Οδευοντας προς το συνεδριο με πολλες παραφωνιες...

11:01 22/3/2015 - Πηγή: Fimotro
Σύμφωνα με την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου θα κινηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου ...
του ΠΑΣΟΚ, αν και κατά τη διάρκεια της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του κόμματος εκφράστηκαν διαφωνίες από κάποια στελέχη για τις διαδικασίες μέχρι το Συνέδριο (όπως το μητρώο μελών του κινήματος), αλλά και αν αυτό θα είναι αμιγώς πολιτικό. Πλέον, το ΠΑΣΟΚ
βαδίζει στο δρόμο για το Συνέδριο με στόχο να ανασυγκροτηθεί και να ορίσει την πολιτική του ταυτότητα. Την ίδια ώρα, όμως, ξεκινά και η “μάχη” των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος. Ήδη, γνωστοποιήθηκε από τον ίδιο τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Κατά την ομιλία του υπογράμμισε ότι ζητά την εμπιστοσύνη των μελών του κόμματος “όταν έρθει η ώρα” για την “ανάληψη της μεγάλης ευθύνης, της ευθύνης της παράταξης”. Επίσης, την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε και ο Θανάσης Χειμωνάς.

Ειδικότερα, το διαδικαστικό για την εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το χαρακτήρα που θα έχει το επικείμενο Συνέδριο του κόμματος το Μάιο βρέθηκε στο επίκεντρο της πολύωρης συνεδρίασης της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του κόμματος, που διεξήχθη το Σάββατο. Πολλά από τα στελέχη ανέφεραν την ανάγκη για ανασυγκρότηση της παράταξης, με ανανέωση, αλλά και τη σημασία να προσδιοριστεί η πολιτική ταυτότητα. Μετά το τέλος της συζήτησης εκφράστηκε η δυσαρέσκεια κάποιων στελεχών στην ανακοίνωση του προεδρείου της Επιτροπής ότι λύεται η συνεδρίαση, ζητώντας να υπάρχει ψηφοφορία επί της πρότασης για τη διαδικασία, κάτι που ωστόσο δεν έγινε.

Σημειώνεται ότι η εκλογή του νέου Προέδρου θα διεξαχθεί στις 7 Ιουνίου, ενώ στο έκτακτο Συνέδριο στις 15 Μαίου θα κατατεθούν και οι υποψηφιότητες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε σήμερα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην Οργανωτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε αντιρρήσεις για την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη διαδικασία και τάχθηκε υπέρ του ανοιχτού μητρώου και σε ένα Συνέδριο ανοιχτό, με κάλεσμα ευρύτερων δυνάμεων. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι “ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τις πόρτες και τα παράθυρα για να μπει φρέσκος αέρας και το συνέδριο είναι ένα τέτοιο μέσο”. “Το Συνέδριο του Μαΐου είναι φανερό ότι μπορεί να γίνει η αφετηρία αυτής της προσπάθειας. Αρκεί να μην μετατραπεί για άλλη μια φορά σε πεδίο αναμέτρησης μηχανισμών και προσωπικών φιλοδοξιών. Ποτέ το ΠΑΣΟΚ δεν οδηγήθηκε σε οργανωτικές διαδικασίες με διαδικαστικές διαφωνίες. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να ολοκληρωθεί μία διαδικασία διαδοχής, χωρίς τήρηση του καταστατικού και διαδικαστική συμφωνία”, τόνισε. “Είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη η πίστη μου, ότι την ανάταξή μας, μπορεί να την εγγυηθεί μία ανοιχτή πολιτική διαδικασία, ένα θεσμικό αξιακού- πολιτικού- προγραμματικού χαρακτήρα συνέδριο, ως εκκίνηση της προσπάθειάς μας. Ένα πολιτικό γεγονός που θα αποτιμήσει πολιτικά την ιστορική μας διαδρομή, θα σηματοδοτήσει την νέα μας πολιτική ταυτότητα και το όραμα μας για τη χώρα, τις συμμαχίες μας. Θα ακολουθήσει η εκλογή του νέου Προέδρου με ανοιχτό μητρώο που θα καταρτίζεται και με την συμμετοχή στην διαδικασία και θα ολοκληρωθεί με ένα επίσης δημοκρατικό καταστατικό συνέδριο, με ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής ευρύτερων δυνάμεων”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά κ. Γεννηματά.

Αναρωτήθηκε δε “τελικά αν το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη ξεκαθαρίσματος οργανωτικών λογαριασμών ή από μία πολιτική ανοιχτή διαδικασία με συμμετοχή όλων των στελεχών και να αποφασίσει την ταυτότητα και τη μετεξελιξή του;”. “Προσωπικά στέκομαι με σεβασμό στην διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Και στα οράματα και τους στρατηγικούς στόχους , που αποτύπωσαν σ’ αυτή ο Ανδρέας Παπανδρέου και οι ιστορικά πολύτιμοι συνεργάτες του”, υπογράμμισε, επίσης η κ. Γεννηματά. “Η ήττα μας δεν έχει ιστορικό προηγούμενο”, τόνισε επίσης η κ. Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή, αφήνοντας αιχμές για την μέχρι τώρα πορεία του κόμματος και τις επιλογές της ηγεσίας. “Όχι μόνο δεν πείσαμε, αλλά κουράσαμε και δεν καταφέραμε να εμπνεύσουμε την ασφάλεια και σιγουριά. Μπορούμε για ώρες να μιλούμε για τη μεγάλη συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ στο κράτος, αλλά αυτό σήμερα δεν φτάνει. Έχουμε ανάγκη από μία νέα ταυτότητα. Έχουμε ανάγκη από ένα νέο όραμα για την Ελλάδα. Δεν μπορεί να υπάρξει σοσιολδημοκρατικό κόμμα αν δεν σταθεί κοντά στον αγρότη, τον δάσκαλο”. Επισήμανε, επίσης, ότι “χρειαζόμαστε ένα γενικό κοινωνικό προσκλητήριο για ένα ανοιχτό, σοσιολδημοκρατικό κόμμα εξουσίας που θα εκφράσει αυτό το όραμα”. ‘Ασκησε, επίσης, κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε δύο μήνες έχει δικαιώσει όλους τους προβληματισμούς που είχε δημιουργήσει ο ίδιος ως αντιπολίτευση”.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά την ομιλία του στην Επιτροπή, υπογράμμισε ότι “η επιλογή για το συνέδριο το Μάιο και όχι για γρήγορες διαδικασίες ήταν μια πάρα πολύ καλή επιλογή, με συγκεκριμένες ημερομηνίες”. ‘Εχουμε πάρει εντολή αναδιάταξης των δυνάμεων μας και της αντιπολίτευσης”. Άσκησε κριτική και στην κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι “ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός της ύφεσης και οδηγεί την Ελλάδα σε τρίτο Μνημόνιο”. "Χρειαζόμαστε ένα κόμμα σοσιαλδημοκρατικό με χαρακτήρα ριζοσπαστικό, ευρωπαϊκό και απογαλακτισμένο από τη ΝΔ, μακριά από λογικές οικοδόμησης κόμματος και δορυφόρου του συριζα”, τόνισε ο κ Λοβέρδος. “Πρώτιστη υποχρέωση του κόμματός μας είναι να είμαστε σε διαρκή επιφυλακή. Κι αποδεικνύεται στην πράξη, πως πολύ καλά κάναμε που δεν ορίσαμε τις εσωκομματικές μας διαδικασίες αμέσως, αλλά είμαστε σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο και, ταυτοχρόνως, δίνουμε την ευκαιρία στο λαό, τους πολίτες να μας καταλάβουν, συγκρίνοντας έργα με έργα κι όχι λόγια με έργα, όπως γινόταν έως τις 25 Ιανουαρίου και επί πέντε ολόκληρα χρόνια. Βέβαια δεν πρέπει να καθυστερήσουμε περισσότερο γιατί θα αντιμετωπίσουμε υπαρξιακά προβλήματα. Ο Μάιος είναι ο κατάλληλος μήνας για όλες τις διαδικασίες. Για το συνέδριό μας και για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας”, πρόσθεσε. Επίσης, τόνισε ότι “πρέπει να το οικοδομήσουμε, από την αρχή, ιδρύοντας το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ σε νέα βάση. Το ΠΑΣΟΚ ως η μείζων μεταπολιτευτική πολιτική συνιστώσα που δημιούργησε τη μεσαία τάξη, αλλά και ως το κόμμα της μεγάλης προσφοράς και της αυτοθυσίας είναι απαραίτητο. Αλλά χωρίς τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ-ΠΑΡΑΤΑΞΗ το ΠΑΣΟΚ θα στερηθεί τις δυνατότητες της άμεσης διεύρυνσής του, προς τις δυνάμεις που εκφράζουν δισταγμό να ενταχθούν στο ΠΑΣΟΚ” και συμπλήρωσε ότι “πρέπει να συνεχίσουμε όλοι μαζί. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο αυτές ιδρυτικές μας δυνάμεις είναι άγονος, ενώ η συνεργασία και η κομματική αλληλεγγύη είναι απολύτως απαραίτητες.

“Η Κυβέρνηση έχει ξεχάσει και το κούρεμα του επαχθούς και επονείδιστου χρέους, τις μονομερείς ενέργειες, το σκίσιμο του Μνημονίου και βεβαίως το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”, τόνισε ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε ότι “έχει βρεθεί ο κύριος Τσίπρας εγκλωβισμένος μεταξύ της πολιτικής στροφής στο ρεαλισμό, της λαϊκής εντολής και της φυσιογνωμίας του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας”. Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε μάλιστα ότι “η εκλογή από τη βάση θα είναι εκλογή προέδρου και όχι αρχηγού. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας αυτοί που πιστεύουμε ότι χρωστάμε στο λαό και όχι ότι αυτός μας χρωστάει”.

Αντιρρήσεις εξέφρασαν κατά τις ομιλίες τους οι Τόνια Αντωνίου και ο Κώστας Πανταζής. Μιλώντας στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, άσκησαν κριτική στην πρόταση της διαδικασίας του Ευάγγελου Βενιζέλου. “Οι εκλογές ήταν σταθμός, κλείνει ο κύκλος της μεταπολίτευσης με τους εκφραστές τους όπως τους ξέραμε” , τόνισε από την πλευρά της η Τόνια Αντωνίου και πρόσθεσε ότι θα διαφωνήσω με αρκετούς ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν πάει στελέχη, μέλη μας κλπ οι οποίοι είναι βολεμένοι, ή θέλουν να είναι στο άρμα της εξουσίας. “Θα είναι σταθμός της επόμενης ημέρας το Συνέδριο”, ανέφερε κ. Αντωνίου, όταν ακούω “κλειστό, στο κλειστό μας κόμμα ανατριχιάζω”, η οποία εξέφρασε τις έντονες διαφωνίες με την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Να υπάρχει μία ξεκάθαρη απόφαση ζήτησε ο Κώστας Πανταζής, ο οποίος έκανε λόγο για καταστατική εκτροπή σχολιάζοντας την πρόταση για τη διαδικασία εκλογής του προέδρου. Ανέφερε ότι είναι δυναμίτης στα θεμέλια της ανασυγκρότησης, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία “ομιχλώδης”.

Επίσης, ο Γιάννης Μαγκριώτης μιλώντας στην Οργανωτική Επιτροπή για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Διαφωνώ με την εισήγηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να αποφασίσει την αυτοδιάλυσή του. Να καλέσει και τα άλλα Κόμματα του Κέντρου και της Σοσιαλδημοκρατίας να προχωρήσουν και αυτά στην αυτοδιάλυσή τους, διότι όπως απέδειξαν οι εκλογές και η μετέπειτα πορεία, δεν μπορούν να εκφράσουν τους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες που θέλουν να εκφραστούν από ένα σύγχρονο κόμμα του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της Νέας Σοσιαλδημοκρατίας. Αυτές τις προτάσεις είχα διατυπώσει και το Καλοκαίρι μετά τις Ευρωεκλογές, δυστυχώς όμως δεν ακούστηκαν από την ηγεσία.»

