ. Στουρνάρας.
Πρόθεση του Μαξίμου είναι, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, η διαπραγμάτευση να κλείσει μέσα στον Δεκέμβριο, όπως αναφέρει με σημερινή του δήλωση ο Πρωθυπουργός στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
Ένας ακόμη πονοκέφαλος για την κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα είναι και ο προϋπολογισμός αλλά και ο νέος νόμος για τα ακίνητα τα οποία θα έρθουν στη Βουλή. Δεν αποκλείεται μάλιστα για το σκοπό αυτό οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος να συναντηθούν εκ νέου αφού ήδη η Χαριλάου Τρικούπη, διά του κ. Μακρυπίδη, ζήτησε παράταση στο θέμα των πλειστηριασμών προκειμένου να γίνει καλύτερη επεξεργασία της τελικής πρότασης της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα πάει στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο των Πανεπιστημίων. Παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, στο εσωτερικό της κυβέρνησης κερδίζει έδαφος η άποψη για επιστράτευση των διοικητικών υπαλλήλων σε περίπτωση που τη Δευτέρα αποφασίσουν συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.
Με δεδομένο το «τελεσίγραφο» του Eurogroup για εκπλήρωση, μέχρι την επόμενη συνάντηση στις 9 Δεκεμβρίου, των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν από τον περασμένο Ιούλιο, αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν για ένα πολύ σύνθετο τοπίο το οποίο, σε περίπτωση που εντός του επόμενου διμήνου δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μας, θα γίνει εκρηκτικό με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το πολιτικό σύστημα και τη χώρα.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας με σημερινή του συνέντευξη στην κυριακάτικη «Αυγή» περιγράφει τις πρώτες 100 ημέρες σε περίπτωση που κληθεί να κυβερνήσει. Στον πυρήνα της σκέψης του κ. Τσίπρα βρίσκεται το γεγονός ότι ο φόβος της κυβέρνησης για τις ευρωεκλογές θα λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων πριν από τον Μάιο.
Παράλληλα, επιχειρεί άνοιγμα σε όσους βουλευτές, προφανώς του ΠΑΣΟΚ, καταψηφίσουν τα μέτρα, προαναγγέλλοντας τη συγκρότηση ψηφοδελτίων νίκης. Εδώ, εκτιμούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει πρόβλημα με την εκφρασμένη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με βουλευτές που ψήφισαν τα μνημόνια.
Τέλος, την ερχόμενη Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος θα μεταβούν στη Λευκωσία για να παραστούν στην κηδεία του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα