"ΟΧΙ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ


Τελικά το βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε το αίτημα διενέργειας δημοψηφίσματος, αναφορικά με τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον είχε ζητήσει από τα μέλη του κόμματος του να καταψηφίσουν την πρόταση...
υποστηρίζοντας ότι η χώρα χρειάζεται να έχει "ισχυρή φωνή" στην Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλιστούν τα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα
της Βρετανίας, καθώς οι ηγέτες της ευρωζώνης επιχειρούν να καθορίσουν την κρίση χρέους.
Αντιμέτωπος με το πιο σοβαρό «τεστ συνοχής» της κοινοβουλευτικής του ομάδας βρέθηκε πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου διενεργήθηκε η ψηφοφορία.
Το σχετικό αίτημα κατέθεσαν οι «ευρωσκεπτικιστές» από τις τάξεις της Αντιπολίτευσης αλλά και των Τόρις, με τουλάχιστον 70 κυβερνητικούς βουλευτές να είναι υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Κι είναι τόσο κρίσιμη η χρονική συγκυρία ώστε ο κύριος Κάμερον έθεσε ευθέως θέμα κομματικής γραμμής για να ελαχιστοποιήσει την σοβαρότερη «ανταρσία» στις τάξεις του κόμματός του επί των ημερών του ως πρωθυπουργού.

Το διακύβευμα για τη βρετανική κυβέρνηση είναι μεγάλο, κυρίως γιατί οι ανεξάρτητοι παρατηρητές «βλέπουν» μια πρώτη εστία σύγκρουσης με το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εταίρων των Συντηρητικών στην κυβέρνηση και ακραιφνών ευρωπαϊστών.

Οι αναλυτές του BBC, πριν δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα, εκτιμούσαν πως με τη στήριξη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του Εργατικού Κόμματος ο Κάμερον είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει τους αντάρτες στις τάξεις των Τόρις, αλλά εάν ο αριθμός όσων ψηφίσουν εναντίον του είναι μεγάλος θα αμφισβητηθεί το κύρος του.

Και κυρίως στις σχέσεις του με τους Ευρωπαίους εταίρους του, αφού είναι ακόμα νωπό το πρωτόγνωρο περιστατικό λεκτικής αντιπαράθεσής του με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, με τον τελευταίο να κατηγορεί τον Βρετανό πρωθυπουργό πως όλο κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες χωρίς σε τελική ανάλυση να δικαιούται να ομιλεί μιας και η χώρα του δεν είναι καν μέλος της Ευρωζώνης!

Σε κάθε περίπτωση πάντως το όλο θέμα αποτελεί κι ένα τεράστιο πλήγμα – ανεξαρτήτως μάλιστα του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλή – στην ίδια την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μόνο το γεγονός πως μια χώρα μέλος διεξάγει ψηφοφορία στη Βουλή της για το ενδεχόμενο οικειοθελούς αποχώρησής της από την Ένωση αποτελεί ένα συντριπτικό χτύπημα στο ευρωπαϊκό όραμα και στην περιβόητη – πλην εύθραυστη – ευρωπαϊκή συνοχή.
Keywords
Τυχαία Θέματα