Ο Γιώργος Φλωρίδης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να μιλάει σαν το 45%, σαν να μην έγινε 4,5% και πρόσθεσε ότι “η νέα κεντροαριστερά στην Ελλάδα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος αυτός είχε εκπαιδευτεί από εμάς”, υπογραμμίζοντας όμως ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ θα συναντήσει το σημείο θραύσης, διότι δε θα μπορέσει να τηρήσει το υποσχεσιολόγιό του” Παρά ταύτα, τόνισε ότι “αυτό δε σημαίνει ότι ο κόσμος θα στραφεί σε αυτούς που χρεώνει τη χρεοκοπία και τη διαχείριση όταν δεν τον έχεις πείσει. Τα νέα σχήματα δε μπορεί να είναι μια θολή κεντροοαριστερά”. “ Το συνέδριο να αποφασίσει για τα πάντα”, ζήτησε ο κ. Φλωρίδης.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι “το μη σχέδιο της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε έλλειμα ρευστότητας στην αγορά”. Σχετικά με το Συνέδριο πρότεινε ότι “πρέπει να γίνει πολιτική εκδήλωση σε κάθε νομό” και υπογράμμισε ότι “από σήμερα και μετά είναι να δούμε τις υπόλοιπες διαδικασίες. Το συνέδριο αποφασίζει για τα πάντα”.

Η Συλβάνα Ράπτη κατά την ομιλία της εκτίμησε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του ουσιαστικά είπε ότι “ οι Βάρβαροι τελειώσαν, ιδού τώρα πεδίο δόξης λαμπρό” και υπογράμμισε ότι δεν θέλει “να φάμε τις σάρκες μας. "Δεν μπορώ να πω ότι διαφωνώ ή συμφωνώ πλήρως με κάποιον, είδα θετικά στοιχεία σε όλους μας”, πρόσθεσε και διευκρίνισε δε ότι δεν συμφωνεί με κάποιες τοποθετήσεις που ακούστηκαν "να έχουμε μία ενδιάμεση ηγεσία". “Πρέπει να έχουμε ένα πλαίσιο, ποιοι είμαστε, αλλά από εκεί και πέρα όταν γίνει αυτό δεν μπορούμε να έχουμε ένα πρόεδρο ρομπότ”, σημείωσε η κ. Ράπτη. “Δεν θέλω ένα αρχηγικό κόμμα, αλλά μην περάσουμε και στην άλλη άκρη”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατά την ομιλία του, υπογράμμισε ότι “μας λείπετε”, αναφερόμενος στη φτωχότερη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ενώ τόνισε ότι “το ΠΑΣΟΚ θα είναι φτωχότερο χωρίς τον Ευάγγελο Βενιζέλο”. . Αν και ευχαρίστησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, υπογράμμισε ότι “το συνέδριο θα αποφασίσει για τα πάντα, το συνέδριο είναι κυρίαρχο, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι ανοιχτό, δεν μπορεί να είναι κόμμα συσχετισμών και παρέας”.

Υπέρ ενός πολιτικού και αξιακού Συνεδρίου τάχθηκε ο Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στην Επιτροπή και πρότεινε να προχωρήσουμε σε ένα ανατρεπτικό Συνέδριο και να “ξανά γεννηθεί το ΠΑΣΟΚ”. “Οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί, κεντροαριστεροί, ξεπερνούν το 20%, πολύ πιο πάνω από το άθροισμα όλων των πολιτικών δυνάμεων του χώρου.Ότι και να συμβεί, ακόμα και μετά το συνέδριο μας, έξω στην κοινωνία θα υπάρχει ένα διπλάσιο ποσοστό απο αυτό που θα θέλει να μας ακούσει. Κατα συνέπεια, εξίσου σημαντικό με το συνέδριο και παράλληλα με αυτό, χρειάζεται να αναπτύξουμε μια δραστική πολιτική συμμαχιών με όλους τους όμορους πολιτικούς χώρους της Κεντροαριστεράς” τόνισε ο κ Μανιάτης.

