''oi αγορες φοβουνται και παλι χρεοκοπια της ελλαδας - κρισιμος ο ρολος ντραγκι''...

Όπως αναφέρει η επενδυτική τράπεζα το πρόβλημα για το 2015 δεν είναι τόσο το χρηματοδοτικό κενό των 25 δισ. ευρώ αλλά τα δάνεια της ΕΚΤ...

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει την πρόθεσή του να αποπληρώσει το χρέος που κατέχουν οι αγορές (όπως έχει πει, θέλει να αναδιαρθρώσει το χρέος
του επίσημου τομέα), οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, σε περίπτωση που προκηρυχθούν εθνικές εκλογές και το κόμμα της αντιπολίτευσης κερδίσει.

Από την πλευρά της, λοιπόν, η ΕΚΤ, σε περίπτωση ποσοτικής χαλάρωσης, είναι φυσικό να εκφράσει ανησυχίες για την αγορά χρέους από μια χώρα, της οποίας η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν θα αποπληρώσει μέρος του χρέους της.

Η λύση σε αυτό θα ήταν είτε να υπάρξει εγγύηση μέσω των ομολόγων των υπόλοιπων κρατών της Ευρωζώνης είτε να δεχτεί η ΕΚΤ να συμπεριλάβει όλα τα ομόλογα των κρατών μελών και να αντιμετωπίσει αργότερα το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας.

Ωστόσο, κανένα από αυτά τα δύο σενάρια δεν είναι πιθανό, όπως τονίζει η JP Morgan, καθώς για να δοθούν ως εγγύηση τα κρατικά ομόλογα άλλων χωρών χρειάζεται η συμφωνία των κυβερνήσεών τους, και ιδιαίτερα της Γερμανίας, η οποία ήδη αντιτίθεται ήδη στην ποσοτική χαλάρωση.

Επιπλέον, ακόμα κι αν αποφασίσει να συμπεριλάβει όλα τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης στο QE , o Mαριο Ντράγκι θα δυσκολευτεί να πείσει τα υπόλοιπα μέλη της ΕΚΤ και να κερδίσει την πλειοψηφία.

Άλλες δευτερεύουσες λύσεις, σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, είναι η αγορά ομολόγων από τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα βοήθειας, εφόσον συμμορφώνονται με αυτό, η εξαίρεση κρατικών ομολόγων για χώρες που βρίσκονται χαμηλότερα από ένα συγκεκριμένο όριο πιστοληπτικής αξιολόγησης ή την μεταβίβαση των ζημιών, σε περίπτωση χρεοκοπίας, στις εκάστοτε κεντρικές τράπεζες, στερώντας παράλληλα τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στο μέλλον.

Ωστόσο, οι λύσεις αυτές είναι περίπλοκες και παρεμβαίνουν με την νομισματική και οικονομική πολιτική της ΕΚΤ, επομένως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι θα πράξει ο Μάριο Ντράγκι καταλήγει η JP Morgan.

Πηγή:www.newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα