'ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ' ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΜΕΞΙΚΑΝΟΙ

13:17 7/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για τον πόλεμο των ναρκωτικών σε περισσότερες από 20 πόλεις του Μεξικό. Την ίδια στιγμή τουλάχιστον 59 πτώματα ανακαλύφθηκαν σε μαζικό τάφο στην πολιτεία Ταμαουλίπας...Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «όχι άλλο αίμα» ενώ αρκετοί ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου Φελίπε Καλντερόν, υποστηρίζοντας ότι η στρατηγική του έχει επιδεινώσει τη βία.

Περίπου 35.000 Μεξικανοί έχουν σκοτωθεί λόγω της βίας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά στο Μεξικό από
τότε που ο πρόεδρος Καλντερόν ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των εμπόρων ναρκωτικών το Δεκέμβριο του 2006.
Οι διαδηλωτές εμπνεύστηκαν από τον ποιητή και δημοσιογράφο Χαβιέ Σισίλια, του οποίου ο γιος σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο Σισίλια κατηγορεί για τη βία τόσο τις εγκληματικές συμμορίες όσο και τους Μεξικανούς πολιτικούς.
Κάλεσε το λαό σε διαδηλώσεις μετά το θάνατο του 24χρονου γιου του, Χουάν Φρανσίσκο, που βρέθηκε νεκρός μέσα σε ένα αυτοκίνητο με έξι ακόμη ανθρώπους, στην πόλη Κουερναβάκα, την περασμένη εβδομάδα.
Σε ανοιχτή επιστολή του προς τους πολιτικούς και τους εγκληματίες, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Proceso δήλωσε ότι η προεδρική εκστρατεία κατά των συμμοριών ναρκωτικών ήταν "άσχημα σχεδιασμένη, άσχημα εφαρμοσμένη και άσχημα καθοδηγούμενη".
Η κυβέρνηση, από την άλλη, επισημαίνει ότι καταγράφει πρόοδο στην εκστρατεία κατά των καρτέλ ναρκωτικών και ότι έχει συλλάβει ή σκοτώσει αρκετούς αρχηγούς τους.
Εν τω μεταξύ οι Αρχές ανακάλυψαν στη βόρεια πολιτεία Ταμαουλίπας τουλάχιστον 59 πτώματα. Τα άψυχα σώματα βρέθηκαν στην ίδια περιοχή που είχαν ανακαλυφθεί τον Αύγουστο τα πτώματα 72 μεταναστών από την Κεντρική και τη Νότια Αμερική.
Keywords
Τυχαία Θέματα