Ο ''πολιτης κειν'' ψηφιστηκε ως η καλυτερη αμερικανικη ταινια ολων των εποχων...

18:15 24/7/2015 - Πηγή: Fimotro
Κριτικοί κινηματογράφου από όλο τον κόσμο, συμμετείχαν σε δημοσκόπιση του BBC, για να ψηφίσουν...
την καλύτερη αμερικανική ταινία, όλων των εποχών! Μεγάλος νικητής αναδείχτηκε ο «Πολίτης Κέιν», το αριστούργημα του Όρσον Ουέλς, που κατέκτησε την πρώτη θέση. Οι κριτικοί κινηματογράφου από τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ευρώπη, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή, έφεραν στην δεύτερη θέση της λίστας, τον «Νονό» (1972) του Φράνσις Φορντ Κόπολα και στην τρίτη τον «Δεσμώτη του Ιλίγγου»
του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Την χρυσή πεντάδα συμπλήρωσαν οι ταινίες «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» ("2001: A Space Odyssey") του Στάνλει Κιούμπρικ και το γουέστερν του Τζον Φορντ του 1956 «Η αιχμάλωτη της ερήμου» ("The Searchers").

Ο «Πολίτης Κέιν», ήταν η πρώτη ταινία που σκηνοθέτησε ο Γουέλς κι εκτός από τη σκηνοθεσία ανέλαβε την παραγωγή, συνέγραψε το σενάριο μαζί με τον Χέρμαν Μάνκιεβιτς και πρωταγωνίστησε. Η ταινία έλαβε 9 υποψηφιότητες για βραβείο Όσκαρ μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου. Για περισσότερα από πενήντα χρόνια, η ταινία λάμβανε την πρώτη θέση στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών που θεσπίζεται από τους μεγαλύτερους κριτικούς από όλο τον κόσμο σε ψηφοφορία που διοργανώνει το περιοδικό Sight & Sound. Για πρώτη φορά το 2012 έχασε την πρώτη θέση από την ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Δεσμώτης του Ιλίγγου». Ο Πολίτης Κέιν έχει επαινεθεί για την νεωτεριστική φωτογραφία, τη μουσική και την αφηγηματική του δομή.
Keywords
Τυχαία Θέματα