“Έδωσε το στίγμα η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου”, τόνισε ο Χρήστος Πρωτόπαππας κατά την τοποθέτησή του. Υπογράμμισε δε ότι “πρέπει να κάνουμε σαφές ότι το ευρωπαικό μέτωπο δεν είναι με τη Νέα Δημοκρατία”, εφόσον υπάρξει τέτοιο σενάριο. Παραδέχθηκε ότι ήταν μία βαριά ήττα οι εκλογές του Ιανουαρίου και εξέφρασε την άποψη ότι “ήρθε η ώρα για τη νέα γενιά”, αλλά να ζήτησε να καταθέσεις τις ιδέες τους και να συγκρουστούν για αυτές.

Ο Κωστας Σκανδαλίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είμαστε σε ένα τέλος εποχής, πρέπει να αλλάξουν οι συμμαχίες και ο πολιτικός μας λόγος και ότι το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραμε δεν λέει τίποτα στην ελληνική κοινωνία πλέον. Τόνισε δε ο κ. Σκανδαλίδης ότι ή θα πάμε όλοι μαζί και θα συμφωνήσουμε τις διαδικασίες ή θα διαλυθούμε.

“Ένα είναι το ζητούμενο του Συνεδρίου: οι όροι και οι προυποθέσεις μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ, να μιλήσουμε σοβαρά πόσο θέλουμε να υπάρχει περαιτέρω το ΠΑΣΟΚ”, τόνισε ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος υπογράμμισε ότι “θεωρώ ότι η εικόνα που έχουν οι πολίτες για το ΠΑΣΟΚ δεν θα αλλάξει μόνο αν αλλάξει η ηγεσία. Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ έχει ταυτιστεί με το σύστημα. Η μεγάλη περίοδος της Παράταξης στην εξουσία σε συνδυασμό με πολιτικές που υιοθετήσαμε και δεν εξέφραζαν τη βάση μας, μας κόστισαν σε κοινωνικές δυνάμεις”. Πρόσθεσε ότι “η αναζήτηση ενός προέδρου που θα πάρει μόνος τους στις πλάτες του μια παρηκμασμένη παράταξη και θα διορθώσει όλα αυτά προηγούμενα θα μας οδηγήσει σε χειρότερη κατάσταση. Η συλλογική ηγεσία είναι ο νέος δρόμος.O συνδυασμός νέων στελεχών με την εμπειρία και τις γνώσεις των παλαιών”.
Keywords
οδευοντας, οδευοντας, αλέξης τσίπρας, τονια αντωνιου, βενιζελος, ΠΑΣΟΚ, αμιγώς, ψηφοφορία, ιουνίου, μαΐου, νέα, συμμετοχή, παπανδρεου, ελλαδα, συριζα, λοβερδος, τσιπρας, νεα δημοκρατια, προσφορες, κουρεμα, μνημονιο, εκλογες, καλοκαιρι, φλωριδης, σημαίνει, χρεοκοπια, κωστας, ρια αντωνιου, θεσσαλονικη, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, νεος παπας, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, εθνικη, ηγεσια, ηττα, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, τα νεα, ωρα, αθροισμα, αλληλεγγυη, αμιγώς, ανδρεας παπανδρεου, ανδρουλακης, γεγονος, γινει, δυστυχως, δρομος, δυναμιτης, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκκινηση, εργα, ζητα, ιδεες, ιδια, ιδιο, εικονα, ομιλια, ιστορικο, κεγκερογλου, κυβερνηση, κυκλος, κομμα, λεωνιδας, λογια, λογο, μαΐου, μαιος, μακρια, μηνες, ομαδα, παντα, οραμα, οραματα, ουσιαστικα, παμε, πεδιο, πιστη, πορτες, προβληματα, σαφης, σαββατο, σεναριο, συμμετοχή, στιγμα, συγχρονο, σχεδιο, σχηματα, ταυτοτητα, τονια, φτανει, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χρηστος, ψηφοφορία, ωρες, ασφαλεια, γνωσεις, χωρα, ιουνίου, κλειστο, κωστας, μια φορα, ομαδες, σημαίνει, σπυροπουλος, θανασης, θετικα, βεβαιως, χειμωνας
Τυχαία Θέματα