Ομπαμα και πουτιν διαφωνουν πριν καν συναντηθουν...

21:45 25/9/2015 - Πηγή: Fimotro
Eν μέσω των κλιμακούμενων εντάσεων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, το Κρεμλίνο και ο Λευκός Οίκος...
έδωσαν πολύ διαφορετικές εκδοχές για την «ατζέντα» της συζήτησης που θα έχουν οι δύο πολιτικοί την ερχόμενη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με το Reuters, o Λευκός Οίκος υπογράμμισε πως το κύριο θέμα των συζητήσεων θα είναι οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία
μάχονται ενάντια στην κυβέρνηση του Κιέβου. Η ουκρανική κρίση οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., που έχουν πλήξει τη ρωσική οικονομία.

Από την πλευρά του, όμως, το Κρεμλίνο ανέφερε πως, στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρίσκεται η Συρία, όπου η Ρωσία ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες όπως πολεμικά αεροσκάφη, τεθωρακισμένα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό για την υποστήριξη του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. To Reuters αναφέρει επίσης πως στόχος του Ρωσίας είναι να συνάψει συμμαχία με τις ΗΠΑ με στόχο την καταπολέμηση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος θα ασκήσει πιέσεις στον Ρώσο ομόλογό του να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η στρατιωτική παρουσία της χώρας του στη Συρία θα συμβάλλει στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους, όταν συναντηθούν οι δύο ηγέτες την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου χθες. Ομπάμα και Πούτιν θα συναντηθούν τη Δευτέρα το απόγευμα κατά την τριήμερη συνεδρίαση της 70ης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Βεβαίως και το βασικό θέμα θα είναι η Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, ενώ σε ερώτηση εάν το θέμα της Ουκρανίας θα συζητηθεί απάντησε: «Αν το επιτρέψει ο χρόνος».

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, η συνάντηση των δύο πολιτικών ανδρών θα πραγματοποιηθεί μετά την ομιλία του Πούτιν στον ΟΗΕ. Αναφορικά με το ποιος έλαβε την πρωτοβουλία γι' αυτή τη συνάντηση, υπάρχουν επίσης διαφορετικές εκδοχές. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος του Πούτιν, ενώ το Κρεμλίνο υποστήριξε πως θα γίνει κατόπιν κοινής συμφωνίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα